in

Disney CEO’su Marvel Eleştirilerine Cevap Verdi

Disney CEO’su Bob Iger, Marvel filmleri için Martin Scorsese ve Francis Ford Coppola’nın yaptığı ağır eleştirilere cevap verdi.

disney bob iger
- Reklam -
- Reklam -

Disney CEO’su Bob Iger, sonunda sessizliğini bozdu. Hatırlanacağı üzere bu ayın başlarında Martin Scorsese, verdiği bir röportaj sırasında MCU filmlerini eleştirmiş ve bu yapımların sinema olmadığını iddia etmişti. Gitmeye bile dayanamadığını söylediği filmlerin sadece tema parkı gibi eğlence sektörüne katkı sunan işler olduğunu vurgulamıştı. O gün başlayan tartışma farklı birçok kesimin katılmasıyla birlikte hâlâ devam ediyor.

Robert Downey Jr., James Gunn, Joss Whedon ve Samuel L. Jackson gibi Marvel’da çalışmış önemli isimler de tartışmaya katıldı. Genel olarak hepsi benzer duyguları yansıtarak cevap verdiler. Hepsi Martin Scorsese’nin sinemaya yaptığı katkılar için minnettar olduklarını ama söylediği sözlere saygı duymadıklarını belirttiler.

Ardından tartışmaya The Godfather gibi bir efsaneyi yönetmiş Francis Ford Coppola da katıldı. Konuyla ilgili Scrosese’nin az bile söylediğini, MCU filmlerinin tek kelimeyle değersiz olduğunu niteledi.

- Reklam -

Nihayet Disney CEO’su Bob Iger’dan konuyla ilgili beklenen açıklama geldi.

Bob Iger, Söylenenlerin Bu Filmlerde Çalışan İnsanlara Saygısızlık Olduğunu Belirtti

Wall Street Journal’ın Tech Live etkinliğinde konuşan Iger, konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı. Herkes gibi her iki yönetmenin de sinemaya olan katkıları için haklarını teslim etti. Ancak Marvel filmlerine olan söylemleri için de cevap vermekten geri durmadı.

Iger, Coppola’nın filmlere değersiz (aşağılık) demesini garip bulduğunu ve böyle bir tabiri ancak toplu cinayet işleyen biri için kullanabileceğini söyledi. Milyonlarca insanın gitmekten ve izlemekten keyif aldığı işleri çekmekten dolayı birilerinin kendilerini neden eleştirdiğini anlamadığını sözlerine ekledi. Filmler hakkında şikayet etmek istiyorlarsa bunun tamamen kendi kararları olduğunu ve bu filmlerde çalışan insanlar adına canının sıkılması haricinde sözlerinin hiçbir ehemmiyeti olmadığını dile getirdi.

- Reklam -

Disney CEO’su, MCU filmlerinde çalışanların, tıpkı onların çektikleri filmlerde çalışan insanlar kadar sıkı çalıştığını, yaratıcı ruhlarını olduğu gibi ortaya koyduklarını ve haliyle söylediklerinin onlara yapılmış bir saygısızlık olduğunu da sözlerine ekledi.

Iger son olarak bir örnek verdi. Ryan Coogler’ın yönettiği Black Panther’da yaptıklarının Marty Scorsese ya da Francis Ford Coppola’nın filmlerinde yaptığı herhangi bir şeyden daha az bir şey yaptığını ima ediliyorsa bunu gülünç bulacağını da ifade etti.

Bob Iger’ın Scorsese ve Coppola filmlerini Black Panther ile karşılaştırması sinemaseverler tarafından biraz garip karşılansa da sonuçta bu tutum, kendi yapımlarının arkasında net bir şekilde durduğunu gösteriyor. Tartışmanın burada bitip bitmeyeceği veya yönetmenlerin Iger’ın sözlerine ne cevap vereceği de henüz bilinmiyor.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Estranged Estranged dedi ki:

    Disney’in CEO’suna sorulması saçma bir kere. Adam şirketin yöneticisi, Scorsese ve Coppola haklı diyecek hali yok.

    Black Panther ve The Godfather isimlerinin yan yana gelmesi, The Godfather’a hakarettir.

  2. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Cameron’ın Avatar filmi ile Marvel filmleri bir mi ? Marvel film çekmiyor ki. Bunlara cidden film demek yanlış. Bunlar çizgi roman uyarlaması. Animasyon ile aralarında çok fark yok. CGİ keza yüzde doksanı. Ama, konu olarak çok kopuk ve mantık hataları çok fazla. Avatar’da bu yok. Çok özgün bir yapım o.

  3. Avatar for Estranged Estranged dedi ki:

    Benim için Marvel filmleri de sinema filmidir. Seviyorum, ilgimi çeken olursa sinemada izliyorum. Fakat hiçbiri The Godfather Part 1-2 seviyesinde değil bana göre.

  4. Avatar for Midkemian Midkemian dedi ki:

    Sinema sanatı, sinema filmi ve salon olan sinema birbirine karıştırılıyor. Filmin ne olduğu hepten yanlış algılanıyor.

    Marvel filmleri film olmanın da ötesinde sinema filmidir, bunu sorgulamamız bana çok absürt geliyor. Sanattan bahsediyorsak görüntü yönetmenliğindeki, renk paletlerindeki başarıyı nereye koyacağız sinema değil desek? Robert Downey Jr.'ın Iron Man karakterini yansıtmaktaki başarısını nereye koyacağız? Captain America, Black Widow, Hawkeye sevgi-arkadaşlık üçgenini nereye koyacağız?
    Amerikan kültürünün absürt yönleri bu filmlere yansıyor olabilir, bu onu film olmaktan çıkarmaz. Süper kahramanları konu edinen bir filmde gezegen parçalanıyorsa ne yapsınlar? Uzaktan yuvarlak bir çamuru çekip elleriyle ufalasınlar mı? Tabii ki CGI kullanacaklar.

    Şaşırmayın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Vakıf

Asimov’un Vakıf Uyarlamasında Kadro Netleşiyor

Keanu Reeves

Keanu Reeves, Hızlı ve Öfkeli’ye Yakın