in

Vincent Van Gogh İmzalı Tree Roots’un Resmedildiği Yer Eski Bir Kartpostal Sayesinde Keşfedildi

Vincent Van Gogh eserlerindeki gizemler aydınlanmaya devam ediyor. Sanatçının son çalışması Tree Roots’un nerede resmedildiği eski bir kartpostal sayesinde açığa çıktı.

tree roots vincent van gogh
- Reklam -
- Reklam -

Vincent Van Gogh, 29 Temmuz 1890’da bu hayata gözlerini yumdu. Fakat ölümünden 130 yıl sonra, onun kariyerini ve çalışmalarını takdir edebileceğimiz yeni bir mekân ortaya çıktı. Eski bir kartpostal, son şaheseri “Tree Roots“u boyadığı yerin tam olarak keşfedilmesine yol açtı.

Amsterdam’daki Van Gogh Museum’in belirttiğine göre araştırmacılar ünlü ressamın son eserinin nereden ilham aldığını keşfetmiş durumdalar. Bu manzara, Fransa’daki kırsal bir yerleşim alanı olan Auvers-sur-Oise’e ait. İlginç olan durum ise, çalışmanın muhtemel olmayan bir yolla keşfedilmesi oldu.

Her şey, Institut Van Gogh’un bilim direktörü olan Wouter van der Veen’in, Auvers-sur-Oise’e ait, 1900-1910 yılları arasında çekilmiş olan bir kartpostal bulmasıyla başladı. Bu kartpostal, yamacın üstünde yetişen ağaçların birbiri içine geçercesine büyümüş olan gövdelerini ve dallarını gösteriyordu.

- Reklam -

Auvers sur Oise Vincent Van Gogh

Resim fazlasıyla tanıdık gelince van der Veen resmi Van Gogh Museum’daki yetkili kişilere iletmiş. Grup, araştırmalarının bir parçası olarak, tarihi bitki örtüsünü keşfetmek için nitelikli dendrolojistlere danışmış. Bulunan bütün olgular Van Gogh’un son çalışmasının buradan esinlendiğini işaret ediyor.

Vincent Van Gogh Deryasında Keşfe Devam – İki Resim, Tek Mekân: Auvers-sur-Oise!

Müzenin resmî basın bülteni bu durumu netleştirmek için şöyle bir açıklamada bulundu:
“Van Gogh’un çalışma alışkanlıkları ve tablonun resim, kartpostal ve mevcut durumu hakkındaki karşılaştırmalı çalışmalarına dayanarak, uzmanlar doğru yerin tespit edilmesinin ‘oldukça makul’ olduğu sonucuna vardı.”
Van Gogh’un yaptığı çalışmanın özellikle sağ kısmı kartpostaldaki resimle birleştirildiği zaman iç içe geçmiş bir görüntü oluşuyor. Ağaç gövdeleri doğrudan yerlerine oturuyorlar.

kartpostal vincent van gogh

Mekânın konumlandığı nokta, Auvers-sur-Oise’teki Auberge Ravoux hanına 150 metre uzaklıkta. Van Gogh hayatının son 70 gününü burada geçirmişti. Resmin en büyük ağaç gövdesi hâlâ canlı olarak görülebilir. Yetkili makamlar, mekânın güvenliğini sağlamak için etrafına koruyucu bir ahşap yapı kurdular. Ayrıca alan halka açık bir şekilde duruyor.

Wouter van der Veen yaptığı bir açıklamada şunları söylüyor:
“Bu gizemli tablonun her unsuru, kartpostalın ve konumun gözlemlenmesi ile açıklanabilir: Yamaç şekli, kökler, birbirleriyle ilişkileri, dünyanın bileşimi ve dik bir kireçtaşı yüzünün varlığı gibi.

“Sit alanı ayrıca, Van Gogh’un resimlerinde kullandığı aceleci ve çok boyutlu motifsel alışkanlıkları ile de uyumlu. Van Gogh tarafından boyanan güneş ışığı, son fırça darbelerinin öğleden sonraya doğru boyandığını gösteriyor ve bu da intiharıyla biten bu dramatik günün seyri hakkında daha fazla bilgi sağlıyor.”

Sanatın sürekli ve daim olduğunu, form olarak evrenin sanat ile düzenli bir ilişkiye sahip olduğunu bu haber aracılığıyla bir kere daha anlamış oluyoruz.

Siz bu gelişme hakkında neler düşünüyorsunuz? Sizce bu manzara Van Gogh’a ölümünün öncesinde ne gibi bir çağrışımda bulunmuş olabilir? Fikirlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Vincent van Gogh Hakkında 9 Şaşırtıcı Bilgi

Kaynak: Nerdist

Oğuzhan Karacaoğlan

Edebiyatın her türü ile haşır neşir, konsept sanat ve karakter tasarımı delisi. İngiliz Dili ve Edebiyatı öğrenimine devam eden arada bir kendi diyarlarında kaybolan en tazesinden bir yazar adayı.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Rena Rena dedi ki:

    Başlığın adını tam okumayıp sadece “Vincent Van Gog Imzalı” kısmını görünce bir an… neyse işte… :sweat_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

karantina sonrası türkiye kitap üretimi temmuz rekoru

Karantina Sonrası Türkiye’de Kitap Üretiminde Rekor

Dans Dans Dans Haruki Murakami

Dans Dans Dans: Haruki Murakami’nin En Sevilen Romanlarından Biri Türkçede