Son yıllarda Sicario ve Blade Runner 2049 gibi filmlerle büyük beğeni toplayan yönetmen Denis Villeneuve, Warner Bros.’un ve sahibi olan AT&T’nin 2021’de yayınlanacak filmlerin HBO Max’e aynı gün gelmesi kararını eleştiren bir makale kaleme aldı.
Deadline’da kaleme aldığı yazıda Villeneuve, oldukça sert sözler kullanarak AT&T ve Warner Bros. stüdyolarını eleştirdi. Filmden daha önce gösterilmemiş kısımları kendisinden herhangi bir izin almadan kullanan şirketle artık aynı ekipte olmadıklarını söyleyerek belirten yönetmen; açık ara yaptığı en iyi işin bu şekilde öldürülmesine seyirci kalmak istemediğini belirtti.
Yönetmenin oldukça net cümleler kullanarak kaleme aldığı eleştiri metnini sizler için çevirdik.
Denis Villeneuve: “HBO Max İçin Tüm Filmler Feda Edildi”
Haberlerden Warner Bros.’un Dune’u sinemalardaki açılışımızla aynı gün HBO Max’te de yayınlayacağını öğrendim. Bu duyuruyu dijital yayın platformlarının reklamını yapmak için filmimizden daha önce yayınlanmamış sahneleri kullanarak yaptılar. Bu kararla birlikte AT&T en önemli ve saygıdeğer stüdyolardan birini gasp etmiş oldu. Bu kararda sinema için, seyirci için hiçbir şekilde sevgi yok. Tamamen 150 milyar dolarlık borca batmış bir telekomünasyon şirketinin hayatta kalmasıyla ilgili. Dune sinema ve seyircileri önemsiyor olsa da; AT&T sadece Wall Street’teki kaderini önemsiyor. AT&T, HBO Max’in açılışından bugüne kadarki başarısızlığının üstünü kapatabilmek ve izleyicilerin ilgisini çekecek son bir hamle yapma uğruna Warner Bros.’un 2021 filmlerinin hepsini feda etti.
Warner Bros.’un film yapımcıları için asırlık bir ev oluştan aniden bu yeni saygısızlık dönemine geçişi benim için net bir çizgi çekiyor. Film yapmak bir ekip işi; çekimlerde çalışanlarla Warner Bros. arasındaki ortaklığa bağlı. Warner Bros.’un bu kararı artık aynı ekipte olmadığımızı gösteriyor.
Yayın platformları film ve televizyon ekosistemlerine gelen pozitif ve güçlü bir eklenti fakat endüstrimizin COVID önceki hâlinin sadece çevrimiçi yayıncılıkla korunamayacağının bilinmesini isterim. Yayıncılık harika içerikler üretebilir fakat Dune’un ölçeğindeki filmleri yaratamaz. Warner Bros.’un bu kararı Dune’un finansal başarı gösterip hayatta kalacak şansı bulamayacağını ve korsanın ön plana çıkacağını gösteriyor. Warner Bros., Dune serisini öldürmüş olabilir. Bunu hayranlara söylüyorum: AT&T’nin CEO’su John Stankey yayıncılık konusunda atı alanın Üsküdar’ı geçtiğini söylemişti. Gerçekteyse, o at Stankey tarafından kesimhaneye götürülüyor.
Denis Villeneuve: “Sinemanın Geleceği Büyük Perdede”
Toplum sağlığı her şeyden önce gelir. Buna kimsenin itirazı yok. Bu yüzden kış aylarının pandeminin ikinci dalgasını getireceği ortaya çıktığında, Dune’un neredeyse bir yıl ertelenmesi kararını anlayışla karşıladım ve destek verdim.
Dune, yaptığım açık ara en iyi film. Ekibim ve ben bu beyaz perde tecrübesine hayatımızın üç yılını verdik. Filmimizin görsel ve sesleri özellikle ve özenle sinema salonları için tasarlandı.
Kendi adıma konuşsam da, aynı kaderi yaşayan 16 yönetmenle birlikte duruyorum. Lütfen yanınızda olduğumu ve birlikte güç kazandığımızı bilin. Film ve dizileri yaratanlar, sanatçılardır.
Wall Street kodamanları istediklerini söyleyebilirler. Benim sinemanın geleceğinin büyük perdede yattığına dair hiçbir kuşkum yok. Zamanın başlangıcından beri insanlar birlikte oturup bir hikâye dinlemeye ihtiyaç duydular. Sinema filmleri bir işten çok daha büyük bir şey. İnsanları bir araya getiren, insanlığı kutlayan, birbirimize duyduğumuz empatiyi geliştiren bir sanat formu. Sinema, yan yana tecrübe ettiğimiz son sanat dallarından birisi.
Salgın sona erdiğinde, sinema salonları yine sinemaseverlerle dolup taşacak.
Ben buna sonuna kadar inanıyorum. Endüstrinin buna ihtiyacı olduğu için değil, biz insanların sinemaya birlikte yaşadığımız bir tecrübe olarak ihtiyacımız olduğu için.
Bu sebeplerden, hem size olan hem de kreatif sorumluluklarımın bilincinde olarak, AT&T’ye aynı sorumluluk bilinciyle hareket etmeleri çağrısında bulunuyorum. Bu son derece önemli kültürel medyuma saygı duymalılar. Yatırımcıların ekonomik refahı, bir şirketin sosyal sorumluluklarından sadece birisi. Diğeriyse, kültür hayatının gelişmesine katkıda bulunmak. Sinemaya gitmek başka hiçbir şeye benzemeyen bir tecrübe. O karanlık salonlardaki filmler, tarihimizi anlatır, bizi eğitir, hayal gücümüzü canlandırır ve kolektif ruhumuza ilham verir. Sinema bizim mirasımızdır.
Yaşasın sinema salonları!
Denis Villeneuve
Konuyla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’dan paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Variety
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!