in

Avengers Filmleri Esnasında Çoklu Evren’deki Kaosu Thanos mu Başlattı?

İlk olarak Spider-Man: Far From Home’da gördüğümüz Marvel Çoklu Evreni’nindeki deliliğin sebebi, Thanos’un Avengers: Infinity War ve Endgame filmlerindeki bazı eylemleri olabilir mi?

Doctor Strange Thanos Avengers
- Reklam -
- Reklam -

Doctor Strange’in ikinci filmi olacak In the Multiverse of Madness’ın 2021’in Mayıs ayında vizyona girmesi bekleniyor. Adı “Doctor Strange: Deliliğin Çoklu Evreninde” olarak çevrilebilecek film, kolayca anlaşılabileceği üzere Marvel’ın yeni hamlesi üzerine yazılmış bir senaryoya sahip olacak gibi gözüküyor: Çoklu Evren. Bu hamle ilk olarak Avengers: Infinity War sonrası hâlâ vizyonda olan Spider-Man: Far From Home filmiyle tanıtılsa da, Doctor Strange’in yeni filmiyle tam olarak detaylanmasının daha mümkün olduğu düşünülüyor.

The Ancient One

Her şeyin tam olarak anlaşılması için başta Çoklu Evren’i net bir şekilde kavramakta fayda var. Mesela günümüzdeki Doctor Strange’i ele alalım. Yaşadığı zaman Ağustos 2019 olsun, yaşadığı yer ise New York. Varsayalım ki Strange, kendi isteği doğrultusunda Çoklu Evren’de hiç tanımadığımız bir dünyaya ışınlansın. Buradaki evren, Strange’in asıl geldiği yer ve zamandan bağımsız olduğu için, yeni evrende ona tıpatıp benzeyen birisi tamamen farklı bir vasıfta olabiliyor. Ayrıca bu evren bambaşka bir zamanda, asıl dünyanın geçmişinde veya geleceğinde de var olabilir.

- Reklam -

Bir başka yönden Tony Stark ele alınırsa, alternatif evrende orijinal halindeki gibi zırh giyen bir kahraman vasfında bulunan Stark, aynı isimle ancak farklı bir cinsiyette tanıtılabilir. Ya da daha önce hiç görmediğimiz ancak çizgi romanda asıl Marvel evreninde tanıtılan bir karakter, beyaz perdede bambaşka bir evrende bulunabilir. Hem de daha önceden belirtildiğine göre başka evrenlerde, hiç görülmemiş ve inanılmaz tehlikeli bazı yaratıklar var. Çoklu Evren’de görülebilecek olaylar ve farklılıklar, genel olarak bu çerçevelerde gelişmekte.

Scarlet Witch ve Doctor Strange

Çoklu Evren Terimi

“Çoklu Evren” kelimesi, aslında Doctor Strange’in ilk filmi sırasında kullanılmıştı. Ancak tam olarak yukarıda anlatıldığı şekilde değildi. Bu terim daha çok insanın ruhunun seyahat edebileceği, Karanlık Boyut veya Kuantum Alemi gibi yerlere atıfta bulunmuştu. Doctor Strange’de ölen Mistik Sanatların Efendisi The Ancient One (Kadim Olan), gerçekliği korumaya yemin etmişti. Wong, Ancient One’ın vefatının, Çoklu Evren’de duyulduğu zaman ciddi sorunlara yol açacağını dile getirmişti. Çünkü evren, dengesini sağlayan en büyük koruyucusunu kaybetmişti.

Şimdiye Wong’un korkuları doğru çıktı çünkü sıradaki Yüce Büyücü Stephen Strange 2021’de mecburi olarak delirmiş bir Çoklu Evren’le karşı karşıya gelecek. Peki bu probleme MCU’da yol açan şey tam olarak neydi?

Herkes Disney+’da yayınlanacak olan WandaVision dizisinin Doctor Strange 2’ye bağlanarak pek çok soruya açıklık getireceğini söylüyor. Ama bu ana kadar sabredemeyen bir grup hayran, yine dur durak bilmeden temelleri çok sağlam atılmış bir iddia ortaya çıkarttı.

Avengers Thanos

Tüm Olayları Başlatan Kişi Thanos

Bu iddiaya göre Çoklu Evren’i oluşturan kişi Thanos’un ta kendisiydi. Doctor Strange bir elmanın etrafında zamanı manipüle etmeye çalıştığında Morde ve Wong bundan korkmuştu. Çünkü onlar Stephen’ın uzay-zaman sürekliliğini bozabileceğini düşünüyorlardı. Thanos ise Avengers: Infinity War’da Vision öldükten sonra ona hayat veren Zihin Taşı’nı geri almak için Zaman Taşı’nı kullanmıştı. Thanos’un Zaman Taşı’nı kullanmayı biliyor olması, aynı zamanda onun bu taşı kullanmanın ardından getirdiği sorumlulukları bildiğini de ispatlıyor olabilir. Bu durumda zamanda ciddi bir oynama yapıp ölen birini geri getiren Thanos’un, uzay-zaman sürekliliğinin altını üstüne getirmiş olması gerekiyor. Bile bile bu ladesi yapması; diğer evrenlerde ayaklanmalar çıkartacak farklılıklara yol açmış olabilir.

- Reklam -

Bütün taşları kullanarak evrendeki nüfusun yarısını yok eden Thanos, muhtemelen kendine her alternatif evrenden düşman edinmiş durumda. Bunların yanı sıra, Avengers: Endgame’in başında öğrendiğimiz üzere Thanos bütün Sonsuzluk Taşları’nı bir kez daha kullanarak onların kendilerini imha etmelerini sağlamış. Ancient One sadece bir Sonsuzluk Taşı’nın dahi yok edilmesinin Çoklu Evrende felaketlere yol açabileceğini söylemişti. Böylesine büyük bir patlama, diğer alternatif evrenlerde silinen zamanlara ve daha çok nüfusun toz olmasına dahi yol açmış olabilir. Ayrıca yine Avengers: Endgame filminde Hulk’un yaptığı geri alma şıklatmasının bütün evreni etkileyip etkilemediğini de bilmiyoruz.

Vision thanos

Başka Evrenlerden Gelecek Yeni Karakterler mi Olacak?

Bu iddiadaki en can alıcı nokta ise şu: Başka evrende Thanos’a düşman kesilmiş olma potansiyeli olan canlılar, kendi evrenlerine bunu yapanın kim olduğunu bilmeyecekler. Yani hedefleri doğrudan Thanos isimli birisi değil, doğa üstü güçleri olan herkes olacak. Bu da kendilerinden üstün her bir kahramanın onların gözünde potansiyel kötü adam olabileceği riskini gözler önüne seriyor.

2021’de Doctor Strange’den önce yayınlanması beklenen WandaVision dizisi, hayranların bu konudaki meraklarını giderecek ilk kaynak olacak. Ardından Doctor Strange: In the Multiverse of Madness bize bu teorinin aslının ne olduğunu resmi şekilde kanıtlayacak. Strange’in, Çoklu Evren’de korkunç derecede tehlikeli yaratıklar olduğunu önceki filmden belirtmiş olması, hayranların MCU’nun geleceği hakkında daha da sabırsızlanmasına yol açıyor. Gelecekte nelerle karşılaşacağımızı hep birlikte bekleyip, göreceğiz.

Doctor Strange ve Wanda

Sizce Çoklu Evren MCU için mantıklı bir adım mı? Thanos gerçekten Avengers filmleri sırasında çoklu evrende bir isyana yol açmış olabilir mi?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Marvel’s Avengers Oyun Dünyasını Fethetmeye Geliyor

* Avengers: Endgame Finalinde Iron-Man’in Hayatta Kalması Planlar Dahilindeymiş

* Avengers: Endgame Hakkındaki Bu Teori Iron Man’e Bakış Açınızı Değiştirebilir

Kaynak: Screen Rant

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Thanos çok abartılmış bir karakter Marvel’da. Dc’deki Darkseid çok daha iyi bir kötü. Ama, ne yazık ki Dc bu karakteri kullanamadı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Game of Thrones Kit Harington Marvel

Game of Thrones Yıldızı Kit Harington’ın Marvel Filmlerindeki Rolü Belli Oldu

Once Upon A Time in… Hollywood inceleme

Bir Zamanlar… Tarantino’nun Fantazi Dünyasında