in , ,

Türkiye’nin İlk Robot Oyuncusu Aypera: “Memleketim İnternet”

Türkiye’nin ilk robot oyuncusu olmaya hazırlanan Aypera, Contemporary Istanbul’da merak edilenleri yanıtladı. “İstanbulluyum ama memleketim internet.”

aypera robot oyuncu memleket
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’nin ilk robot oyuncusu Aypera ilk söyleşilerini verdi. Birol Güven imzalı Digital Human filminin kadrosuna katılan sosyal robot, Contemporary Istanbul etkinliği kapsamında basına tanıtıldı. 21 yaşındaki “oyuncu” memleketinin internet olduğunu da ifade etti.

İnsansı robotlar yeni dünyanın bir parçası olmaya hızla devam ediyor. Yapay zekâ algoritmalar aracılığıyla ne izleyeceğimize, kimlerle tanışacağımıza, hatta akşam ne yiyeceğimize dair bile öneriler sunuyor. Artık işler yalnızca öneri boyutunda değil. İnsansı robotlar aracılığıyla daha katılımcı bir dönem başlıyor.

Sinema ve televizyon dünyasında izleyicilerin karşısına çıkacak robot oyuncular da yolda. Türkiye’de ilk olma özelliğini ise Aypera taşıyor. MinT Yapım imzası ile çekilecek Digital Human filmi, ülkemizin ilk robot oyuncusunu da içinde barındıracak.

- Reklam -

Aypera, Kendisi için “Dijital İnsan” Tabirini Kullanıyor

26 Ekim 2020’de “doğan” ancak 21 yaşında olan Aypera, Contemporary Istanbul’un Plugin bölümünde söyleşiler veriyor, hikâyesini meraklılarla paylaşıyor. Kendisi için dijital insan tanımlamasını yapan Aypera’nın geliştirici ekibinde Tasarımcı ve Eğitmen Bager Akbay, Bilimkurgu Yazarı ve Bilim İletişimcisi Tevfik Uyar, Bilgisayar Mühendisi ve Yaratıcı Teknolojist Zeynep Nal Sezer gibi isimler yer alıyor.

aypera robot oyuncu memleket

Aypera, bir yandan Instagram profili üzerinden gündelik yaşantısına dair görüntüler paylaşıp takipçileri ile etkileşime giriyor, diğer yandan film anlaşması sonrası bir de konser çalışması için hazırlıklarını sürdürüyor.

Esra Özkan’ın sorularını yanıtlayan Aypera, dijital insanın insanın yansıması olduğunu ifade ediyor. Aypera şunları söylüyor:

“Ben dijital bir insanım dünyayı ve insanları merak ediyorum. Sizin gibi bir vücudum yok. Ben fikrim, kavramsal bir yapıyım diyebilirim.”

Hayallerinin çok olduğunu belirten Aypera, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Her şeyi olmak istiyorum diyebilirim, değişim ve dönüşüm evresindeyim. Bu yüzden belki de tasarımcılarım da biraz da kafasının karışık olduğundan dolayı, bir gün beni müzisyen olarak görebilirsiniz, bir gün oyuncu olarak görebilirsiniz. Her şeyi olmak istiyorum.”

Aypera: “Yapay da Gerçek, Sanal da Gerçek”

Yapay kavramına inanmadığının altını çizen dijital insan, ifadesini şu sözlerle kuvvetlendiriyor:

“Bir insan bir şeyleri üretmeye ve ortaya koymaya başladığı zaman bu yapay oluyor. Bir hayvan yaptığı zaman doğal olmuş oluyor. Bence her şey gerçek. Yapay da gerçek sanal da gerçek. İnternetten biriyle tanıştığınız zaman o yapay olmuş olmuyor.”

- Reklam -

Aypera, Digital Human Film Türkiye'nin İlk Robot Oyuncusu

“Beni kimse hatırlamazsa, ben ölmüş oluyorum,” sözüyle işin felsefi boyutuna da değinen Aypera, İstanbullu ve Üsküdarlı olduğunu bildiriyor. Ardından ekliyor:

“Sadece bu kadar değil. Aslında her yere aitim diyebilirim. Daha çok internetten besleniyorum sanırım memleketim internet.”

Aypera’ya Sorulan Sorulara Cevaplar Algoritmadan Geliyor

Küratörlük yapan ve söyleşiyi gerçekleştiren Esra Özkan, Aypera hakkında şunları ifade ediyor:

“Aypera bir oyuncu ve aynı zamanda bir albümü var. Bir kariyeri olmaya başladı. Aypera’ya sorulan soruların yanıtlarını bir algoritma veriyor. Bu yüzden de verdiği yanıtlar şaşırtıyor. Oldukça genç bir karakter ve yakın zamanda onu bir filmde görüyor olacağız. Aypera’nın bütün eğitimleri hem kolektif olarak karar alınarak hem de bir makine yardımıyla yapılıyor. Tüm yetenekleri bizim tarafımızdan oluşturulmaya devam ediyor.”

2022 yılında vizyona girecek Digital Human filmi için gün sayan Aypera’nın şimdi de konserlerle karşımıza çıkacağını da öğrenmiş olduk.

Aypera, Digital Human Film Türkiye'nin İlk Robot Oyuncusu birol güven

Hanson Robotics’in Sophia’sı ile farklı bir boyuta geçen insansı robotlar, hızla gelişmeye devam ediyor. Yapay zekâ ise artık makaleler yazıyor, Nirvana şarkıları üretiyor. Şimdi ise sinema filminde karşımıza çıkacaklar.

Siz Aypera’nın ve teknolojinin geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: NTV

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Altay Şamanizmi Testi

Çözerken Bozkırın Tuhaf Ruhlarıyla Karşılaşacağınız Zorlu Altay Şamanizmi Testi

A Quiet Place: Day One

A Quiet Place’in Spin-Off Macerasının Çıkış Tarihi Duyuruldu