in

1927 Tarihli Metropolis Filmi Restore Edildi

Fritz Lang’in kült bilimkurgu eseri Metropolis, renklendirilmiş ve dublaj yapılmış haliyle bir hayran tarafından yeniden restore edildi.

Metropolis
- Reklam -
- Reklam -

Sinema sektörü her geçen gün devleşiyor. Günümüz sinemasında artık 1 milyar dolar gişe hasılatı barajını aşamamak başarısızlık olarak görülüyor. Tabii sinemanın bu kadar gelişmesinde teknolojinin de payı azımsanamayacak kadar fazla. Yine de, sinemanın ilkel çağlarında böyle paralar kazanmak pek de mümkün değildi. Elbette bu, ortaya kıymetli eserlerin çıkmasına engel olmadı. 1927 yapımı bilimkurgu filmi Metropolis de onlardan birisi.

Avusturyalı-Alman yönetmen Frizt Lang’in kendi dönemindeki en pahalı sessiz film olan Metropolis, günümüzde sessiz film kuşağının en önemli yapımlarından birisi olarak kabul ediliyor. Bilimkurgu gibi kompleks bir türü, diyaloglardan muaf bir şekilde işlemek oldukça zor.

Blade Runner ve Terminator gibi filmlerin öncüsü olan Metropolis, çekildiği dönem açısından devrim niteliğinde tekniklere ve tasarımlara da sahip.

- Reklam -

Alman yazar Thea von Harbou’nun aynı adlı öyküsünden, Fritz Lang tarafından sinemaya uyarlanan yapım Alman Dışavurumculuğu’nun önemli örneklerinden birisi.

Fritz Lang’i Fury, M – Eine Stadt sucht einen Mörder ve Le mépris gibi kült filmlerden de hatırlıyoruz.

- Reklam -

Metropolis Hayranlar Tarafından Yeniden Düzenlendi

İşte bu hem kendi türünde hem de sinema tarihinde oldukça büyük öneme sahip olan yapım, MetropolisRemix adlı YouTube kanalı tarafından restore edilmiş. Siyah beyaz olan film yeni versiyonunda renkli. Ayrıca yapıma bir de dublaj (İngilizce) yapılmış.

Yeniden kurgulanan bu versiyonda renklendirme için DeOldify yöntemi kullanılmış.

M. Halit Koçak

1994’te Erzurum’un soğuk bir kış gününde doğan, beyaz saçlarını ailesinden genetik yoluyla alan biri. Daha geçen seneye kadar dünyayı kurtarabileceğini sanan Çevre Mühendisi. Film, kitap, dizi, karikatür oyun ve müziğin her türlüsüne ilgisi vardır ama parası yoktur. Denize ve denize yazılan bütün şiir, öykü ve hikayelere aşıktır. Bağımsız ve amatör olan bütün yapımlar onun için tutkudur. Onu her yerde ‘’Tavşan’’ diye bulabilirsiniz.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Baltasar Kormákur Netflix

Everest Yönetmeni Netflix İçin Dizi Hazırlıyor

daybreak netflix

Netflix’in Yeni Dizisi Daybreak’in Fragmanı Yayınlandı