in ,

Yekta Kopan: “Buz Devri’nin 6. Filminde Seslendirme Kadrosu Büyük İhtimalle Farklı Olacak”

Buz Devri 6 filminin seslendirme kadrosu için alışılan ekip bir araya gelemeyebilir. Sid karakterine hayat veren Yekta Kopan, yeni yapımın Türkçe dublajı hakkında konuştu.

buz devri 6 seslendirme kadrosu yekta kopan
- Reklam -
- Reklam -

Buz Devri 6 filminin Türkçe seslendirme kadrosu değişimin eşiğinde. Sevilen animasyon serisi Ice Age’in yeni yapımı ufukta gözükmüşken ilk beş filmde Sid karakterinin dublajını gerçekleştiren Yekta Kopan’dan tat kaçıran bir haber geldi. Ünlü sanatçı, Disney’in yeni film için farklı bir ekiple çalışabileceğine dikkat çekti.

İlk defa 2002 yılında başlayan Buz Devri serisi, dünyada ve Türkiye’de geniş kitleler tarafından ilgiyle izlendi. Bugüne dek seri toplamda 6 milyar dolarlık bir gelir etme etmeyi başaran serinin akıbeti stüdyo değişimleri sırasında merakla takip ediliyordu. 20th Century Fox Animation’a bağlı olan Blue Sky Studios tarafından geliştirilen Ice Age markası, Fox’un önemli bölümünün Disney’e satılmasıyla el değiştirildi. Bu yılın başlarında ise Disney, Blu Sky Studios’un fişini çekti.

2022 yılı içerisinde Disney+ üzerinden yayınlanması beklenen Buz Devri 6 ise bu değişikliğin etkisini farklı bir şekilde yaşayacak gibi görünüyor.

- Reklam -

Filmde Sid karakterini seslendiren Yekta Kopan, kişisel blogunda yaptığı açıklamalarda kendisiyle birlikte Kaplan Diego’yu seslendiren Haluk Bilginer ve Mamut Manny’yi seslendiren Ali Poyrazoğlu’nun da büyük ihtimalle Türkçe dublaj kadrosunda yer alamayacağını belirtti.

Buz Devri 6 Türkçe Seslendirme Kadrosu Yıllar Sonra Değişimin Eşiğinde

Türkiye’de film dublajının köklü bir geçmişi olduğu biliniyor. Diğer ülkelere kıyasla, çoğu zaman Türkiye’deki Türkçe seslendirmelerin belli bir seviyenin üzerinde olduğu ise genel bir kabul olarak karşımıza çıkıyor. Bu farkın en çok hissedildiği nokta ise kuşkusuz animasyon filmleri.

Buz Devri serisi de kendine has yerelleştirmeyle adeta yeniden biçimlenen yapımlar arasında. Hatta birçok izleyici seriyi orijinali yerine Türkçe dublajlı versiyonuyla izlemeyi tercih ediyor. İşte şimdi, 20 yıllık bu alışkanlık değişebilir.

buz devri 6 seslendirme kadrosu ice age

Yekta Kopan, blogunda yaptığı açıklamada haberi şu sözlerle duyurdu:

“Bu yeni filmin seslendirme kadrosunda -büyük ihtimalle- Ali Poyrazoğlu, Haluk Bilginer ve ben olmayacağız.”

- Reklam -

Ice Age 6 Türkçe Seslendirme Kadrosu Disney’in Ekonomik Politikaları Nedeniyle Yeniden Şekillenebilir

Kopan, yeni filmin sinemalara girmeyeceğini ve doğrudan Disney+ üzerinden yayınlanacağını hatırlatırken kadronun değişme nedenini şirketin ekonomik tercihlerine bağlıyor:

“Filmin seslendirme süreci için kayıtları Türkiye’de alacak firma ile ön görüşmeler yapıldı. Ama bu görüşmelerde Disney tarafının fiyat politikası önceki beş filmdeki gibi değildi. İşin bütçe kısmına çok girmeyeceğim. Ama madem böyle bir yazı yazdım dürüstçe söyleyeyim. Bu film için önerilen ücret, önceki hakedişlerimizden oldukça aşağıdaydı. Hele bir de dolar kuru üstünden düşünecek olursak…”

Kopan bununla birlikte yeni filmde değişecek dublaj ekibini bekleyen tehlikeye de dikkat çekti:

“Tuhaf olan şu ki, şimdi yeni filmde başka seslendirme sanatçıları, bizleri taklit etmek zorunda bırakılacaklar. Dilerim yeni gelenler Ali’yi, Yekta’yı, Haluk’u taklit etmeden, kendi yorumlarıyla bir Ice Age izletmeyi tercih ederler.”

Siz serinin yeni filminde değişecek kadro hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Fil Uçuşu

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MelihAntepli MelihAntepli dedi ki:

    Sid karakterine Yekta Kopan’ın ses verdiğini bilmiyordum ama Sid karakterine sesi çok iyi gidiyordu, en sevdiğim karakterdi, onun arkasından da idolüm Scrat’tı hiç konuşmadan güldürebiliyordu. Hem seslendiricilerin değişecek olması hem Blue Sky Studios’un olmaması da tat kaçırır. Bu film önceki filmlerin verdiği tadı vermez.

  2. Avatar for Jaehaerys Jaehaerys dedi ki:

    Bu filmin görüntüsü de bir garip zaten, indie animasyonlardan hallice. Disney’in daha iyi bir iş çıkaracağını düşünürdüm ama haklarını satın alır almaz saçma sapan bir film koymaya niyetliler sanırım.

  3. Avatar for alper alper dedi ki:

    Disney deyince aklıma geldi. Yanlış hatırlmıyorsam DH’de geçenlerde bir haber vardı, Disney Türkiye için Linkedin de iş ilanları yayınlanmış. Disney plus 2022’de faaliyete geçecek gibi.

  4. Avatar for W4YNE W4YNE dedi ki:

    2022 yaz aylarında gelecek.

  5. Avatar for cankutpotter cankutpotter dedi ki:

    Seslendirme sektörünü dışarıdan takip eden biri olarak bu işi yapan insanların emeklerinin karşılığını yeni yeni almaya başladıklarını biliyorum. Fakat Disney gibi istediği her yere para yetiştirebilecek bir şirketin çıkardığı bir filmin yerellleştirmesine gereken önemi vermemesi düşündürücü.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

Arayış Ormanı 3: Cadıların Gecesi - Göktuğ Canbaba

Arayış Ormanı Macerası “Cadıların Gecesi” ile Devam Ediyor

Kambur - Şule Gürbüz | Haftanın Kitabı #202

Kambur – Şule Gürbüz | Haftanın Kitabı #202