in ,

Contagion Filmindeki Corona Virüsü Öngörüsü

Contagion (Salgın), Corona Virüsü için dikkat çeken öngörüsüyle gündemde. Steven Soderbergh’ün filminde virüs, Çin’deki yarasalardan bulaşıyor.

Contagion Corona Virüsü
- Reklam -

Çin’in Wuhan kentinde doğan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan Corona Virüsü salgını, 2020 yılını korkunç hale getirmeye devam ediyor. Toplamda 100’den fazla ülkeye yayılan, 4 bin insanın hayatını alan ve 120 bin insanda görülen Koronavirüs için henüz bir tedavi bulunmuş değil. Bununla birlikte 2011 yılında vizyona giren Contagion (Salgın) filmi, yeniden gündeme geldi.

Oscar ödüllü Amerikalı yönetmen Steven Soderbergh’ün 2011 yılında vizyona soktuğu Contagion (Salgın) filmi, konusu itibarıyla dikkatleri üzerine çekti.

Başrollerinde Gwyneth Paltrow, Matt Damon, Jude Law ve Kate Winslet gibi ünlü isimlerin bulunduğu film, Corona Virüsü salgını sonrası başta iTunes gibi platformlarda en çok kiralanan filmler listesinde hızlı bir şekilde yükselişe geçti.

- Reklam -

Contagion Filmindeki Virüs Yarasalardan Bulaşıyor

Aksiyon, drama ve bilimkurgu türlerinde olan Salgın filmindeki virüs, tıpkı Koronavirüs’te olduğu gibi dünyaya Çin üzerinden yayılıyor.

Pek çok insanın hayatını kaybetmesine neden olan hastalığın ortaya çıkışı ise yarasalardan oluyor. Corona Virüsü’nün çıkış kaynağına dair hâlâ net bir söz söylenmemiş olsa da, virüsün yarasalardan geçmiş olabileceği ciddi iddialar arasında. Contagion filmi de virüsün insanlara geçişini yarasalara bağlamış. Yarasalardan domuzlara, domuzlardan ise bir restoranda insana geçiyor.

Contagion Corona Virüsü

Filmde, hastalığa kapılan insanlar öncelikle grip benzeri semptomlar gösteriyor. Sonrasında da hastalık tüm dünyada binlerce insana bulaşarak bir salgına dönüşüyor.

Bilimkurgunun hem edebiyatta hem de sinemada “geleceği tahmin etmesi” son derece alışıldık bir durum. Kimi zaman (Back to the Future serisindeki gibi) uçan kaykayların ortaya çıkış yılı ıskalansa da; bu öngörülerin gerçek çıkması çok da uzak bir ihtimal değil.

Contagion Senaristi Filmin Gerçeğe Dönmesinin An Meselesi Olduğunu Biliyordu

Filmin senarist Scott Z. Burns (Side Effects, The Bourne Ultimatum) de bu şekilde düşünüyor. Kimilerinin bu durumu gizemli bulduğunu kabul eden senarist, kendisinin pek de şaşırmış olmadığını belirtiyor. Burns, film hakkında araştırmalarını yürütürken konuştuğu uzmanların, kendisine bu tipte bir salgının ortaya çıkmasının yalnızca zaman meselesi olduğunu belirtmiş. The Hollywood Reporter’a konuşan Burns, bu öngörüyü bilim insanlarından öğrendiğini açıklıyor.

- Reklam -

Koronavirüs Contagion

Senarist Scott Z. Burns’ün senaryoyu yazarken kendisine danışmanlık yapan isimlerden birisi olan Doktor W. Ian Lipkin ise Çin’deki Corona Virüsü çalışmalarına yardımcı olmak için harekete geçtiği öğrenildi.

Contagion filminde, virüsün geçtiği ilk kişi olma özelliğini taşıyan Gwyneth Paltrow (Beth Emhoff), Instagram hesabı üzerinden Koronavirüs’e dair bir paylaşımda bulundu. Maskeli bir fotoğrafını takipçileriyle paylaşan Paltrow, “Daha önce vu filmde olduğunu” belirtip insanları sık sık ellerini yıkamaları konusunda uyardı.

https://www.instagram.com/p/B9BxGPqFfpw/

Contagion filmi hâlâ çeşitli platformlarda en çok izlenen yapımlar arasında yer alıyor. Benzer bir tahmin ise Amerikalı korku yazarı Dean Koontz’un The Eyes of Darkness kitabında yapılmıştı.

Sizin bu bağlantıya dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Asterix Çizgi Romanı Corona Virüsü’nü Konuk Etmiş

Kaynak: EuroNews

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bob Iger - Disney Plus

Bob Iger, Disney+’ı Düzelterek Görevi Bırakacak

Grimm Masalları

Grimm Masalları Ciltli Baskısıyla Yeniden Türkçede