Yapay zekâ aracılığıyla görüntüler yaratmayı sağlayan Midjourney ile tasarlanan Zarya of the Dawn çizgi romanı, telif haklarını yitirmek üzere. Amerikan Telif Hakları Ofisi daha önce esere dair verdiği telif haklarını geri almak üzere harekete geçti.
Çizgi roman sektöründe YZ karşıtı protestolar devam ediyor. Geçen günlerde sektörün önemli çizer ve editörleri yapay zekâya karşı bir araya gelerek tepkilerini göstermişlerdi. Ünlü yayınevlerinden BOOM! Studios editörü Jon Moison sosyal medya üzerinden konuya dair ciddi bir eleştiri getirerek kendisine ‘yapay zekâ tarafından oluşturulan herhangi bir eserin getirilmemesi’ gerektiğini söylemişti. Bu açıklama daha sonrasında birçok çizer ve editör tarafından desteklenmişti.
Yakın zaman önce Netflix’te Pinnochio adlı stop-motion filmiyle izleyicilerin karşısına çıkan ünlü yönetmen Guillermo del Toro da protestolara katılmış ve yapay zekâ ile sanat yapmaya kalkışmanın “hayatın kendisine bir hakaret” olduğunu paylaşmıştı.
Yapay zekâ eserlerine bir müdahale de Amerikan Telif Hakları Ofisi (USPTO)’nden geldi. Ofis geçen eylül ayında Kris Kashtanova’ya Zarya of the Dawn isimli eseri için telif hakkı koruması sağlamıştı. Metinden resim oluşturabilen Midjourney botu tarafından yaratılan eser, yapay zekâ tarafından oluşturulan ve telifi korunan ilk çizgi roman olma özelliğini taşıyordu. Ancak Telif Hakları Ofisi, hakların sadece “insan yazarlığı” olan eserlere verilebileceğini gerekçe göstererek esere verdiği hakları geri çekme kararı aldı.
Eserin yaratıcısı Kashtanova, sosyal medya üzerinden verilen kararın doğru olmadığını belirtti. Kitabın kapağında açık bir şekilde görsellerin Midjourney botu tarafından oluşturulduğunu yazdığını söyleyen yazar, senaryonun ve konseptin tamamen kendisine ait olduğunu sadece görselleri Midjourney kullanarak ortaya çıkardığını belirtiyor.
Görsel Kullanımındaki Telif Hakkı, Yapay Zekâ Öncesinde de Tartışmalıydı
İnternet üzerinde paylaşılan görsellerin telif hakkı uzun zaman boyunca tartışmaya açıktı. Ancak uzmanlar bu durumun yapay zekâ kullanımı sonrası daha da problemli bir hâle geldiğinin altını çiziyor.
Eserin yaratıcısı Kashtanova, Midjourney tarafından oluşturulan görsellerde kaynak materyal olarak stok görüntü kullandığını söylemesi ise tartışmaları alevlendiriyor. Adobe Stock üzerinden “a fictional person. Banner of a woman on a green background” (Kurgusal bir kişi. Yeşil arka plan önünde bir kadın.) açıklaması ile belirtilen görüntünün kaynak materyal olarak kullanıldığı kaydediliyor.
Geçen günlerde Adobe’un konferansında YZ kullanımının yaygınlaştırılacağı söylenmişti. Ancak stok görüntüler kullanılarak yeni görsellerin oluşturulması hakkında şirketin nasıl bir yol izleyeceği bilinmiyor. Diğer taraftan bir başka stok görüntü sunan Rival Shutterstock ise bu konuda tepki toplayan bir adım atarak DALL-E ile anlaşmış ve görüntülerin YZ tarafından kullanılmasını onaylamıştı.
Siz yapay zekâ tarafından oluşturulan görsellerdeki telif hakkı korumasına dair ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilir ve bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.
Kaynak: AI Business
Nasıl bir Dünyaya gidiyoruz şaşıyorum her seferinde.Bayağı firmalar yapay zekaya karşı dava falan açmaya başladı ki bu inanılmaz bir şey.
Dünyada herkes cebinde birazcık bağnazlık, ırkçılık ve ikiyüzlülük barındırıyor cidden.

Yalnız bir şey aklıma takıldı hadi dava açıldı ee taraflardan birisi yapay zeka.Mahkemeye getirtilip kendini mi savunacak?
Yayıncıya dava açılıyor muhtemelen hocam.
De şöyle bir şey var tamam yapay zekayı şirket tasarladı ama adı üstünde artık kendisinin de bir zekası var ve kendi zekası ile yaptı çizgi romanı yani çizgi romanın yaratıcısı o.Yoksa ben mi fazla derin düşünüyorum bilemedim
