in ,

Bir Devrin Sonlanışına Adım Adım: Avengers Endgame

Avengers: Endgame’e sayılı günler kalmışken şimdiye kadar öğrendiğimiz her şeyi kronolojik sırayla sizlerle buluşturuyoruz.

avengers
- Reklam -
- Reklam -

Avengers: Endgame’e üç hafta kalmışken elimizde bilgi namına fragmanlardan edindiğimiz her şeyi kronolojik bir sıralamayla ele alıyoruz! Gelin hep birlikte 11. yaşına girmek üzere olan MCU’nun zirveye ulaşacağı o filme dair bildiklerimizi iyice netleştirelim.

Nefeslerimizi tutarak beklediğimiz, çıkan her yeni haberde hype bombardımanı yaşadığımız,  hakkında onlarca hatta belki de yüzlerce teori üretilen ama aslında hiçbirimizin elinde bizi tam olarak nelerin beklediğine dair en ufak bir ipucu olmadığı ‘o’ filme sonunda 3 hafta kaldı! Evet, hepimiz Infinity War çıkışı ilk iş ortaya atılan teorileri heyecanla okuduk, sohbetlerimizde sık sık yer verdik, “Daha bir koca yıl var, nasıl bekleyeceğiz bu öfkeyle, üzüntüyle ve heyecanla??!!” diye sitem ettik, yetmedi hepimiz kendi çapımızda da teoriler ürettik. Sayılı gün (hatta hafta, hatta ay) çabuk geçti ve Endgame’e hiç olmadığımız kadar çok yakınız. Hem büyük bir kavuşma, hem daha büyük bir veda bizleri bekliyor, karmakarışık bir duygu seline hapsolmuş bir biçimde filmi izleyeceğimiz günün hayalini kuruyoruz.

Marvel Sinematik Evreni (nam-ı diğer MCU) 2008’de Ironman ile başlayan serüveniyle birlikte çizgi roman dünyasına yeni bir soluk getirmiş oldu. Dile kolay, 11 yıllık bir süreç, 21 film, bunlara ek olarak pek çok uzun veya kısa soluklu dizi ile karşımıza çıktılar. Bunların öncesinde harika ‘eserler’ olan Christopher Nolan’ın Batman filmleri DC’yi ön plana çıkarabilecek nitelikte işlerken, sonrasında DC’nin aynı kalitede ve sağlamlıkta bir işe imza atmaması ve Marvel’ın ilmek ilmek işlediği hikayeler ve işleriyle birlikte Sinematik Evren konusunda tarihi baştan yazan taraf Marvel oldu.

- Reklam -

Solo filmlerin verdiği heyecan şurada dursun, 2012 yılında son Phase I filmi olarak çıkan The Avengers, önceden gördüğümüz pek çok güçlü karakteri bir araya getirmesiyle birlikte bambaşka bir heyecan kaynağı oldu bizlere. O zamandan bu yana hız kesmeden, aksine daha pek çok yeni hikâye ve karakterle karşımıza çıkan MCU. Phase III sona ererken halen her yaştan, ülkeden, kültürden izleyiciye ulaşabilen ve herkesin başka şeyler bulduğu bir evren haline geldi. Kimi zaman ‘Team Stark’ ve ‘Team Cap’ olduk, kimi zaman ‘Wakanda Forever!’ diye naralar attık, kimi zamanda içimizden ‘Avengers, assemble!’ diye bağırmak geldi.

endgame afisler

Hayatlarımızın yorucu ve monoton havasını bu filmler ve karakterler arasında hissederek atmaya çalışmak iyi geliyordu belki de.

İşte şimdi bunca yıl beraber olduğumuz bazı karakterlerle vedalaşma ihtimalimiz oldukça yüksekken işler bir hayli değişmiş oluyor. Dediğim gibi, tam bir karmaşık duygu seli: heyecan, endişe, merak, hüzün… Hepsi bir arada. Captain Marvel’ın da vizyonlara girmesiyle birlikte hem daha çok gaza geldik, hem de ‘kaçınılmaz son’a yaklaştığımızı iliklerimize kadar hissettik. Her ne kadar bu gerçekten de MCU için bir son olmasa da, bunca yıl bir şekilde sevdiğimiz, bağ kurduğumuz veya en azından meşgale edinmemizi sağlayan filmlere ve ilk Avengers ekibimize veda niteliğinde olmasından mütevellit bizler için bir sonun başlangıcı adeta. Phase IV ve devamında da MCU takipçisi ve izleyicisi olmaya devam edecek olsak da, “İlkler unutulmaz,” misali düşüncelere dalmadan edemiyoruz.

Geçtiğimiz yıldan bu yana her çıkan haberle birlikte heyecanlansak da, gelen teaserlarla da fragmanlarla da henüz net bir bilgiye ulaşabilmiş değiliz. Bu açıdan başta filmin oyuncuları ve yönetmenleri olmak üzere tüm MCU çalışanlarını ve Marvel Comics’i tebrik etmek lazım. Bir devlet sırrıymışçasına korunan filme duyduğumuz merak devam ederken, heyecanımızın dorukta kalması da sağlanmış oluyor.

ekip ayri afisler

Eski filmlerden derleme sahneler ve Endgame’den ufak ufak görüntülerle hazırlanmış fragmanlar ve TV Spotlarıyla birlikte geçirilen bunca ayın sonunda, Salı günü ve dün yayınlanan videolarla birlikte birkaç yeni şey daha görme şansını elde etmiş olduk. Her ne kadar ilk iki fragman üzerinden pek çok uçuk teori ortaya atıldıysa da, yeni çıkan Special Look ve TV Spotu ile birlikte (tabii bu videoların da filmden gerçek sahneleri ne denli içerdiğini sormadan edemiyor insan kendisine) bazı şeyler birazcık daha netlik kazandı.

- Reklam -
Haydi gelin hep birlikte bu videolarda verilenleri snap’in hemen sonrasında yaşananların kronolojik bir sıralaması şeklinde düzenlemeye çalışalım:

(Not: Bu sıralamayı oluştururken Natasha’nın saç rengi ve tiplerinden de ciddi anlamda faydalandığımı itiraf etmeliyim.)

  • Tony ve Nebula Titan’da mahsur. Sonrasında gemiyle yola koyulsalar da kaynakları çok kısıtlı. Bunları Tony’nin Pepper’a yolladığı mesajla öğreniyoruz.
  • Captain Marvel Nick Fury’nin çağrısını alıyor. Fury’nin cihazını snap’ten sonra bir şekilde bulan Natasha, Rhodey, Bruce ve Steve incelemeye alıyor. O esnada çağrıyı alıp sinyalleri takip eden Carol Avengers Üssü’nde beliriyor. Natasha kendisine detaylıca açıklama yapıyor.
  • Öncesinde orada olup olmadıklarını bilemesek de, Thor ve Rocket da Carol geldikten kısa süre sonra orada görünüyor, tanışıyorlar ve Thor şaşırtıcı biçimde “Onu sevdim,” Kayıpların ve ölülerin listesine bir kez daha bakarlarken anlık da olsa Doktor Erik Selvig’i de görüyoruz bu liste içerisinde. Hatırlarsak Astrofizik Doktoru Erik Selvig hem Thor’un ilk iki solo filminde hem de ilk Avengers filminde yer alan önemli isimlerden biriydi. Selvig dışında snap esnasında yok olanlar arasında olduklarını bildiğimiz Sam (Falcon), Hope ( Wasp) ve Wanda (Scarlet Witch) de gözükmekte.
    • Thor, Rocket, Carol, Natasha, Steve ve Rhodey bir görev için yola çıkıyorlar.

endgame ekip

  • Bruce Banner kayıp ve ölü listesine bakarken Scott gözüküyor, Shuri ve Peter Parker Tabii o esnada Scott Kuantum Evreni’ne sıkışıp kalmış durumda. Sonra ise oradan nasıl ayrılmayı başardıysa geri dönüyor, her yere asılmış yüzlerce kayıp ilanını görüyor. Soluğu ise Avengers ekibinin kapısında alıyor. Natasha ve Steve’inse o anda orada olup anlık olarak mı yoksa sonradan mı Scott’u gördükleri halen net değil. Zira ‘arşiv’ olarak geçen videonun 1980’lerden kalma bir görüntü gibi kaydolmuş olması da söz konusu. Ancak şurası gerçek, zaman çizelgesi bazında baktığımızda bir şekilde Scott da aralarına katılmış oluyor. (Bunlara ek olarak Natasha’nın olanları detaylıca anlattığı kişinin Scott olma ihtimali olduğunu söyleyebiliriz.)
  • Ekip bir göreve giderken görülüyor – TV Spotunda – kendi üniformaları ile. Bunlar Steve, Natasha, Rocket, Scott, Thor, Rhodey ve Bruce. “This is gonna work Steve”le başlayan diyalog da bu göreve çıkarken yapılan konuşmalar esnasında muhtemelen.
  • Carol ise bu esnada muhtemelen Tony ve Nebula’yı kurtarmak için uzaya gidiyor – bu da yeni TV Spotu’nda Tony’nin yüzüne yansıyan turuncu ışıkla ilgili bir tahmin sadece, her şey mümkün tabii ki – onları kurtarıyor.

ironman ve pepper

  • Avengers Üssü’nün bahçesinde Natasha, Bruce, Rhodey ve Steve onların gelişini görüyor. (Tam bu sahnede Rhodey ve Bruce’un arasında normalden fazla mesafe olduğunu düşünüp görüntülerden silinmiş birinin de aslında o sahnede olabileceğini belirtiyor fanlar sosyal medya üzerinde yaptıkları tartışmalarda. Şahsi görüşüm mümkün olabileceği gibi olmayabileceği üzerine de.) Sonrasında da Tony ve Pepper’ın kavuşması, Nebula ile Rocket’ın el ele tutuşup birbirine destek olmaya çalışması da bunların devamında bir arada ya da benzer civarda bir yerde olabilir.

rocket ve nebula

  • Natasha Clint’i bulmak için çıkıyor ve Clint’i ilk kez Ronin olarak görüyoruz. Değişimine dair hepimizin en büyük ihtimal verdiği şey de ailesini kaybetmesinden ötürü yaşadığı keder ve öfkeden ötürü bu kimliğe bürünmüş olması elbette. Ekibin yanına dönüyorlar.
  • Tahmini olarak aylardan sonra veya söz konusu bir zaman yolculuğu dahilinde ekibimizi yeniden görüyoruz. Yine bir plan-görev safhası. Bu kez aralarında Thor ve Carol yok ve ekibi tek tip Avengers üniformaları içerisinde görmekteyiz. Bu ikilinin olmaması, başka bir yan göreve gitmiş olabileceklerinin veya planlarının belli noktalarda ters gitmiş olabileceğini getiriyor ister istemez. Tabii bunlar hep varsayım. Ancak ikisinin de güçleri düşünüldüğünde, diğerlerinden farklı bir göreve çıkmış olma ihtimali daha yüksek duruyor.
Tüm bunları haricinde, tam olarak hangi zaman diliminde olduğundan emin olunamayan şeyler de var:
  • Üsse bir saldırı düzenleniyor ve bir patlama gerçekleşiyor gibi duruyor. Bunu hem Scott’un Ant-Man halleri ile görebilirken, Rocket ve War Machine’in saldırı modunda oldukları ve düştükleri sahnelerden, Nebula’nın saldırdığı sahneden ve Clint’inse sürekli koştuğu sahnelerden dolayı bir tahmin olarak yürütebiliriz. Zira bunlardan Clint’inkiler hariç diğerlerinin sahneleri aynı ortamda geçiyor bariz bir şekilde. Bunların da yanında Thor, Ironman ve Captain America üçlüsünü Thanos ile yüzleşirken görüyoruz, SONUNDA! Burası hem harabe haline gelmiş bir Avengers Üssü görünümünü andırıyorken başka bir yer de olabilir pek ala, Marvel’dan bahsediyoruz sonuçta. Ek olarak Thanos “Kendi başarısızlığınızla yaşayamazdınız. Bu sizi nereye getirdi? Bana geri getirdi,” gibi söylemlerde bulunuyor, bu sebepten ötürü de kesin bir şey söyleyebilmek zor ne yazık ki. Ancak tutarlılık ve görsel anlamda bakıldığında bu sahnenin Avengers Üssü’ne benzeyen bir yerde gerçekleşiyor olma ihtimali de büyük gözüküyor belirttiğim gibi.

thanos endgame

  • Son yayınlanan Special Look’ta Tony ve Peter’ın fotoğrafına bakan birini görüyoruz. Her ne kadar başta Tony sansak da, ellerine baktığımızda Tony olmayabileceği geliyor akıllarımıza. Hatta bu kişi Peter’ın ta kendisi gibi. Buradan ve Far From Home’un Endgame’in hemen ardından başlayan bir film olduğuna dair dolaşan söylentilerden yola çıkarak, bu sahnenin Endgame’in son sahnelerinden biri olup olamayacağı sorusu da akıllara geliyor, tıpkı Tony’nin akıbetini merak ediyor oluşumuz gibi.
Kısacası: Ben bile yazarken ikilemden çıkamıyorum sevgili sinema severler, film gelene dek başka bir ipucu olmadığı sürece her şeyi sorgular olacağız bir şekilde, üzgünüm.

Şu an için tüm heyecanımızı ve merakımızı bir üç hafta kadarcık daha dizginlememiz gerektiğini yine üzülerek söylemek zorundayım. Kronolojik bir şey oluştursak da, kafamızı yoğun bir şekilde patlatsak da, araları, detayları dolduramıyor olmak sabırsızlığımızı daha da arttırıyor, bu hissi yaşamayanımız eminim ki kalmamıştır. “Thor ve Carol el ele verse kim bilir Thanos’a yaptıklarının bedelini nasıl sağlam ödetebilirler?” gibi düşüncelerden tutalım da “Cap ile Ironman el ele! Yeniden bir ekipler!”, “Natasha ve Clint ikilisi geri döndü!” gibilerine dek her türde düşünce hype seviyemiz ve duygusallığımızın en üst seviyede olmasıyla birlikte sayıca artıyor. Ne diyelim, Marvel bu işi iyi biliyor!

avengers posterEndgame’i izlemeden önce Marvel filmlerini baştan sona izlemek istiyorsanız da bugün tam sırası! An itibariyle tam üç hafta kaldığını ve evrenin totalde 21 filmden oluştuğunu düşünürsek (The Incredible Hulk’ı saymazsak 20, bu konuda karar size kalmış.) her güne bir Marvel filmi ayırabilir, vaktinizi birbirinden güzel soundtrackleri dinlemek için harcayabilirsiniz. Seçim sizin. Ek olarak tavsiyem hiç olmadığı kadar Marvel Entertainment’ın, Russo Kardeşler’in ve filmin oyuncularının sosyal hesaplarını takip etmeniz. Gün gün yaklaştıkça her gün yeni bir poster, spot ve benzeri materyal yayınlanıyor malum.

Sonsuzluk Ayı’nın tam anlamıyla tadını çıkaralım, zira ‘o’ son çok yakınımızda.

Bugün 54 yaşına giren biricik Ironman’imiz, Tony’miz, Stark’ımız Robert Downey Jr.’ı anaraktan ve “İyi ki doğmuş!” diyerekten yazımın sonuna geliyorum. Bir devri heyecanımıza değen, duygularımızı en yükseklerde yaşatan ve aksiyona doyuran bir filmle kapatabilmek dileğiyle, sonsuzlukla kalın, sona kalmayın!

AVENGERS, ASSEMBLE!

Coşku Türkay

96, İzmir, kimyager. Her türden filmi, diziyi ve kitabı denemeye açık. Suç üzerine yapımlar, fantastik yapımlar ve dönem yapımları özellikle ilgisini çeker. Müzik, gezmek ve yaratıcı şeylerin parçası olmak hayatının vazgeçilmezlerindendir.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bu filmde artık kozmik varlıklar görünsün yahu. Dormammu ve Ego haricinde neredeyse hiç kozmik varlık görmedik. LT görelim artık veya Eternity :smiley:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

J.R.R. Tolkien İlham Veren Kilise Kapısı - St. Edwards

J.R.R. Tolkien’e İlham Verdiği Söylenen Meşhur Kilise Kapısı

Sinemada Bilimkurgu Alt Türleri #5: Uzay Operası

Sinemada Bilimkurgu Alt Türleri #5: Uzay Operası – Kâinat Boyu Serüven