in ,

Şehirlerimizi Hangi Roman Temsil Ediyor? – “Türkiye Roman Haritası” Yayında

Birçok ülkede şehir ve roman temsili üzerinden haritalandırma yapılıyor. Peki bizim neyimiz eksik. Twitter’da “@aysenur” adlı kullanıcı bu eksiği kapatarak harika bir projeye imza attı: Türkiye Roman Haritası!

turkiye okuma listesi
- Reklam -
- Reklam -

İnsanın adımını attığı her yerde hikâyeler vardır. Hikâyeler insanı, adımını attığı o yerle bütünleştirerek anlatır. Sizleri, tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan, türlü bir ikileme sokmaya niyetimiz yok. Kastımız, aralarındaki bariz etkileşim sebebiyle anılmaya gerek durulmamış hikâye, mekân ve insan ilişkisini hatırlatarak zihinleri tazeletmek. Bizlere bu hatırlatmayı yaptıransa, özel bir proje: Türkiye Roman Haritası.

Bireysel girişimin ürünü bu projede, ülkemiz topraklarının yetiştirdiği yazarların yine buraları andığı/anlattığı romanların derlendiği haritada, her şehir bir romanla temsil edilmiş. Her şehri bir romanın temsil etmesi, romanı olmayan şehirler veya şehri üzerinde uzlaşılamamış eserler olması, küçük anlaşmazlıklara yol açmış. Projenin belli sınırlamalara/kıstaslara tabiliği, ister istemez bu türden anlaşmazlıklara veya soru işaretlerine sebebiyet vermiş. Bu sonuç, pek sıra dışı sayılmaz. Neticede, sürecin doğası bunu gerektiriyor. En nihayetinde, bir şehre en çok hangi kitabın yakıştığı ya da yakışmadığı ayrı birer mesele hâline gelebiliyorken, okurların bu gibi konularda eleştiriler getirmeleri gayet normal.

Yeni şehirler ve romanlarla gelişmeye devam eden haritanın güncel durumu aşağıdaki gibi:

- Reklam -

turkiye roman haritasi web

Öne çıkan şehirlere gelin birlikte bakalım:

İSTANBULHuzur, Ahmet Hamdi Tanpınar

ANKARAAnkara, Yakup Kadri Karaosmanoğlu

İZMİRDenizin Çağırışı,  Kemal Bilbaşar

ESKİŞEHİRYaban, Yakup Kadri Karaosmanoğlu

- Reklam -

SAMSUNSavaş ve Açlar, Hasan İzzet Dinamo

ANTALYAKarabibik, Nabizâde Nâzım

SİVASAteş ve Kuğu, Burhan Günel

DİYARBAKIR – Masalını Yitiren Dev, Adnan Binyazar

Projedeki diğer şehirlerin romanlarını ve son gelişmeleri merak edenler, Türkiye Roman Haritası sayfasını mutlaka ziyaret etmeli! Şehir ve roman önerileriyle katkı sağlamak isteyenler ise, proje sahibi @aysenur‘a Twitter üzerinden ulaşabilirler.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for N1k0laT3sla N1k0laT3sla dedi ki:

    Hâlâ bosluklar var, o bosluklarin birtanesini ben doldurmak isterdim dogrusu.

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Haritadaki boşlukları doldurmak isteyen çok. Bakalım, girişimlerden hangisi oraya layık görülecek.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

incal inceleme

Incal İncelemesi: Dipsiz Bir İlham Kuyusu

Çocuklara Resimli Kitap Okumanın Zihinsel Gelişime Etkisi

Çocuklara Resimli Kitap Okumanın Zihinsel Gelişime Etkisi