in

Sel Yayıncılık’tan Korsan Bandrol Skandalı: Ferit Edgü’ye Büyük Ayıp

Sel Yayıncılık’ın Ferit Edgü’nün eserlerine yapıştırdığı korsan bandroller gündeme oturdu. Yayıncının açıklamasına Ferit Edgü’den cevap gecikmedi: “Uzlaşma yok.”

bandrol skandali
- Reklam -
- Reklam -

Yayıncılık dünyamızda cadı kazanı bir süredir, hiç olmadığı kadar şiddetle kaynıyor. Bu defa ortaya çıkan bilgilerse insanın canını ciddi derecede sıkacak boyutta. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz sene Ferit Edgü bütün eserleriyle Alfa Kitap’a geçmişti. Bu transferin gayet doğal sebeplerle gerçekleştiğini düşünmüş, Edgü’ye yeni yayınevinde bol şans dilemiştik. Ancak görünen o ki, işler pek de öyle değilmiş! Bu yayıncı değişikliğinin arkasında koca bir kriz varmış.

Twitter’da paylaşılan ve Sel Yayıncılık Genel Koordinatörü Bilge Sancı’ya ait olan bir e-posta, Sel Yayıncılık’ın kasti olarak farklı bandrollerle adeta korsan kitap bastığını göstermişti.

sel yayincilik e posta

- Reklam -

E-postadaki teknik dili anlamakta güçlük çeken okurlarımız için, olay şöyle örneklendirilebilir:

Elinizde 100 adet bastığınız kitaba ait bandrol var. O kitaptan 5,000 adet basıyorsunuz. Bu baskıya baştan ve sondan (numunelik) 50’şer doğru bandrol yapıştırıyorsunuz. Kalan 4,900 kitaba ise satmasını istediğiniz başka kitaplarınızın bandrolünü yapıştırıyorsunuz. Böylece X yazarın kitabını satsanız bile kendisine telif ödemiyorsunuz.

Sızdırılan bu e-posta üzerine yayınevinin sahibi İrfan Sancı ise Twitter’dan şu açıklamayı yapmıştı:

“Ferit Edgü’ye gerçek anlamda rezil olduğumuz, toparlamaya çalıştıkça batırdığımız, sonunda da nasıl ve niçin olduğunu kendisine açıklamak zorunda kaldığımız bir süreç yaşadık. Hak kayıplarını giderdik”

Bir yanda taciz iddiaları, bir yanda korsan bandrol derken işler iyice karışmıştı.

Bugün ise 50 Kuşağı’nın kıymetli öykücülerinden, yazar-şair-yayıncı gibi kimlikleriyle edebiyatımıza sonsuz katkıda bulunmuş Ferit Edgü’den bir açıklama geldi.

- Reklam -

Edgü, Gazete Duvara yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

‘Hiçbir uzlaşma gündeme gelmemiştir.’

“Bugüne değin, yayınevine bir zarar vermemek için suskunluğumu titizlikle korudum. Bugün, İrfan Sancı’nın açıklamalarında adımın geçmesi üzerine, konuya açıklık getirmek için suskunluğumu bozmak gerekliliğini duydum. İrfan Sancı’nın iddia ettiği gibi aramızda hiçbir açık görüşme olmamış, kezâ hiçbir uzlaşma gündeme gelmemiştir.

“Geçen yılın Nisan-Mayıs aylarında, yayıncım Sel Yayıncılık kitaplarımın yayın satışıyla ilgili bazı yolsuzluklarını saptamış, kendilerinden beklediğim inandırıcı açıklamaları alamadığım için de tüm ilişkilerimi kesmiştim. Bu süreç içinde, İrfan Sancı’nın iddia ettiği gibi aramızda hiçbir açık görüşme olmamış, kezâ hiçbir uzlaşma gündeme gelmemiştir. Telif haklarındaki kayıtlar karşılanmadığı gibi böyle bir öneri de almış değilim.

“Gelişmekte olan Türk yayıncılığında entelektüel ahlaka sığmayan davranışların ortaya çıkmasından son derece üzgünüm. Böyle biline.”

Sel Yayıncılık gibi köklü bir kurumun bile aklından geçirip uyguladığı, Ferit Edgü gibi kıymetli isimlerin bile hak kaybıyla mağdur edilebildiği bir edebiyat dünyası; sanıyoruz ki hiçbirimizin kabul edebileceği bir ortam değil.

Korsan bandroller meselesi ise Sel Yayıncılık’ı da aşmış durumda. Olaydan sonra sosyal medyada birçok okur, elindeki kitabın bandrolünü uygulamalarla test ederek farklı kitaplara ulaştığı bilgisini paylaştı. Elbette bu Bandrol Sorgu uygulamalarının ne kadar güvenilir olduğu tartışılır. Ancak anlaşılan o ki bu kirli düzenin etki ağı, tahmin edilenden de daha geniş.


GÜNCELLEME: ÇEVBİR VE SEL YAYINCILIK’TAN RESMİ AÇIKLAMALAR
GÜNCELLEME: BANDROL KRİZİNDEN SONRA SEL YAYINCILIK’TAN AYRILAN YAZARLAR

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

86 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for enlied enlied dedi ki:

    Sadece Ferit Edgü’yle de kalmamış olay. Çok enteresan gerçekten. Sel Yayınlarını severim. Fiyatlarının birçok yayınevine göre uygun olduğunu düşünüyordum ama demek yazarların emeğini sömürdükleri içinmiş.

    https://twitter.com/mfatihkutan/status/1111927138729500672

  2. Avatar for mervee mervee dedi ki:

    Benim de çok sevdiğim bir yayıneviydi ancak bunu gördükten sonra üç kere düşünürüm kitaplarını almak için.

  3. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Neden böyle bir şey yapma gereksinimi duymuşlar ki? Bandrol çok daha pahalı bir şey değil. Oldukça ucuz yani baktığımda. Anlayamadım…

  4. Avatar for alper alper dedi ki:

    Yazara ödeyecekleri telifi düşük tutmak için.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

81 cevap daha var.

adiyaman salyangoz fosil

Adıyaman’da 65 Milyon Yıllık Dev Salyangoz Fosili Bulundu

distopya as

Sinemada Bilimkurgu Alt Türleri #2: Distopya A.Ş.