Alan Moore, geçen günlerde ilk öykü kitabı Illuminations ile okurların karşısına çıktı. Watchmen’in yaratıcısı, çizgi roman sanatını bıraktıktan sonra; süper kahraman filmlerine getirdiği eleştirilerle gündeme gelmişti. Ünlü yazar, şimdi de faşizm ile süper kahraman filmleri arasındaki bağlantıya dikkat çekti.
2019 yılında artık çizgi roman üretmeyeceğini duyuran Alan Moore, süper kahraman filmlerinin sinemaya zarar verdiğinden de bahsetmişti.
İngiliz sanatçı, artık roman projeleri ve öykü kitaplarıyla ilgileniyor. 11 Ekim’de ilk öykü kitabı Illuminations’ın yayımlanmasının ardından The Guardian’a konuşan Moore, dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
Uzun zamandır “düzyazı” türündeki eserlere âşık olduğunu söyleyen Alan Moore; 40 yıllık çizgi roman kariyerinde Watchmen, V For Vendetta, From Hell, Batman: Öldüren Şaka ve Swamp Thing gibi birçok kült esere imza atmıştı.
Alan Moore: “12 Yaşındaki Erkekleri Eğlendirmek için Yaratılmış Karakterler”
68 yaşındaki sanatçı, çizgi romandan emekli olduktan sonra edebiyat kariyerine hızlı bir dönüş yaptı. Moore, “Çizgi romanla kesinlikle işim bitti,” derken, “Beş yıldır hiç yazmadım. Çizgi roman ortamını her zaman sevip ona hep hayran olacağım. Ama çizgi roman endüstrisi ve ona bağlı her şey, artık dayanılmayacak hâle geldi,” ifadelerini kullandı.
Güncel süper kahraman filmleri hakkında da açıklamalarda bulunan Moore, bu türün kültürü yiyip bitirdiğini düşünüyor.
“Yüz binlerce yetişkin, 50 yıl önce 12 yaşındaki erkekleri eğlendirmek için yaratılmış karakterleri ve olayları görmek için sıraya giriyor.
“Süper kahramanların yetişkinler için olduğunu hiç düşünmedim. Bence bu, 1980’lerde olanlardan doğan bir yanlış anlaşılmaydı. Watchmen gibi eserler ortaya çıktığında, ‘Çizgi Roman Büyüdü’ manşetleri atıyorlardı. Hayır, çizgi romanların büyümediğini düşünüyorum. Büyüyen çizgi roman değildi.”
Alan Moore, “Çocuklaştırma Politikası” ile Faşizm Arasındaki Bağa Değindi
Moore, sözlerine şu şekilde devam etti:
“2011’de, milyonlarca yetişkinin Batman filmini izlemek için sıraya girmesini gelecek için ciddi şekilde endişe verici etkileri olacağını düşündüğümü söyledim. İnsanları daha basit zamanlara, daha basit gerçeklere yönelten bu tür bir çocuklaştırma, çoğu zaman faşizmin habercisi olabilir.”
Moore, 2016’da Donald Trump’ın başkan seçildiği sırada, en büyük filmlerin çoğunun süper kahramanlarla ilgili olduğunun da altını çizdi.
Siz ünlü sanatçının açıklamaları hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: The Guardian
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!