in , ,

Servet-i Fünûn Dergisinin Veri Tabanı Dijital Ortama Aktarıldı

Edebiyatımızın en önemli dergilerinden birisi olan Servet-i Fünûn arşivi dijital ortama taşındı. Tam 297 sayı çevrimiçi ve ücretsiz olarak kullanıcılara açıldı.

Servet-i Fünûn Dergisi
- Reklam -
- Reklam -

Türk edebiyatının en önemli dergilerinden birisi olan Servet-i Fünûn dijital ortama aktarılarak edebiyatseverlerle buluşturuldu. 2015’te bir TÜBİTAK projesi olarak başlayan çalışma Modern Türk edebiyatının dönüm noktası olan Servet’i Fünûn’u şimdiki okurlarla buluşturmak içni yola çıktı.

“Osmanlı Kültür Tarihinde Servet-i Fünûn Dergisi” adlı çalışma ile dergi ve derginin çıktığı dönem incelendi. Çalışmalar Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Zeynep Uysal’ın öncülüğünde gerçekleştirildi.

serveti funun 254 sayi kapak
Serveti Fünûn 254. Sayı Kapağı

1896-1901 yılları arasında yayımlanan toplamda 297 sayının gün yüzüne çıktığı çalışmada, dergiler beş ana kategoride tasnif edildi. İnternet ortamına aktarılan bu çalışmalarda dergilerdeki tüm yazılı ve görsel malzemenin görünür, incelenebilir ve çözümlenebilir hâle gelmedi amaçlandı.

- Reklam -

Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nün yürüttüğü proje 5 yıl sürdü. 3 bin 760 sayfa, 5 bin 143 yazı ve görsel incelendi ve Türkçeye aktarıldı.

Tevfik Fikret, Halit Ziya, Mehmet Rauf, Cenap Şahabettin ve Hüseyin Cahit gibi pek çok kıymetli edebiyat isminin çalışmalarının yer aldığı dergi arşivi BURADAN ücretsiz bir şekilde incelenebilir.

Projede Zeynep Uysal ile birlikte, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden Doç. Dr. Halim Kara ve Dr. Öğretim Üyesi Veysel Öztürk, İstanbul Şehir Üniversitesi’nden Dr. Öğretim Görevlisi Deniz Aktan Küçük yer aldı. Ayrıca Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmet Ersoy de danışman olarak projeye katkı sundu.

Projenin yürütücüsü Doç. Dr. Zeynep Uysal şöyle konuştu:

- Reklam -

‘Sadece edebiyatla sınırlanamayacak çok çeşitli bir içerik ve zengin bir dünyayla karşılaştık’

“Bu dönemden herhangi bir sayıyı açtığınızda kapaktan başlayarak içeriğin tümünü öncelikle resim olarak görme şansınız olacak. Her sayının içeriği farklı kategorilere göre tasnif edilmiş biçimde, translitere edilmiş başlıkları ve kısa birkaç paragrafla araştırmacılara sunuluyor. Bizim çalıştığımız dönem, derginin yayın hayatı içindeki çok küçük bir kısım elbette. Biz bir edebiyat kuşağı olarak bilinen Servet-i Fünun kuşağının edebiyatının arkasında ne olduğunu görmek üzere yola çıktık ama sonra bu iş daha çok bir kültür tarihi projesine dönüştü. Sadece edebiyatla sınırlanamayacak çok çeşitli bir içerik ve zengin bir dünyayla karşılaştık.”

Bu kıymetli çalışmada emeği geçen herkese teşekkür ediyor, dergi arşivine hızlı bir giriş yapmak için sabırsızlanıyoruz.

Kaynak: Boğaziçi Üniversitesi


İlginizi çekebilir: Orhan Veli Kanık’ın Yaprak Dergisi Tüm Sayıları ile Dijital Ortamda

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Çok güzel. İlgilenenler için güzel kaynak. Ve emeği geçenlere teşekkürler. :slight_smile:

  2. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Darısı Fecr-i Ati’nin başina.

    Not: Ben 18 yıllık hayatım boyunca Fecr-i Ati kadar boş bir topluluk görmedim.

  3. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Beş Hececiler ya da Maviciler de keza.

  4. Avatar for Tarbetu Tarbetu dedi ki:

    Çıkıntılık etmeyi sevmem de, bir şeyler için çabalayan insanlara boş denmesi pek uygun düşmez sanırım. Laf tabii ki de sizin.

  5. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Günümüz Youtuberları da dahil mi?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 cevap daha var.

Behzat Ç.

Behzat Ç. Setinden İlk Görüntüler: Amirimiz Görüldü!

Swag and Sorcery

Swag and Sorcery: O Büyülü Kostüm Benim Olacak!