in

Bilbo Baggins Olarak Tanıdığımız Ian Holm Hayatını Kaybetti

Ian Holm, Parkinson hastalığı nedeniyle 88 yaşında aramızdan ayrıldı. Oyuncu Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit’teki Bilbo Baggins rolüyle tanınıyordu.

Ian Holm Yüzüklerin Efendisi
- Reklam -
- Reklam -

Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinde yaşlı Bilbo Baggins karakterini canlandıran Ian Holm, 88 yaşında hayatını kaybetti. Aktörün temsilcileri Holm’ın geçen cuma sabahı hastanede öldüğünü söyledi. Oyuncu birkaç yıldır Parkinson Hastalığı ile mücadele ediyordu.

Ünlü İngiliz aktör Ian Holm, dünya çapında Yüzüklerin Efendisi ve Aliens serilerindeki rolleriyle tanındı. 12 Eylül 1931’de Essex, Goodmayes’da doğan Holm, 1949’da Royal Academy of Dramatic Art’a (Kraliyet Dramatik Sanat Akademisi) katıldı ve 1953 yılında mezun oldu.

ian holm alien

- Reklam -

Geniş bir yelpazeye sahip aktör olan Holm, 1960 yılında kuruluşundan Stratford-Upon-Avon’daki Royal Shakespeare Company’nin bir üyesiydi, ancak 1960’ların ortasından itibaren BBC ile televizyon işlerinde rol almaya başladı. Holm ayrıca Ridley Scott’ın 1979 yılında yayınlanan Alien’de android Ash olarak rol almadan önce 60’lı ve 70’li yıllar boyunca küçük filmlerde rol aldı.

Oyuncu daha sonra 1981 yılında BBC’nin Yüzüklerin Efendisi radyo uyarlamasında Frodo Baggins’e sesiyle hayat verdi. Aynı yıl atletizm antrenörü Sam Mussabini’nin Chariots of Fire’daki rolüyle büyük beğeni topladı. Holm, bugüne dek bir BAFTA ödülü götürdü ve Oscar’da da adaylık kazandı.

Ian Holm, Parkinson Hastalığı Nedeniyle Yaşamını Yitirdi

1980’lerde ve 1990’larda çalışmalarına aynı şekilde devam etti, Napolyon karakterini oynadı ve Luc Besson’un bilimkurgu yapımı The Fifth Element (Beşinci Element) filminde yer aldı. 1997 yılında şövalyelik ünvanı alarak Sir Ian Holm olarak anılmaya başladı. Ardından bir kez daha Orta Dünya’ya döndü ve Peter Jackson’ın yönettiği Yüzüklerin Efendisi üçlemesine rol aldı. Ayrıca Hobbit üçlemesinde de, iki film boyunca Martin Freeman’ın canlandırdığı genç Baggins’in yaşlı halini bir kez daha oynadı.

ian holm bilbo

- Reklam -

Guardian’ın haberine göre ünlü aktör, 19 Haziran Cuma sabahı Parkinson Hastalığı nedeniyle İngiltere’de yaşamını yitirdi. Holm, ressam Sophie de Stempel ile evliydi ve beş çocukları vardı. Oyucunun ajansı, ölümü sırasında ailesinin yanında olduğunu ve “onu çok özleyeceklerini” söyleyerek haberi doğruladı.

Ünlü oyuncu aslında geçen haftalarda Jos Gad’in ev sahipliğinde düzenlenen Yüzüklerin Efendisi Çevrimiçi Sohbetleri’ne de katılacaktı ancak sağlık sorunları nedeniyle yer alamamış ve bunun için özür dilemişti.

Ian Holm’un oyunculuğunu nasıl buluyordunuz? Ve en sevdiğiniz filmi hangisi? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.


* Yüzüklerin Efendisi Dizisinde Görebileceğimiz 7 Tanıdık Karakter

Kaynak: Screen Rant

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

8 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Aklımızda hep güzel kalacak. :heavy_heart_exclamation:

  2. Avatar for Artorias Artorias dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Seni çok özleyeceğiz, Bilbo Baggins. :ring:

  3. Avatar for mit mit dedi ki:

    Toprağı bol olsun…

  4. Avatar for crawling crawling dedi ki:

    Tanrı’nın merhameti, yaşayanların ve bu dünyadan ayrılmış olan Ian Holm’un üzerinde güneş gibi parlasın.

    Arkasında milyonlarca seven bıraktı, unutulmadıkça ölümsüzdür.

  5. Avatar for midousuji midousuji dedi ki:

    Üzdü. Seni unutmayacağız Çıkınçıkmazı’ndan Bay Bilbo.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

3 cevap daha var.

The Halloween Tree - Ray Bradbury Film

The Halloween Tree: Ray Bradbury’nin Meşhur Romanı Film Oluyor

İsaura Antik Kenti

İsaura Antik Kenti: “Konya’nın Efes’i” Keşfedilmeyi Bekliyor