in ,

Tüm Zamanların En İyi 10 Canavar Filmi

Şimdiye kadar yapılmış en iyi canavar temalı filmler hangileri? Godzilla, King Kong, Monsters INC., Jaws… Dahası mı? Dahası bu listede!

Tüm Zamanların En İyi 10 Canavar Filmi
- Reklam -
- Reklam -

Canavar” kelimesine baktığımızda birden fazla anlamı olduğunu görüyoruz. Bu ifade, fiziksel anlamda doğaüstü bir “canavar” olarak da karşımıza gelebilir, canavarca davranışları olan insanları tanımlamak için de kullanılabilir. Birçok cani insanın yer aldığı Friday, 13th (13. Cuma) tarzında daha korkunç filmlere de listede yer verebiliriz. Ancak biz kelimenin daha geleneksel anlamına bakalım: İnsan dışı ve korkunç olanlara.

İnsanlar canavarlara her zaman ilgi duymuştur çünkü kendi korkularımızı yansıtmaktadırlar. Bu sebeple filmler ve buradaki özel efektler ile bu korkuları bir nebze eğlenceli hale getirmeye çalışıyoruz. Tüm kusurlarımız ortaya dökülürken kendi psikolojimizi de inceliyoruz.

Screen Rant, önemi, başarısı ve farklılığını göz önünde bulundurarak şimdiye kadar yapılmış en iyi 10 canavar filmini derlemiş. Bizler de sizler için Türkçeleştirdik.

- Reklam -

Gelin beraber inceleyelim:

10. MONSTERS, INC / SEVİMLİ CANAVARLAR (2001)

Monsters, Inc

Öncelikle daha eğlenceli bir kısımla başlayalım. Sevimli canavarlar filmi, çocukken canavarlarla ilgili yaşadığımız deneyimleri anlatan bir hikâye anlatıyor. Küçük yaşlarda hayal gücümüz çok geniş olduğundan her şeye hemen inanıyor, dünyada asıl korkunç olan şeyleri anlamakta güçlük çekiyoruz. Bu film de dolabındaki canavardan korkan birçok çocuğa bu korkusuyla yüzleşmesine muhtemelen yardımcı olmuştur. Animasyon, oyuncu kadrosu ve komedi unsurları kesinlikle kusursuz. Filmdeki mit oldukça orijinal ve karakterler arasındaki ilişkiler de ilgi çekiyor.

9. HELLBOY (2004)

Hellboy

Canavarlar söz konusu olunca Guillermo del Toro bu konuda usta diyebiliriz. Cani insanlar dendiğinde Pan’s Labyrinth (Pan’ın Labirenti) filmini daha çok sevebilirsiniz ancak Lovecraft gözüyle bakarsak, yapım daha farklı bir konumda. Hikâyenin ana konusu gerçekten eşsiz ve bu sefer başkahramanlarımız birer canavar. Hellboy, aslında insanlığın sonunu getirmek için dünyaya gelmişken daha sonra insanları korumayı tercih ediyor.

Ron Perlman tarafından canlandırılan Hellboy karakteri çocuksu ve eğlenceli. Canavar olmak onun için bir sorun değil, bu onun güçlü tarafı. Hatta bu sayede Liz ile bile bir ilişki kurabiliyor. Liz, ilginç yetenekleri yüzünden trajik geçmişi olan bir karakter. Yine de bu travmanın üstesinden geliyor. Abe Sapien gibi karakterler ise bu canavarları değerlendirirken fiziksel özelliklerini göz ardı etmemiz gerektiğini hatırlatıyor.

8. THE WOLF MAN / KURT ADAM (1941)

The Wolf Man

Şimdiye dek izlediğimiz tüm kurt adam filmlerini Universal Canavar Evreni’ndeki bu kurt adama borçluyuz desek yanlış olmaz. Film, 1941 yılında Universal’ın en iyi korku filmlerinin yapımından 10 yıl sonra gösterime girdi. Performanslar ve görseller ise ilgi çekici. Şuan izlediğiniz zaman kurt adama dönüşüm komik gelse de sis ve orman atmosferinin etkileyici olduğu bariz. Başkahramanımız başka bir adamın ilişkisine karışarak kendi ölümüne yol açtığı klasik bir film diyebiliriz The Wolf Man için. Filmin hikâyesi için ise Dr. Jekyll ve Mr Hyde’ın çarpıtılmış daha korkunç bir versiyonu diyebiliriz.

7. KING KONG (1933)

King Kong

Filmin konusu gerçek bir kâşifin maceralarına dayansa da asıl anlatılmak istenen bilinmeyenin korkusu King Kong’da. Bu yüzden olaylara nasıl tepki vereceğimizi bilemiyoruz izlerken.

Filmin konusuna gelirsek, zamanın akmadığı bir ada hayal edin. Haritalarda olmayan izbe bir ada ve içinde birçok devasa canavar var. İşte bu adaya öncelikle zorla giriliyor. Daha sonra bu bölgenin kralı kaçırılıp para için sergileniyor.

Kaptanın ve yerel halkın davranışları da kesinlikle çağdışı görüldü 1933 yapımı bu filmde. Hatta 2005 yapımında bile bu durum eleştirilmişti. Bunların dışında filme bakarsak her şey gayet güzel diyebiliriz. Efektleri, fikirleri ve temaları insanlığın yozlaşması ve korku üzerinde duruyor.

6. CLASH OF TITANS / TİTANLARIN SAVAŞI (1981)

Clash of the Titans

- Reklam -

Bu film, bir zamanlar inanılan gerçek bir din ile ilgili. Yunanlılar, tıpkı insanlar gibi kusurlu ve önemsiz tanrılarına gerçekten inanıyordu. Birçok kişi Jason ve Argonauts’u tercih etse de Yunan Mitolojisini düşününce akla gelen ilk film bu olabilir. Ancak yine de bu Yunan Mitolojisi filmi, canavar konusunda biraz abartıya kaçmış. Özel efekt konusunda uzman Ray Harryhausen de yeteneklerini sergilemekten kaçınmamış doğal olarak. Sinema tarihindeki en akılda kalan canavarları da burada görüyoruz. Hikâyesi ve performansı çok iyi olmasa da kil animasyonu açısından önemli olduğunu söylemeliyiz.

5. THE THING / ŞEY (1982)

Canavar

Bu yapım, şimdiye dek filmi yapılan tüm uzaylı canavar filmlerini temsil edecek listede. Bu yüzden Xenomorph ve Predator gibi muazzam yaratıkları buraya dâhil etmiyoruz. Her ne kadar önemli olsalar da The Thing (Şey) filmi daha derin bir konuya odaklanıyor: Paranoya. Klasik seyirciyi korkutma taktikleri dışında canavarın herhangi birisi olma fikri de bu paranoyayı destekliyor. 1982’lerin toplumu düşmanların içeri sızması gibi durumlar ile oldukça ilgiliydi. Bu yüzden dışarıda ıssız bir yerlerde, yakın bir arkadaşına bile güvenmeme düşüncesi birçok şeyden daha korkunç geldi doğal olarak.

4. FLY / SİNEK (1986)

Canavar

Bu kısımda, body horror (beden ile ilgili korku filmleri) türündeki bir hikâye üzerinde duracağız. Cronenberg, kesinlikle en güzel şekilde bu filmi çekiyor. Bu film bilimin kötüye kullanılmasıyla ilgili sıradan bir film değil, daha çok hastalık ile ilgili. İnsan vücudu birçok korkunç değişim, engeller ve geriye dönüşü olmayan yaralar ile karşılaşabiliyor. Bunların zihnimize korkunç etkileri olabildiği gibi karakterimizi de düzelmeyecek şekilde hasara uğratabiliyor. Kurban ve sevdikleri için yavaş ve acı verici bir süreç oluyor genelde. Hikâye, tüm bu korku ve acıları kapsıyor ve yönetmenliği ile oyuncu kadrosu da harika. Jeff Goldblum ise bu rol için biçilmiş kaftan diyebiliriz.

3. JAWS

Canavar

Katil hayvan filmlerini temsil eden Jaws, tüm zamanların en iyi korku filmlerinden biri. İçinde gündelik aile dramı, görünmeyen bir güç ile yüzleşen sevdiğimiz karakterler var. Başkahramanımız muhtemelen Amity’nin köpek balığı tehlikesi gibi durumlardan kaçmak için şehirden ayrılıyor. Ne yazık ki yine de bununla yüzleşmek zorunda kalıyor. Tabii bir de deniz korkusu da var. Jaws, katil hayvan filmleri içinde en gerçekçi ve etkileyici hikâyesi olan filmdir. Yine de köpek balığının normal olmadığı sürekli tekrarlanmaktadır çünkü olması gerekenden çok daha büyük ve güçlüdür dikkat ederseniz. Filmde, insanların doğanın bu gücünden kaçmaya çalıştığını ve bunu dışarıdan gelen bir tehdit olarak algıladığını görüyoruz. Bu da birçok kişiye çok daha korkutucu geliyor.

2. GOJIRA / GODZILLA (1954)

Canavar

Gojira, Kaiju filmleri olarak bildiğimiz filmlerin başlangıcıdır. Ancak canavar saldırılarını bir sonraki filmde görüyoruz. Bu filmin Amerikan versiyonunu göz ardı etsek iyi olur çünkü bu filmi özel kılan hiçbir şey içinde yer almamakla beraber başkahraman da arada kaynamış gibi gözüküyor. Orijinal filmde muazzam efektler, performanslar ve toplumsal eleştiri bulunuyor. Canavar, nükleer teknolojisinin dışavurumudur bu filmde. Orijinal filmin yapıldığı ülkeyi düşünürsek çok anlamlı olduğunu görebiliriz. Gojira’nın kendine has tasarımı ise 60 yıldır hayal gücümüzde yer buluyor.

1. FRANKENSTEIN (1931)

Canavar

Bilimkurgu ve korku edebiyatının ilk örneklerinden biri olan bu film uyarlaması kesinlikle bir klasik olarak yer alıyor. Bilimsel çalışmalar ters giderse ne olur sorusunun yanıtını güzel bir şekilde veriyor. Teknolojik ilerlemeler hayal edebildiğimiz en iyiyi ve en kötüyü bize sunuyor. Bunun sebebi de doğal olayları isteklerimize göre değiştirme arzumuz. Yaşam süresini artırmak, hastalıkları iyileştirmek gibi iyi işler çıkartırken kendimizi mahvedecek sayısız yeni yöntem keşfediyoruz bu yüzden. Bu hikâye de insan doğasının kusurlarını bize gösteriyor. Aynı anda hem yıkıcı hem de yapıcı olabiliyoruz ve ilhamımızı hem iyiye hem de kötüye kullanıyoruz. Başlığın canavar ile ilgili olmadığını da belirtelim. Frankenstein, iyi amaçları olan bir bilim adamının trajik hikâyesini ve onun korkunç yöntemlerini anlatıyor.

Peki, siz bu liste hakkında ne düşünüyorsunuz? Hangi filmler bu listede olmalı sizce? Ya da abartı olduğunu düşündüğünüz yaratıklar var mı? Fikir ve görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bu temada daha fazla film için buradaki listemize göz atabilirsiniz.


* Gotik Edebiyat Sevenlerin Mutlaka İzlemesi Gereken 10 Film

Melin Arda

1990 doğumluyum ve İstanbul Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı mezunuyum.Mitoloji başta olmak üzere edebiyat, müzik ve yabancı diller ile ilgileniyorum. Çeviri yapmak ve dizi/film seyretmek bu alanları bir araya getirdiği için oldukça keyifli geliyor. Bunları yaparak ve seyahat ederek farklı hayatları ve bakış açılarını görmeyi seviyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bence gelmiş geçmiş en iyisi açık ara Jaws.

  2. Avatar for Vargr Vargr dedi ki:

    Gözlerim Cloverfield aradı. En iyisi mi bilmem (benim için öyle orası ayrı :d) ama Godzilla ve genel Kaiju konseptinin Hiroşima-sonrası korkudan doğduğunu düşünürsek Cloverfield’da Batılılar için 9/11 travmasını en iyi şekilde işleyip açabilen filmlerden olmuştur. Öneririm.

  3. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:
    1. Fly (Sinek) filmini görünce memnun oldum, başrol oyuncusu erkeğin vperformansı ve makyaj efektleri çok hoşuma gidiyor.
  4. Avatar for Donat_Nayir Donat_Nayir dedi ki:

    Yok tekerleğin icadı…

  5. Avatar for Gurlino Gurlino dedi ki:

    Alien’ı canavar değil de uzaylı gibi değerlendirmişler diye anlıyorum. Yoksa onu da bu listede görmek isterdik.

    image

    Pardon yanlış foto.

    image

    Of bu da yanlış oldu.

    image

    Heh bu oldu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

Jon Snow GoT

Game of Thrones Yıldızı Kit Harington’ın Night King Pişmanlığı

The Matrix 4 Neo ve Trinity

Matrix 4 Netleşti: Keanu Reeves, Carrie-Anne Moss ve Lana Wachowski ile Geliyor!