in

Amerikalı Yönetmen “Dünyayı Kurtaran Adam”ı Kurtardı

Yurt dışında “Turkish Star Wars” adıyla kült filmler arasında gösterilen Dünyayı Kurtaran Adam’ın son orijinal film makarası Amerikalı bir sinemacı tarafından kurtarıldı.

dunyayi kurtaran adam 2k ust
- Reklam -
- Reklam -

Cüneyt Arkın’ın dünyaca ünlü bilimkurgu filmi Dünyayı Kurtaran Adam‘ı bilmeyeniniz, duymayanınız yoktur şüphesiz. 1982 yılında, yokluklar içerisinde çekilen film bizlere özgü senaryosu, çılgınca canavar kostümleri ve Cüneyt Arkın’la özdeşleşmiş dövüş sahnelerinin yanı sıra ilk Star Wars‘tan “ödünç aldığı” özel efektlerle de ünlüdür. 80 İhtilali sırasında, maddi sıkıntıların had safhada olduğu bir dönemde çekilmiştir. Özel efektler için yaptırılan uzay gemisi maketleri gibi sahne dekorlarının bir sabah ansızın çıkan bir fırtına sonucu yok olması, Çetin İnanç ile Necdet Tok ikilisini “farklı yöntemler” kullanmaya mecbur etmiş ve ikili Star Wars: A New Hope‘taki uzay savaşı sahnelerinin çoğunu ve Indiana Jones ile Flash Gordon‘un müziklerini Dünyayı Kurtaran Adam’da da kullanmıştır. Bunun yanı sıra Battlestar Galactica gibi farklı dizi ve filmlerdeki canavarların ve kötü robotların benzerleri de yer almaktadır yapımda.

Gelgelelim, yurt dışında çok büyük bir saygı görmesine rağmen ülkemizde aynı değeri görmez Dünyayı Kurtaran Adam. Öyle ki film bugünlerde sadece VHS kaset olarak, eski çekim kalitesiyle izlenebilmekte. Dahası 35 mm.’lik orijinal film makaralarından geriye sadece tek bir kopya kalmış. Bundan yaklaşık iki yıl önce Ed Glaser adlı Amerikalı bir sinema tarihçisi ülkemize gelip o son kopyayı bulmuş ve filmi HD kalitesinde izlenebilecek şekilde yenilemek için kolları sıvamıştı. İşte o çalışma uzun uğraşlar sonucunda nihayete erdi.

Dünyayı Kurtaran Adam artık HD olarak, renk düzeltmesinden geçmiş bir şekilde izlenebiliyor. Dahası yeni versiyonda çıkarılmış sahnelerin yanı sıra filmin nasıl çekildiğini anlatan kısa bir belgesel de yer alıyor. Dünyayı Kurtaran Adam’ın HD versiyonu 4 Mayıs‘ta, yani Star Wars Günü’nde Londra Sinema Müzesi’nde ve Glasgow’da özel gösterime girecek. io9 ekibi, Ed Glaser ile temasa geçip filmin normal sinemalarda da gösterilip gösterilmeyeceğini sormuş.
Ah, filmin Amerika’da gösterime girmesini – bir sürü sinemada gösterilmesini! – çok isterim. Bunun üzerinde çalışıyorum. Ama şu sıralar sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bazı yasal ve lojistik sorunlar var. Zaten bu özel gösterimi de Londra King’s Koleji, Türkiye Kültür Bakanlığı ve birkaç harika insanın desteği sayesinde yapabiliyoruz.

- Reklam -

Filmin haklarının bende olmadığını belirtmem gerek. Sadece 35 mm.’lik kopyasına ve yenilenmiş, HD sürümüne sahibim. Ama filmin çeşitli etkinliklerde gösterilmesi için insanlarla görüşmeye ve bilhassa cesur dağıtımcılar aramaya devam edeceğim. İnsanların bunu izlemesi gerek!
Glaser’ın Youtube kanalı Neon Harbor üzerinden Dünyayı Kurtaran Adam için çektiği ilginç belgeseli aşağıdan izleyebilirsiniz. Dilerseniz Turist Ömer Uzayda için hazırladığı benzer bir çalışmaya da buradan göz atmanız mümkün.

O değil de, o yıllarda bilimkurgu film ve kitaplarına duyulan bu sevginin sonraki yıllarda sadece aşk ve drama indirgenmiş olması sizce de çok üzücü değil mi?

- Reklam -
YouTube video

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Yeşilçam kesinlikle eskiden daha iyiydi .Daha kaliteli filimler çıkıyordu şimdi ise tüm filimler diziler Wattped kitabından çıkmış gibi .Eh buda biz gençlerin psikolojisine kötü yansıyor tabi . Hayal gücümüz bile gelişmiyor aşk, dram filimleri görmekten

  2. Avatar for Ravachol Ravachol dedi ki:

    Yeşilçam eskiden daha iyiydi diyince şimdiki de Yeşilçam’mış gibi oluyor. Şimdiki sinema ile Yeşilçam sinemasının dili aynı değil. Ortaklıklar var ama sinema farklı sinema. BKM, Arzu Film ekolünü devam ettiriyormuş gibi görünüyor Hollywood’daki gibi bir gelenekçilik yok.

    Ha ama yeni Yeşilçam derken porno dönemini kastediyorsanız haklısınız :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kiyamet muhafizi ust

Kayıp Ruhlar Serisi’nin İkinci Cildi “Kıyamet Muhafızı” Raflarda

arayis ormani ust

“Solgun Ruhlar Kitabı” Uzun Bir Bekleyişten Sonra Raflarda