in

El Camino Sansürüne Netflix Türkiye’den Açıklama

RTÜK etkisi Netflix’te hissedildi. Breaking Bad filmi El Camino için Türkiye’de yayınlanan fragmanda sigara sahnesi kırpıldı. Kanaldan ilk açıklama geldi.

El Camino
- Reklam -
- Reklam -

Netflix’te yer alacak El Camino: A Breaking Bad Movie filminden dün geceki Emmy Ödülleri’nde yeni bir fragman yayınlandı. Breakig Bad hayranları merakla fragmanın başına otururken bazı şeyler biraz farklı işledi. Öyle ki RTÜK’ün 1 Ağustos 2019 tarihinden itibaren geçerli olan çevrimiçi platform denetimi ilk defa işlemişti.

Netflix Global’da yayınlanan El Camino fragmanıyla Netflix Türkiye’deki fragman arasındaki fark ise sigara detayında saklı. Görünen o ki RTÜK etkisini hissettirmeye başlamış.

Farkı sizin de görebilmeniz için iki fragmanı da hemen aşağıda paylaşıyoruz:

- Reklam -

Netflix Global’de Yayınlanan El Camino Fragmanı

YouTube video

Netflix Türkiye “El Camino” Düzenlemesi

YouTube video

Dünya çapında yayınlanan fragmanın, Türkiye’dekinden 10 saniye daha uzun olduğu dikkatli gözlerden kaçmayacaktır. Ayrıca orijinal tanıtımın 26. saniyesindeki sigara detayı da bizim ülkemizdeki fragmanda yer almıyor.

Netflix’ten İlk Açıklama

Çevrimiçi yayınların RTÜK tarafından denetlenmeye başlanmasından sonra bu tarz kırpılmalar olacağını biliyorduk. Sansürlerin fragman gibi tanıtıcı videolarla sınırlı kalması umut edilse de, içerik Netflix kütüphanesinde de benzer şekilde kırpılmış mı yer alacak, sorusu akılları kurcalıyordu.

Kanalın Türkiye temsilciliğinden gelen açıklamaya göre, hassas olabilecek görüntülerin tanıtım amaçlı içeriklerde ülkeden ülkeye değişebileceği söylendi. Bu düzenlemenin sadece tanıtım fragmanları ve görselleriyle sınırlı kalacağını söyleyen Netflix Türkiye, El Camino: A Breaking Bad Movie filminde bir kesinti ya da değişiklik olmayacağını da vurguladı.

- Reklam -

Şimdilik Netflix kütüphanesinde yer alan bir içerikte doğrudan bir sansüre gidilmediği biliniyor. Ancak tanıtım faaliyetlerinde başlayan kesintiler, ileride içeriklere de sıçrar mı sorusu akıllardan bir türlü silinmiyor. Kanalın dediğine göre bizler 11 Ekim 2019’da El Camino’yu kesintisiz şekilde izleyebileceğiz. Fakat sonrasında işler nasıl gelişecek merak konusu.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın!


* Bill Skarsgard, IT Filmi Nedeniyle Kâbuslar Görmüş

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for OgulcanKara OgulcanKara dedi ki:

    Umarım içerikte sansür olmaz. Levent Pekcan’ın dediği gibi, gider full versiyonunu bulur onu izlerim. Ne diye Netflix’e para ödeyeyim ki durum böyle olacaksa.

  2. Avatar for Midkemian Midkemian dedi ki:

    Sahne kırpılmamış, sigara gizlenmiş. 10 saniyelik farkın sebebi fragman bittikten sonraki kısmın burada daha kısa olması. Ama sigara gizlenmesi de çok önemli bir ihlal bence. Yapımcı/sanatçı bana orada bir duyguyu vermek istiyor belki, ben neden editlenmiş versiyon izleyeyeyim? Yanlış işler peşinde RTÜK.

  3. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    RTÜK’e para lazımdıysa NETFLIX ile anlaşsaydı keşke. Sansürsüz pakete 10 tl daha koyuverselerdi. Sinemalardaki fragmanlar, televizyondaki diziler, fragmanlar filan dururken ohoo.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Başlıyor

frodo baggins

Frodo Baggins Adı Yeni Keşfedilen Bir Türe Verildi