in

Oscar Ödüllü İranlı Yönetmen Asghar Farhadi İntihal Suçuyla Yargılanıyor

Asghar Farhadi eski bir öğrencisinden intihal yapmakla suçlanıyor. Mahkeme, İranlı yönetmenin ödül de aldığı “A Hero” filmi için harekete geçti.

Asgar Farhadi İntihal suç
- Reklam -
- Reklam -

Asghar Farhadi eski bir öğrencisi tarafından intihal yapmakla suçlanıyor. İran mahkemesi, Oscarlı yönetmenin A Hero (Kahraman) filminde “kopyalanmış” bölümler olduğunu doğruladı. Süreç bir üst mahkemeye sevk edildi.

Oscar ve Cannes gibi prestijli ödüllerin sahibi İranlı yönetmen Asghar Farhadi’nin son filminde intihal yaptığı iddiası Tahran mahkemesi tarafından doğrulandı. Ünlü yönetmenin A Hero filmi, öğrencisi Azadeh Masihzadeh’in All Winners All Losers belgeselinden izinsiz bir şekilde alınmış bölümlerini içeriyor.

Asghar Farhadi’nin intihal ile suçlandığı süreç önemli bir noktada. Ünlü yönetmen A Hero filminde öğrencisi Masihzadeh’in telif haklarını çiğneyerek, All Winners All Losers belgeselinin önemli noktalarını, atıf vermeden kullanmakla suçlanmıştı. Bununla birlikte Tahran mahkemesi dosyada intihal olduğunu söyleyerek davayı bir üst mahkemeye sundu.

- Reklam -

Farhadi’nin avukatı Kaveh Rad geçen perşembe günü sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada verilen kararın sadece bir üst mahkemeye fikir vermesi gerektiğini ve konuya dair son söz olamayacağını söyledi.

Diğer taraftan Masihzadeh’in belgeselinde konu aldığı tutuklu Mohammed Reza Shokri ise Fehradi’nin filmi yüzünden kendi sosyal statüsünün zarar gördüğü söylemiş ancak bu iddia mahkemece reddedilmişti.

asghar Farhadi a hero intihal

A Hero filminin ortak yapımcı şirketi Memento adına Alexandre Mallet-Guy tarafından yapılan açıklama ise oldukça dikkat çekici. Şirket son mahkeme kararının Fahradi’nin lehine olacağını söylüyor.

“Mahkemenin Masihzadeh Hanım’ın belgeselinden yıllar önce televizyon, gazete ve sosyal mecralarda konuşulduğunu ve hüküm giymiş kişinin topluma mâl olmuş yaşamında fikri mülkiyet belirtemeyeceğini görerek davayı sonlandıracağından hiçbir kuşkumuz yok. Şimdiden İran’da yüzlerce uzman konuya dair sayısız makale yayınladı ve her biri Asghar Farhadi’nin lehine sonuçlanıyor.”

- Reklam -

Buna karşın Masihzadeh konunun topluma mâl olabilecek kadar büyük olmadığını, bütün hikâyeyi kendi imkanları ile araştırdığını ve filme aldığını söylüyor.

Asghar Farhadi A Hero Filmi ile Cannes Film Festivali Jüri Özel Ödülünü Almıştı

A Hero bir hükümlünün bulduğu altınları sahibine geri götürmeye çalıştığı hikâyeyi konu alıyor. Cannes Film Festivali’nde jüri özel ödülünü sırtlayan yapım sinemalara geldiğinden bu yana yaklaşık 2.5 milyon dolarlık bir gişe hasılatı elde etmişti. Filmin Amerika’daki gösterim hakkı ise Amazon Prime bünyesinde bulunuyor.

Masihzadeh tarafından çekilen All Winners All Losers belgeseli ise yine aynı konu üzerinden açılıyor. Asghar Farhadi filmin açılışında Masihzadeh’i alıntılamadan konuyu kendisi araştırarak filme çektiğini iddia etmişti. Öte yandan Ferhadi, Masihzadeh’i isminin karalandığı gerekçesiyle dava etmiş Masihzadeh ise bunun üzerine ünlü yönetmene intihal davası açmıştı.

İran mahkemesi ise açılan davayı Masizadeh’in lehine sonuçlandırdı ve intihal davasında daha fazla delil bulabilmek adına çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Hollywood Reporter

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Vordue Vordue dedi ki:

    Bu sene Farhadi bu filmi ile yine Oscar yarışındaydı aslında, ama kısa listede olmasına rağmen en iyi uluslarası film kategorisinde son 5 aday arasına kalamamıştı. Filmi izleyen ve Farhadi isminin popülaritesini bilenler son 5 e kalamamasına şaşırmıştı. Demek ki böyle bir dava durumu varmış, ödül yarışını baltalamış muhtemelen. Bu seviyede bir yönetmenin yapmaması gereken hatalar bunlar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Sherlock Holmes Dizileri HBO Max Robert Downey JR.

Sherlock Holmes Evrenine Ait Yeni Diziler Geliyor: Projenin Başında Robert Downey Jr. Var

charles darwin notları

Charles Darwin’in Çalınan Notları Yıllar Sonra Gizemli Bir Şekilde Geri Döndü