in

Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi’nin Yıldızı, Politik Nedenlerle Film Sektörünü Bıraktı

Adèle Haenel film sektörünün geldiği konumu eleştirerek mevcut durumun parçası olmayacağını açıkladı. Oyuncu, Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi filmindeki performansıyla adından söz ettirmişti.

Adèle Haenel oyunculuk bırakma kararı
- Reklam -
- Reklam -

Adèle Haenel film oyunculuğunu bıraktığını söyledi. Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi filmindeki performansıyla akıllarda yer edinen Fransız aktris, sinema sektörü “gerici, ırkçı ve ataerkil” bulduğunu açıkladı.

33 yaşındaki Fransız oyuncu son olarak 2019 yapımı Alev Almış Bir Genç Kızın Portresi (Portrait de la jeune fille en feu) filminde Héloïse karakterine hayat vermişti. Céline Sciamma’nın filmi yalnızca bir BAFTA adaylığı almış olsa da sinema dünyasında geniş bir ses getirmeyi başarmış ve iyi bir festival yolculuğu çıkarmıştı.

Adèle Haenel, Alman dergisi FAQ’a yaptığı açıklamalarda sinema endüstrisinden neden uzaklaştığını açıkladı. 3 yıldır herhangi bir projede rol almayan aktris, kadınların ve azınlıkların maruz kaldıklarından dolayı sinema endüstrisinden kendisini uzaklaştırdığını açıkladı.

- Reklam -

Adèle Haenel: “Film Endüstrisi Gerici, Irkçı ve Ataerkil”

Haenel yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Politik nedenlerden ötürü artık filmlerde yer almıyorum. Film endüstrisinin kesinlikle gerici, ırkçı ve ataerkil olmasından ötürü…”

Sektörün mevcut durumunun doğru bir yönde olmadığını savunan oyuncu sözlerine şöyle devam etti:

“Toplumu yapısal olarak hareket ettiren tek şey toplumsal mücadeledir. Ve kendi durumumda ayrılmanın savaşmak olduğunu düşünüyorum. Bu sektörden temelli ayrılarak başka bir dünyada, başka bir sinemada yer almak istiyorum.”

Adèle Haenel

Adèle Haenel, Bir Fransız Bilimkurgusunda Oynayacaktı

Haenel son olarak, Fransız yönetmen Bruno Dumont’nun bilimkurgu filmi L’Empire’den senaryo ve oyuncu kadrosundaki anlaşmazlıklar sebebiyle ayrılmıştı.

- Reklam -

L’Empire filminden ayrılma sürecinde ciddi sıkıntılar yaşayan oyuncu, Dumont’nun projesine dair şu sözleri kullandı:

“İlk başta çok eğlenceli göründüğünü düşündüm: Uzayda bir tür Luke Skywalker… Sorun şu ki bu komik perdenin arkasında karanlık, cinsiyetçi ve ırkçı bir dünya savunuluyor. Senaryo, iptal kültürü ve cinsel şiddet hakkında şakalarla doluydu. Bunu Dumont’la tartışmaya çalıştım çünkü diyaloğun mümkün olduğunu düşündüm. Defalarca bunun kasıtlı olmadığına inanmak istedim. Ama kasıtlıydı.”

Film sektörünün “yapısal açıdan adaletsiz bir dünyayı koruğunu” aktaran oyuncu, sinema endüstrisini” küresel ekonomik düzenle birlikte çalıştığını” iade etti.

Adèle Haenel oyunculuk kariyerine tiyatro dünyasında devam edeceğini açıkladı. Aktris ayrıca gerçekten güveneceği, bağımsız bir proje ile karşılaşılsa filmlerde de yer alabileceğini kaydetti.

Oyuncunun bu kararını siz nasıl karşılıyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for GKS GKS dedi ki:

    Müthiş bir duruşu olan, harika bir aktristi kendisi. Roman Polanski’ye ödül verildiğinde töreni terk etme cesaretini göstermişti. Habere göre sinema dünyasının ‘‘küresel ekonomik düzenle birlikte çalıştığı’’ eleştirisini yapmış. Çok iyi bir eleştiri. Yolu açık olsun, umarım kendine uygun bir sinema bulabilir.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Bana kalırsa yanlış bir hareket tarzı olmuş, film endüstrisinin başka filmlerinde oynayıp sosyal mesajlar içeren filmleri oyunculuğuyla desteklemeye çalışsa daha mantıklı olur gibiydi ? Bir tek kendisinin protesto etmesiyle bir şey değişmeyecek, fakat oyunculuğu bırakmasıyla onu seven film severler bu kaybı üzüntüyle hissedecekler. Film endüstrisi gittiği yere kadar yine kendi bildiğini okumaya devam edecek, değişen bir şey olmaz …

  3. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Başima birsey gelmeyecekse kadrosundan ayrildigi filmi izlemek istiyorum şu an itibariyle.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Boys 3 sezon yeni fragman amazon prime

Amazon’un Sıra Dışı Süper Kahraman Dizisi The Boys’tan Yeni Fragman

Yasmin Finney doctor who rose

Heartstopper’ın Yıldızı, Doctor Who Dizisinde “Yeni Rose” Olarak Rol Alacak