in ,

Tüm Detaylarıyla 2020 Sundance Film Festivali

2020 Sundance Film Festivali geçen hafta sonlandı. Festivalde neler yaşandı, hangi filmler öne çıktı; tüm detaylarıyla masaya yatırıyoruz.

2020 Sundance Film Festivali
- Reklam -
- Reklam -

Bağımsız sinema tutkunlarının her sene merakla beklediği en önemli film festivallerinden biri olan Sundance Film Festivali, geçen hafta sonu ödüllerin verilmesiyle sonlandı. Yazımda bu sene Sundance Film Festivali’nde ilk kez görücüye çıkan filmler arasından en beğenilen yapımlara, ödül kazananlara ve dikkat edilmesi gereken filmlere yer verdim.

* * *

Yeni sinema sezonunun en büyük etkinliği konumunda Sundance Film Festivali bu sene 23 Ocak – 2 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Her yıl birçok bağımsız filmi sinemaseverlerle buluşturan festivalde, sinema yılı içerisinde ve ödül sezonunda adını sıkça duyacağımız bağımsız filmler görücüye çıktı. Bağımsız Amerikan sinemasının en büyük destekçilerinden biri olan bu organizasyon, yılın ilk ayında yapılarak aynı zamanda filmlerin dağıtımcı bulmasını sağlayan bir film pazarına dönüşüyor. Yan etkinlikleri ve film destek fonlarıyla da beraber genç sinemacılara destek oluyor.

Ana yarışmasının yanı sıra uluslararası kurmaca film yarışması, belgesel yarışmaları ve kısa film yarışmalarıyla da adından söz ettiren Sundance Film Festivali, geçtiğimiz senelerde Whiplash, Manchester by the Sea, Boyhood ve Call Me by Your Name gibi önemli Oscar yarışçıları ilk kez seyirciyle buluşmuştu. Reservoir Dogs, Memento, The Usual Suspects, Before Sunrise ve The Souvenir gibi iz bırakan önemli yapımların da galasını gerçekleştirdiği festivalin, bu sene de seçkisinde adından söz ettirecek birçok yapım yer alıyor.

- Reklam -

Sundance Film Festivali

En Beğenilen Filmler

Minari

Ana yarışmadan büyük ödülle ayrılan ve aynı zamanda seyirci ödülünü de kazanan Minari festivalin en dikkat çekici filmlerinden biri oldu. Festivalde ilk gösterimi yapıldığı günden beri eleştirmenler tarafından övgüler alan filmin yönetmenliğini Kore asıllı Amerikalı sinemacı Lee Isaac Chung üstleniyor. The Walking Dead dizisinden ayrıldıktan sonra başarılı bağımsız yapımlarda görmeye başladığımız Steven Yeun’un başrolde yer aldığı yapım şimdiden yılın önemli bağımsız filmleri arasında gösterilmeye başlandı.

Bu sene adını sıkça duyacağımız Minari’nin dağıtımcılığını son yıllarda çok beğenilen bağımsız filmleri üstlenen A24 şirketi yapacak. Aynı şirketin yapımcılığını da üstlendiği filmin ortak yapımcısı Brad Pitt’in sahibi olduğu Plan B şirketi. Arkansas’a çiftçilik yapmak için göç eden bir ailenin hikâyesini izleyeceğimiz yapımın senaryosunu da yazan Chung, anlatıda otobiyografik öğeler bulunduğunu belirtti.

Never, Rarely, Sometimes, Always

Geçtiğimiz senelerde kısa filmi Forever’s Gonna Start Tonight, ilk uzun metraj filmi It Felt Like Love ve adını geniş kitlelere duyurduğu Beach Rats ile de Sundance Film Festivali seçkisinde yer alan Amerikalı sinemacı Eliza Hittman, yeni filmi Never Rarely Sometimes Always ile ana yarışmadan Jüri Özel Ödülü (Neo-Realizm) ile ayrıldı. Focus Features’ın dağımtıcılığını yapacağı film eleştirmenler tarafından övgülere boğuldu. Ödül ve övgülerin yanı sıra Never Rarely Sometimes Always’ın 70. Berlin Film Festivali ana yarışma seçkisine dahil edilmesi de başlı başına bir heyecan sebebi. Filmde, kürtaj yaptırmak isteyen iki genç kızın, kürtaj yapmanın yasak olduğu Pennsylvania’dan New York’a gidişini ve yaşadıklarını izleyeceğiz.

shirley

Shirley

Başrollerinde son dönem bağımsız sinemanın gözde isimleri Elizabeth Moss ve Michael Stuhlbarg’ın yer aldığı, genç oyuncular Logan Lerman ve Odessa Young’ın onlara eşlik ettiği oyuncu kadrosuyla dikkatleri üzerine çeken Shirley festivalde öne çıkan yapımlardan biriydi. Yönetmenliğini 2018’de Madeline’s Madeline ile senenin en iyi bağımsız filmlerinden birine imza atan Josephine Decker üstleniyor.

Korku romanlarıyla ünlü edebiyatçı Shirley Jackson ve eşi Stanley Hyman’a odaklanan film, 2014 yılında yayınlanan Susan Scarf Merrell’in aynı isimli romanından uyarlandı. Better Things ve I Love Dick dizilerinin senaristliğini yapan Sarag Gubbins ise filmin senaristliğini üstleniyor. Ana yarışmada Jüri Özel Ödülü’nü (Auteur) kazanan Shirley, 70. Berlin Film Festivali’nin Encounters bölümüne de seçilerek Berlin’de Avrupa galasını gerçekleştirecek bir başka Sundance yapımı oldu.

- Reklam -

Beğenilen Diğer Filmler

Bu sene Sundance Film Festivali’nde galasını gerçekleştiren yapımlar arasında olumlu eleştirilerle festivalden ayrılan diğer filmler ise şunlar; ana yarışma seçkisinde yer alan ve festivalden En İyi Senaryo ödülü ile ayrılan Nine Days, A24’ün dağıtımcılığını üstlendiği Zola, yönetmen ödülünü kazanan komedi filmi The 40-Year-Old Version, uluslararası kurmaca film yarışmasında büyük ödülü kazanan İran filmi Yalda, Carey Mulligan’ın performansıyla büyük beğeniler kazandığı, HBO’nun Killing Eve dizisinin yazar kadrosunda bulunan Emerald Fennell’in yazıp yönettiği  Promising Young Woman, 2005 yılında Me and You and Everyone We Know filmiyle adından söz ettiren Miranda July’nin başrolünde Westworld dizisinden tanıdığımız Evan Rachel Wood’un yer aldığı Kajillionaire , Olivia Colman ve Anthony Hopkins’in başrolünde yer aldığı The Father, Sean Durkin’in başrolde Jude Law, Carrie Coon ikilisinin yer aldığı The Nest isimli filmi ve NEXT bölümünden iki büyük ödülü de kazanan I Carry You With Me.

possessor

Diğer Dikkat Edilmesi Gereken Filmler

Sundance Film Festivali’nde büyük beğeniler alan ve ödüller kazanan filmlerin yanı sıra ilgi çekici eleştirilerle festivalden ayrılan ve çevrimiçi video platformları tarafından yayın hakları satın alınan filmleri ayrı bir kategoride değerlendirmek gerekiyor. Bu sene dikkat çeken diğer filmler şunlar:

  • Hulu’nun yayın haklarını satın aldığı Andy Samberg’li komedi filmi Palm Springs
  • 2018 yılında The Kindegarten Teacher isimli dramasıyla adından söz ettiren Sara Colangelo’nun yeni filmi Worth
  • Ethan Hawke’ın Nikola Tesla’yı canlandırdığı, Michael Almereyda’nın yönetmenliğini yaptığı Tesla
  • İsveçli bağımsız sinemacı Ruben Östlund’un 2014’te Cannes Film Festivali’nin Belirli Bir Bakış seçkisinde Jüri Özel ödül kazanan filmi Force Majeure’nin başrolde Will Ferrell’ın yer aldığı yeniden uyarlaması Downhill
  • Six Feet Under, American Beauty gibi çok beğenilen yapımların senaristi Alan Ball’un Amazon tarafından satın alınan filmi Uncle Frank
  • Brandon Cronenberg’in özellikle görsel açıdan övgüler toplayan korku, gerilim temalı bilim-kurgu filmi Possessor
  • Netflix’in Horse Girl, Hulu’nun Bad Hair filmi
  • 2012 yılında ilk uzun metraj filmi Beasts of the Southern Wild ile festivalden büyük ödülle ayrılan ve Oscar’da En İyi Film dalında adaylık kazanan Amerikalı sinemacı Benh Zeitlin’in uzun yıllardır merakla beklenen yeni filmi Wendy

Dikkat Çekici Belgeseller

Seçkide her sene önemli bağımsız kurmaca filmlerin yanı sıra; yıl içerisinde ve ödül sezonunda adından söz ettiren önemli belgeseller de yer alıyor. Icarus, O.J: Made in America ve Searching for Sugar Man gibi son yıllarda En İyi Belgesel dalında Oscar kazanan yapımları ve Exit Through the Gift Shop, Leaving Neverland, Minding the Gap, Weiner çok beğenilen yapımlar ilk gösterimlerini Sundance Film Festivali’nde gerçekleştirmişti.Bu sene Oscar yarışının favorisi olarak görülen Honeyland filmi de geçtiğimiz sene seçkide yer alıp, Jüri Özel Ödülü’nü kazanmıştı.

boys state

Bu sene belgesel ana yarışmasında büyük ödülü; ABD dağıtım hakları A24 şirketinde olan ve dijital yayın hakları Apple’da bulunan Boys State isimli belgesel kazandı. Belgesel seçkisinde diğer iki önemli ödülden Yönetmen Ödülü’nü Garrett Bradley’nin Time isimli belgeseli ve Seyirci Ödülü’nü Netflix belgeseli Crip Camp kazandı. Aynı zamanda bir diğer Netflix belgeseli olan Dick Johnson Is Dead de Jüri Özel Ödülü ile festivalden ayrıldı. Festivalin en çok konuşulan belgesellerinden biri; geçtiğimiz günlerde festival gösterimini yaptıktan hemen sonra yayınlanan, Taylor Swift’in hayatını anlatan bir diğer Netflix belgeseli Miss Americana oldu.

Netflix son yıllarda belgesellere yaptığı yatırımın karşılığını bu sene Sundance seçkisine birçok yapımla katılarak almış oldu. Aynı zamanda geçtiğimiz seneki seçkide yer alan ve önümüzdeki pazar günü yapılacak olan Oscar Ödülleri’nde; En İyi Belgesel kategorisinde yer alan The Edge of Democracy de bir Netflix yapımı. Onay verdiği yapımlara da bakacak olursak, Netflix önümüzdeki senelerde de Sundance Film Festivali’nde başka belgesellerle de yer alacak gibi görünüyor.

Sizler de festivalden dikkatinizi çeken yapımlarla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da yapabilirsiniz.


* 2020 BAFTA Kazananları Duyuruldu

Mert Kokılıg

1995 yılında Adana’da doğdu. Çukurova Üniversitesi’nde Ekonometri bölümünde okuyor. Back to the Future üçlemesi ve Jules Verne kitaplarıyla başlayan sinema ve edebiyat tutkusu hâlâ ilk günkü tazeliğiyle devam ediyor. Dünya sinemasını, film festivallerini ve anaakım sinemayı yakından takip ediyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Fast and Furious 9 (Hızlı ve Öfkeli 9)

Fast and Furious 10 İki Ayrı Film Olarak Planlanıyor

Birds of Prey İnceleme

Birds of Prey İncelemesi: DC’nin Solo Film Sınavı