in

Cleopatra Filminde Gal Gadot’un Başrol Olmasıyla “Kültürel Beyazlatma” Tartışmaları Alevlendi

Yeni Cleopatra filmi prodüksiyon başlamadan eleştirilerin odağı oldu. Mısır kraliçesinin Gal Gadot tarafından canlandırılması “kültürel beyazlatma” olarak tanımlandı.

Gal Gadot Snow White Kötü Kalpli Kraliçe Pamuk Prenses
- Reklam -
- Reklam -

Antik Mısır’ın efsanevi kraliçesi Kleopatra’nın hayatını anlatan filmde Gal Gadot’un başrol olacağı açıklanınca yapım kimi eleştiri oklarının hedefi oldu. Cleopatra filminde başrol oynayacak Gal Gadot en çok Wonder Woman karakteriyle tanınıyor.

Eleştirilere göre Mısır kraliçesinin Gal Gadot tarafından canlandırılması “kültürel beyazlatma”. Beyaz aktörlerin farklı etnik kökenden karakterleri canlandırılmasına verilen ad. Eleştirilere göre rol Arap ya da Afrikalı bir aktrise verilmeli.

Kleopatra, Mısır’ın son Helenistik kraliçesi. Yunan Ptolemy hanedanından gelen kraliçe Mısır’da Milattan Önce 69 yılında doğdu ve Nil Krallığı’nı Roma bayrağı altında yönetti.

- Reklam -

Tartışmalar Hollywood’ta oyuncu seçimi yöntemlerine ve oyuncuların kimliğine odaklanmış durumda. Oyuncuların kendilerininkinden farklı bir etnik kökenden gelen bir karakteri oynamaları eleştiriliyor. Jeolog James Hall’a göre film yapıcılarının rolü herhangi bir ırktan gelen Afrikalı bir aktrise vermesi gerekiyor. Hall Twitter’ından yaptığı paylaşımı sonradan kaldırdı.

Gal Gadot - Cleopatra

Tartışmaları başlatan yazar Morgan Jerkins de Tweet’inde Gal Gadot’un rolde harika bir iş çıkartacağından emin olduğunu ama tarihsel doğruluk için Cleopatra’yı “kahverengi bir kese kâğıdından daha siyah” bir aktrisin canlandırması gerektiğini belirtiyor.

https://twitter.com/MorganJerkins/status/1315333271438462981

İşin aslı ise o kadar basit değil. Kleopatra’nın hayatta olduğu ve Mısır’ı yönettiği zamanlarda, Orta Doğu çevresinde ırk ve ırk bilinci günümüzdekinden çok daha az vardı. Kleopatra, Mısır’da doğsa da, Yunanistan’dan gelen anne ve babaya sahipti. Onların ailesi de Makedonya’dan gelmişlerdi.

- Reklam -

Tarihçi Mary Beard: “Kleopatra’nın Görünüşü Hakkında Hiçbir Bilgi Yok”

Nil Kraliçesi’nin etrafında oluşan “her erkeği cezp edecek güzellik” miti Kleopatra’nın ölümünden sonra onu hiç görmemiş Romalı şairler tarafından yaratıldı. Popüler kültürdeki Kleopatra imgesi de çoğunlukla 1963 yapımı Cleopatra filminde Elizabeth Taylor’un elinden çıkma. O filmde tamamen beyaz bir aktris olan Taylor kraliçeyi canlandırmış ve oryantalist bir geyşa ortaya çıkartmıştı.

Elizabeth Taylor Cleopatra

İngiliz tarihçi Mary Beard’a göre Kleopatra’nın imajı “güvenilmez kanıtlardan yapılmış dayanıksız çıkarımlardan” geliyor ve Kleopatra’nın görünüşüyle ilgili net fikrimiz olmadığı için kendisini “yüzsüz kraliçe” olarak görmeliyiz.

Gal Gadot’un İsrailli oluşu tartışmaya bir boyut daha katıyor. Amerika ve İsrail’deki Yahudi gazeteciler bu eleştirilerin anti-semitist gruplar tarafından ortaya çıkartıldığını düşünüyor. Gazeteci Seth Frantzman’a göre Yahudiler’i Orta Doğu kökenli karakterleri oynamaktan alıkoymak art niyetli bir davranış.

Sizce Gal Gadot, Kleopatra rolü için uygun mu? Rolde kimi görmek istersiniz? Kültürel beyazlatma tartışmaları hakkındaki düşünceleriniz neler? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı bekliyoruz.


* Night at the Museum Animasyon Oluyor: Disney+ Müzede Bir Gece’yi Tekrar Başlatıyor

Kaynak: BBC

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

5 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Cleopatra’yı “kahverengi bir kese kâğıdından daha siyah” bir aktrisin canlandırması gerektiğini belirtiyor. Tarif çok ilginçmiş.

  2. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Senaryoyu verin onuda kendileri yazsın, siyahi bir senarist yazmalıydı demesinler sonradan.

  3. Avatar for Tobizume Tobizume dedi ki:

    Kleopatra’nın ailesi Makedonya kökenli Ptolemaios Hanedanı’ndandır. Bu hanedandakiler yerli halkla karışmamak için aile içi evlilik yaparlardı. Bir iki tane belki fire vermişlerdir ama beyaz fenotipini kaybetmemişlerdir. Yani kültürel beyazlatma iddiası asılsız.

    Gal Gadot’u role pek yakıştıramasam da görünüş açısından bir sıkıntı yok.

  4. Avatar for Howl Howl dedi ki:

    İnsan doğası tek renk

  5. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Kleopatra Makedon-Yunan kökenli bir hanedandan gelen beyaz tenli bir kadın. Kadın kahverengi siyah tenli olsaydı Sezar ve Anthony onu ancak hor görür yüzüne bile bakmazdı.Romalılar ırkçı köleci bir toplumdu.

    Bu sosyal adalet savaşçıları illa her filme karaktere siyah renkli bir oyuncu sokma davasında iyice sapıttılar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

elon musk mars üssü

Elon Musk Açıkladı: Mars’ta Kurulacak İlk Üssün Konumu Belli Oldu

The Mandalorian Filmi

The Mandalorian Filmi Olasılıklar Dahilinde