in ,

Âşıklar Bayramı Film Oluyor: Özcan Alper, Kemal Varol’un Romanını Sinemaya Uyarlıyor

Âşıklar Bayramı film oluyor. Kemal Varol’un ödüllü romanı, Sonbahar’ın yönetmeni Özcan Alper tarafından sinemaya uyarlanıyor.

Âşıklar Bayramı - Kemal Varol
- Reklam -
- Reklam -

Yönetmen ve senarist Özcan Alper, yazar Kemal Varol’un Âşıklar Bayramı adlı romanını sinemaya uyarlayacak.

Yönetmenliğini üstlendiği ilk filmi Sonbahar (2007) ile Altın Koza, SİYAD, Yeşilçam, Ankara Uluslarası Film Festivali gibi pek çok festivalden ödülle dönen Alper, 2011’de Gelecek Uzun Sürer ile izleyicinin karşısına çıkmıştı. Ödüllü yönetmeni son olarak senaryosunu Ahmet Büke ile birlikte kaleme aldığı 2015 tarihli Rüzgârın Hatıraları filmi ile izlemiştik.

Özcan Alper, 5 yıllık aradan sonra bu yıl pandemi döneminde çektiği Karanlık Gece filmi ile beyaz perdeye dönmeye hazırlanıyor. Yönetmenin, şu sıralar post prodüksiyon sürecinde olan Karanlık Gece’den sonra üzerine çalışacağı film de böylece belli olmuş oldu. Alper’in sıradaki projesi, Kemal Varol’un Âşıklar Bayramı olacak.

- Reklam -

Kemal Varol’un Ödüllü Romanı Âşıklar Bayramı Sinemaya Uyarlanıyor

Yas Yüzükleri, Kin Divanı, Temmuzun On Sekizi, Jar, Haw, Ucunda Ölüm Var ve Sahiden Hikâye gibi eserleriyle tanıdığımız Kemal Varol’un 2019 yılında yayımlanan Âşıklar Bayramı romanı beyaz perdeye taşınmaya hazırlanıyor.

2019 Dünya Kitap – Yılın Telif Kitabı Ödülü ve 5. Attilâ İlhan Roman Ödülü’ne layık görülen Âşıklar Bayramı, bir baba ve oğul hesaplaşmasını konu alıyor. 227 sayfalık roman, babasıyla olan “meselesi”ni halletmeye çalışan bir adamın, aynı zamanda yaşadığı problemli bir aşk hikâyesine odaklanıyor. Bir yanıyla da “yol hikâyesi” olarak tanımlayabileceğimiz eserde Diyarbakır’dan Kars’a uzanan bir macera işleniyor.

Âşıklar Bayramı - Kemal Varol

“Babam, tamı tamamına yirmi beş yıl sonra, bir elinde yıllanmış üç telli bağlaması, diğer elinde ahşap bavulu, kapımın önünde diz çökmüş, gece vakti aniden ortaya çıkmış mahcup bir konuk veya geçip giden zamandan borcunu mahsup etmeye gelmiş eski bir alacaklı gibi öylece beni bekliyordu.”

- Reklam -

Âşıklar Bayramı, yönetmenin ilk “roman uyarlaması” işi olacak. Alper, filmin senaryosunu Kemal Varol ile birlikte kaleme aldı. Filmin yapımcılığının Nar Film tarafından gerçekleştirileceği açıklandı.

Öte yandan yapım için oyuncu seçimlerinin de hâlâ devam ettiği biliniyor. Âşıklar Bayramı filminin çekim sürecine 2021 yılında başlanması planlanıyor.

Peki siz Kemal Varol’un bu romanını okuma fırsatı bulmuş muydunuz? Özcan Alper filmlerini takip ediyor musunuz? Sizce ortaya nasıl bir iş birliği çıkacak? Beklentilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Sonbahar çok beğendiğim ve beni etkileyen bir filmdi.

    Aşıklar Bayramı kitabını henüz okumadım ama 3-5 gün önce sipariş verdim, gelmesini bekliyorum. Kitaba yönelik çok olumlu yorumlar okudum, Senaryoyu da yazarla birlikte hazırlamışlar, Hem kitabın ana fikri nedeniyle hem de yönetmenin bildiğimiz filmleri nedeniyle güzel ve izleyenin hislerine dokunan bir film olacağını düşünüyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

discovery kr

Discovery+ Geliyor: Discovery Yeni Dijital Yayın Platformunu Duyurdu

Deniz Ağacı Büyük Orfoz Yaman Koray

Yaman Koray Eserleri Yeniden Hatırlanıyor: Deniz Edebiyatının Unutulan Değeri Raflara Geri Döndü