in

Denis Villeneuve Marvel Filmlerini Eleştirdi: “Kopyala Yapıştırdan Öteye Geçemiyor”

Denis Villeneuve, Marvel filmlerini eleştirdi. Dune yönetmeni, son yıllarda sinema salonlarına hakim olan yapımların kopyala yapıştırdan öteye geçemediğini belirtti.

Denis Villeneuve Marvel Sinematik Evreni Eleştiri
- Reklam -
- Reklam -

Denis Villeneuve, Marvel Sinematik Evreni filmlerini eleştirdi. Dune yönetmeni, yaptığı yorumlar ile kısa sürede tepki çekti. Ünlü film yapımcısına göre, son yıllarda sinema salonlarına hakim olan süper kahraman filmleri, kopyala yapıştırdan öteye geçemiyor ve izleyiciyi zombiye dönüştürüyor.

Ünlü yönetmen Martin Scorsese’nin Marvel filmlerini eğlence parkına benzetmesi ve sinema filmi saymaması eleştirisi üzerinden neredeyse iki yıl geçti. İşte bu tartışmaların ikinci yıldönümünde, şimdi de bir başka yönetmen tarafından süper kahraman topluluğunun maceralarını anlatan filmlere eleştiri geldi.

22 Ekim 2021’de çıkacak olan Dune filmi heyecanla beklenen Denis Villeneuve, son yıllarda sinema salonlarına hakim olan birçok Marvel yapımının “kopyala ve yapıştır”dan öteye geçemediğini belirtti. El Mundo’ya konuşan ünlü yönetmen, büyük bütçeli filmlerin usta hikâye anlatıcılarından çıktığında neden daha iyi olduğuna değindi. Örnek olarak Christopher Nolan ve Alfonso Cuarón’u gösterdi.

- Reklam -

“Sorun şu ki, başkalarının ‘kopyala ve yapıştır’ından başka bir şey olmayan çok fazla Marvel filmiyle karşı karşıyayız. Belki bu tür filmler biz izleyicileri biraz zombiye çevirdi… Ama günümüzde çok değerli, büyük ve pahalı bütçeye sahip filmler var. Bu nedenle hiçbir şekilde karamsar olmaya meyilli değilim.”

Denis Villeneuve Tarafından Marvel Filmlerine Yapılan Eleştiriye Neill Blomkamp da Tepki Gösterdi

Denis Villeneuve, Dune Marvel

Akademi ödülüne de aday gösterilen Villeneuve, Dune’un devam filmleri üzerinde çalışmak üzere şimdiden kolları sıvamış durumda. Ancak yönetmenin ileride bir Marvel filmini yönetmek gibi bir planı bulunmuyor. Daha önce de bir Fransız yayını olan Premiere’e konuşmuş ve şunları söylemişti.

- Reklam -

“Marvel hakkında konuşacak olursa mesele şu ki, tüm bu filmler aynı kalıptan yapılmış. Bazı film yapımcıları buna biraz renk katabilir, ancak hepsi aynı fabrika içerisinden çıkıyor. Filmlerden bir şey eksiltmiyor ama belli bir formatta yürüyorlar.”

Villeneuve’nün eleştirisine karşılık olarak sosyal medyadan birçok MCU hayranı kendisine tepki gösterdi. Ayrıca District 9 ile tanınan ve şimdilerde District 10’la geleceği söylenen Neill Blomkamp da tartışmaya katıldı ve bu sözleri pek kibar karşılamadı. Güney Afrikalı ve Kanadalı yönetmen, Twitter hesabında paylaştığı gönderide “Ne lanet bir aşağılık herif” ifadesini kullandı.

Denis Villeneuve’nün açıklamalarına katılıyor musunuz? Sizce de Marvel filmleri gerçekten kes ve yapıştırdan öteye geçemiyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Indie Wire

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Bir bilet fiyatına yarım film satan, pandeminin ortasında filmi sinemada izlesinler diye izleyicisine alenen manipülasyon yapmaya çalışan adam mı söylüyor bunu? hayatında bir tane çizgiroman uyarlaması film çekmiş mi ki Marvel’a laf etmeyi kendinde yetki buluyor?

    edit: Tam “Neil Blokamp yazılır, adam diye okunur” diye ileti atacaktım ki…

    Screenshot_5

  2. Avatar for EmrecanDogan EmrecanDogan dedi ki:

    Bu haberi ilk olarak Twitter’da görmüş, şöyle yazarak alıntılamıştım: Boş eleştiri. Bu iş para işi, yarın bir gün çantalar dolusu parayı önüne koyup da Marvel filmi çek dediklerinde bu söylediklerini yalayıp yutarsın. Marvel filmlerini çok sevmiyorum ama bu üstenci tavır ve “Biz sanat yapıyoruz, bunlar ne?” tarzı kibir beni sinir ediyor.

  3. Avatar for murgul murgul dedi ki:

    Marvel filmlerini ve süper kahraman filmlerini eleştirmek moda oldu anlıyorum ancak bu eleştiriler hiç mantıklı değil. Eleştiri yapan isimlerin de bunun farkında olmadığını düşünmüyorum açıkcası.

    Mantıksız olan nedir? Öncelikle bu filmler çizgi romanlardan uyarlanıyor veya çizgi roman karakterleri üzerine kuruluyor. Yani temel hedef çocuk ve genç yetişkinler genel olarak ve çok geniş kitlelere ulaşan popüler işler yapılmak isteniyor, çünkü çizgi roman böyle bir şey.

    Patates, soğan satan pazarcıyı “sen patates, soğan satıyorsun” diye eleştirmek gibi geliyor bana Marvel eleştirileri.

    Cannes Film Festivali’nde ödül alacak film çekeceğiz deyip çizgi roman filmi çekmiyorlar ki. Herkes sadece Tarkovski veya Lars von Trier tarzı film çekmek veya izlemek zorunda mı?

    Böyle aklı başında görünen insanların çocuksu eleştiriler yapması çok garip…

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nightmare Alley Fragmanı

Nightmare Alley Fragmanı: Guillermo Del Toro Yönetmenliğinde Yıldız Oyuncular Bir Arada

Müderris ve Virtüöz - Selçuk Orhan

Müderris ve Virtüöz: Selçuk Orhan’dan 19. Yüzyıl Romanı Tadında Bir Dönem Anlatısı