in ,

Alan Moore: “Yetişkinlerin Süper Kahraman Filmlerini İzlemek için Sıraya Girmesi, Faşizmin Habercisi Olabilir”

Alan Moore, yeni öykü kitabının tanıtım faaliyetleri sırasında verdiği bir demeçte yetişkinlerin süper kahraman filmlerine ilgi duyması ile faşizm arasındaki gördüğü bağlantıyı açıkladı.

alan moore faşizm süper kahraman
- Reklam -
- Reklam -

Alan Moore, geçen günlerde ilk öykü kitabı Illuminations ile okurların karşısına çıktı. Watchmen’in yaratıcısı, çizgi roman sanatını bıraktıktan sonra; süper kahraman filmlerine getirdiği eleştirilerle gündeme gelmişti. Ünlü yazar, şimdi de faşizm ile süper kahraman filmleri arasındaki bağlantıya dikkat çekti.

2019 yılında artık çizgi roman üretmeyeceğini duyuran Alan Moore, süper kahraman filmlerinin sinemaya zarar verdiğinden de bahsetmişti.

İngiliz sanatçı, artık roman projeleri ve öykü kitaplarıyla ilgileniyor. 11 Ekim’de ilk öykü kitabı Illuminations’ın yayımlanmasının ardından The Guardian’a konuşan Moore, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

- Reklam -

Alan Moore öykü kitabı Illuminations

Uzun zamandır “düzyazı” türündeki eserlere âşık olduğunu söyleyen Alan Moore; 40 yıllık çizgi roman kariyerinde Watchmen, V For Vendetta, From Hell, Batman: Öldüren Şaka ve Swamp Thing gibi birçok kült esere imza atmıştı.

Alan Moore: “12 Yaşındaki Erkekleri Eğlendirmek için Yaratılmış Karakterler”

68 yaşındaki sanatçı, çizgi romandan emekli olduktan sonra edebiyat kariyerine hızlı bir dönüş yaptı. Moore, “Çizgi romanla kesinlikle işim bitti,” derken, “Beş yıldır hiç yazmadım. Çizgi roman ortamını her zaman sevip ona hep hayran olacağım. Ama çizgi roman endüstrisi ve ona bağlı her şey, artık dayanılmayacak hâle geldi,” ifadelerini kullandı.

Güncel süper kahraman filmleri hakkında da açıklamalarda bulunan Moore, bu türün kültürü yiyip bitirdiğini düşünüyor.

“Yüz binlerce yetişkin, 50 yıl önce 12 yaşındaki erkekleri eğlendirmek için yaratılmış karakterleri ve olayları görmek için sıraya giriyor.

“Süper kahramanların yetişkinler için olduğunu hiç düşünmedim. Bence bu, 1980’lerde olanlardan doğan bir yanlış anlaşılmaydı. Watchmen gibi eserler ortaya çıktığında, ‘Çizgi Roman Büyüdü’ manşetleri atıyorlardı. Hayır, çizgi romanların büyümediğini düşünüyorum. Büyüyen çizgi roman değildi.”

- Reklam -

alan moore süper kahraman faşizm

Alan Moore, “Çocuklaştırma Politikası” ile Faşizm Arasındaki Bağa Değindi

Moore, sözlerine şu şekilde devam etti:

“2011’de, milyonlarca yetişkinin Batman filmini izlemek için sıraya girmesini gelecek için ciddi şekilde endişe verici etkileri olacağını düşündüğümü söyledim. İnsanları daha basit zamanlara, daha basit gerçeklere yönelten bu tür bir çocuklaştırma, çoğu zaman faşizmin habercisi olabilir.”

Moore, 2016’da Donald Trump’ın başkan seçildiği sırada, en büyük filmlerin çoğunun süper kahramanlarla ilgili olduğunun da altını çizdi.

Siz ünlü sanatçının açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

house of the dragon 4 sezon sürmeli george r.r. martin

George R.R. Martin: “House of the Dragon’ın En Az 4 Sezona İhtiyacı Var”

Umacı’nın Peşinde - Richard Chizmar

Richard Chizmar’ın Korku ve Polisiyeyi Buluşturan Romanı “Umacı’nın Peşinde” Türkçe Raflarında