in

Atlas Sineması Müze Olarak Yoluna Devam Edecek

Beyoğlu’nun en eski bağımsız sinemalarından Atlas Sineması mevcut sistemini noktalıyor. Sinema, yoluna müze olarak devam edecek.

Atlas Sineması
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs salgını nedeniyle dünya çapında ciddi krizler yaşanmaya devam ediyor. Pek çok iş yeri geçici olarak kapanıyor, etkinlikler, organizasyonlar erteleniyor. Sinema dünyası da bundan payını alıyor. Bugün, Kadıköy’ün sembol sinemalarından Rexx Sineması’nın kalıcı olarak kapandığı haberi geldi. Ardından gelen Beyoğlu’ndaki Atlas Sineması kapanacak haberlerine dair ise resmi açıklama yapıldı.

Türkiye’de bağımsız sinema sayısı her geçen gün azalıyor. Zincir sinemalar dışında seyircinin tercih edebileceği ciddi alternatifler giderek zayıflıyor. Kadıköy Rexx Sineması’nın kapanması sonrası İstanbul bir kalesini daha yitirmiş oldu. Şimdi gelen Atlas Sineması haberleri ise iç açıcı değil.

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan İstiklal Caddesi’nin en eski bağımsız sinema salonlarından olan Atlas Sineması, yaşanan son gelişmeler ardından koşullarla mücadele edemediği için kapanma kararı aldığını duyurdu. Sinemanın ortaklarından İrfan Atasoy, Medyascope’a yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Bir sokak sineması olarak halihazırda yedi, sekiz senedir hiç para kazanamıyorduk. Mevcut koşullarla baş edemedik. Kültür Bakanlığı da bu mekanı bir süredir sinema müzesi yapmak istiyordu. Israrlarıyla başa çıkamadık ve bir nevi kapanmak zorunda bırakıldık.”
Atlas Sineması

- Reklam -

İstiklal Caddesi’nde bulunan Atlas Pasajı’nın içinde yer alan Atlas Sineması; İstanbul Film Festivali’nin de önemli merkezlerinden birisi konumundaydı.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı: “Tarihi Atlas Sineması Film Festivalleri ve Özel Gösterimlerin Vazgeçilmez Durağı Olacak”

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise yaptığı yeni açıklamada “kapanma” kararının gerçeği yansıtmadığını belirtti. Bakanlık, sinemanın restore edilerek sanatseverlerle yeniden buluşturulacağını açıkladı. İstanbul Sinema Müzesi adıyla anılan projenin bir parçası olacak olan Atlas Sineması, hem müze olarak kullanılacak hem de festival ve özel gösterimlerde etkinlikleriyle öne çıkacak.

Bakanlığın yaptığı resmi açıklama aşağıdaki gibi:
Aslına uygun restore edilerek sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan tarihi Atlas Sinemasının kapanacağına ilişkin bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan ve gerçeği yansıtmayan haberler üzerine Bakanlığımızca bir açıklama yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

İstanbul Sinema Müzesi, Türk Sinemasının kalbi olan Yeşilçam’da, tarihi Atlas binasında, Atlas Sinemasını da kucaklayarak, sinema estetiğini dünü ve bugünüyle yeni nesillere aktarmak amacıyla Eylül ayında kapılarını yeniden açacaktır.

Bakanlığımızca projelendirilen İstanbul Sinema Müzesi, “eğiten, eğlendiren ve ağırlayan” işlevlerleriyle bir bütün olarak yaşayan bir müze olacaktır. Kronolojik olarak dünyanın en zengin koleksiyonlarından birine sahip olması tasarlanan müze, etkileşimli dijital uygulamalarla geleceğin sinemacılarına benzersiz bir deneyim alanı sunacaktır.

Türk sinemasının hafızasının yer alacağı dijital masa uygulaması, artırılmış gerçeklik odası, hologramlar, hiper gerçekçi heykelerle sinemamıza ve evrensel sinema kültürüne önemli bir katkı sağlayacak İstanbul Sinema Müzesi, insanoğlunun hareketi arayışının mihenk taşı olmuş Hacivat ve Karagöz’le başlayacak tematik anlatımını sinema endüstrisi ve izleyici deneyimine ışık tutacak bir koleksiyonla beraber ziyaretçilerine sunacaktır.

Daimi koleksiyona dinamik bir katkı sağlayacak süreli ulusal ve uluslararası tematik sergilere de ev sahipliği yapacak olan müze, İstanbul’un kültürel kimliğine önemli bir katkıda bulunacaktır.

- Reklam -

Sinema endüstrisi için bir buluşma noktası olacak ortak çalışma alanıyla İstanbul Sinema Müzesi, ulusal ve uluslararası dijital arşivlere erişim olanağı sağlayan bir altyapı ve ihtisas kütüphanesine de sahip olacaktır.

Tarihi Atlas Sinemasının yenilenmesiyle sinema endüstrimizin ihtiyaç duyduğu gala ve prömiyer gösterimlerine ev sahipliği yapacak olan İstanbul Sinema Müzesinde gerçekleştirilecek sürekli tematik programlarla sinema sanatının farklı sanat disiplinleriyle buluşması sağlanacaktır.

Tarihi Atlas Sineması film festivalleri ve özel gösterimlerin vazgeçilmez durağı olacaktır.

Sanatseverlerle buluşmaya hazırlanan bu sanat mekanı her köşesiyle sinemadan bir dünya olan Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’nin kültürel kimliği ve marka değerine de nitelikli bir katkı sunacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Sinemanın ortaklarından İrfan Atasoy’un açıklamaları ve bakanlığın sözlerini siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* 17 Ünlü Yazarın Aldıkları En Sert Ret Mektupları

Kaynak: basin.ktb.gov.tr, Medyascope

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

netflix spoiler

Öğrencilerden Sosyal Mesafeye Dikkat Çeken Netflix’li Reklam Projesi

The Invisible Man 1933

The Invisible Man (1933) Posteri 182 Bin Dolara Satıldı