Kaiju sevenler Godzilla: King of the Monsters için gün sayarken, iki ikonik beyaz perde canavarının kapışacağı devam filmi Godzilla vs. Kong tarafında da birkaç yeni gelişme, yorum ve hayran teorisi var. Gösterim tarihi Koronavirüs pandemisi nedeniyle sürekli ertelenen yapımdan yeni haberleri sizler için derledik.
Yapımdan Gelişmeler
Açıklanan oyun kadrosunda, Godzilla: King of the Monsters’da da yer alan Millie Bobby Brown, Kyle Chandler, Zhang Ziyi, Van Marten’in yanı sıra ilk kez bu filmde göreceğimiz karakterleri canlandıracak Julian Dennison (Hunt for the Wilderpeople, Deadpool 2) ve Danai Gurira (Black Panther, Avengers: Infinity War) yer alacak.
- VFX süpervizörlüğü Zack Fox’a emanet ([5]).
2004’ten beri görsel efekt alanında çalışan Zack Fox, en son Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales (2017) ve yakınlarda vizyona giren Christopher Robin (2018) filmlerinde görev aldı.
Fox’un son işlerinin kalitesi ortada. Elbette bunlar yüksek bütçeli yapımlardı. Lakin hemen de bütçenin önemini en öne, insan faktörünü ve deneyimini arka plana almamak gerek. Söz konusu görsel efektse, ne kadar ekmek o kadar köfte hesabının harcında, bütçe, zaman ve deneyim ayrı ayrı öneme sahip. Fox da bu hesaptaki deneyime fazlasıyla sahip. Ama Fox’un gerçekten de zor bir görev üstlendiği de aşikâr. Söz konusu iki ikonik sinema devi olunca, hayranları ve sinemaseverleri tatmin etmek epey zor olacağa benziyor.
Diğer Haberler
- Kong: Skull Island’ın yönetmeni, iki titandan hangisinin kazanacağı sorusunu yanıtladı ([6]).
Jordan Vogt-Roberts gayet politik bir cevap verdi. San Diego Comic-Con 2018’de kendisine yöneltilen soruyu şu şekilde cevapladı:
“… İkisini de çok seviyorum. Bence Kong tam bir savaşçı ve kolay kolay pes etmeyen, azimli bir ruha sahip. Godzilla da düşününce gerçekten dehşet uyandırıcı bir rakip. Geçen günkü gayet eğlenceli geçen panelimizden haberdarsınızdır. Ben, son çıkan God of War oyununun yönetmeni Cory Barlog ve Daredevil’in dizisinin yapımcısı/yönetmeni/senaristi Steven S. DeKnight ile efsaneleri ve kahramanları en başından ele alarak tekrar yorumlayanlar sıfatıyla bir araya gelmiştik. Oluşturduğumuz tablo resmen Kong, Kratos ve Daradevil’in yan yana gelmesi gibi bir şeydi ki, buna canlı canlı şahitlik edenlerin yüzlerinden okunan ifade, ’Pekala, hangisi alır? Aralarından hangisi kazanır?’ oldu. Orada öylece otururken düşünmeye başladım. Kong’u seviyorum, ama Kratos’un kafasını koparmasını engellemenin herhangi bir yolu yok. Kong neyse o ve bu genel açıda maalesef, Daredevil’in sadece olağandan biraz daha hızlı/çevik olduğu kanaatindeyim. Ama sadece Kong ile Godzilla arasındaki geçecek mücadeleyi izliyor olmak beni memnun ve minnettar edecektir.”
Vogt-Roberts’ın titan ve tanrı katili Kratos’u anarak, bir nevi “hepsini dövme” imasında bulunması kolay kolay karşı çıkılabilinecek türden değil. Evet, Kong ve ait olduğu MonsterVerse evrenindeki titanlar Kratos’un gerçekliğine çekilse ya da tam tersi, Kratos, güçlerini kaybetmeden, onların gerçekliğine çekilse, şampiyon hiç kuşkusuz Kratos olur. Ancak cevabın sebebi soru, “King of the Monsters filmi yaklaşıyor ama… Bahsini hangisine yatırırsın? Kastettiğim- (Vogt-Roberts burada sunucunun cümlesini tamamlıyor) Kong vs. Godzilla?” olunca, sanki Vogt-Roberts, “Aman, dikkatli konuşalım da, beni ’kesin şu kazanır’ diye kaynak gösterip, teoricilere malzeme olmayalım,” diye düşünmüş gibi. Fakat bu çabasına rağmen, gönlünün Kong’dan yana olduğu apaçık ortada; dikkat edilirse, Godzilla’ya rakip olarak saygı duyulması dışında, atomik nefesli dev sürüngenimize herhangi bir övgü bulunmuyor.
- Jordan Vogt-Roberts, Godzilla vs. Kong’un emin ellerde olduğunu açıkladı ([7]).
Instagram hesabında, filmin yönetmeni Adam Wingard ve Kong: Skull Island’ın konsept sanatçısı Jakub Rozalski ile birlikte yer aldığı fotoğrafı paylaşan Roberts, ekibe olan güvenini bu şekilde gösterdi.
Meslektaşlarına olan güvenini göstermesi hoş olmuş. Ancak ne MonsterVerse ne de yönettiği Kong filmi kendisinin projesi. George Lucas’ın ilk Star Wars üçlemesinde yaptığı gibi, evreni tasarladıktan sonra kontrolü de bırakmadan Bölüm V ve VI’yı başka yönetmenlerin eline emanet etmesi de söz konusu değil. O yönden bu açıklaması biraz gereksiz gibi geldi. Tabii şunu da es geçmemek gerekli, Adam Wingard son çektiği filmlerle olumsuz eleştiriler alan bir isim. Belki de Roberts’in amacı, yönetmen koltuğunda Wingard’ın olmasından endişe duyanların içine su serpmektir. Amacı her ne olursa olsun, daha Godzilla: King of the Monsters gösterime girmemişken, devam filmine olan güvenini açıklamakta aceleci davranmışa benziyor. Elbette filmin çıkmasına yakın bir zamanda bu paylaşımı yapsaydı, klasik bir beklentileri yüksek tutturma reklamı gibi algılanacaktı.
Hayran Teorileri
Bahsi geçecek konular Godzilla: King of the Monsters ve önceki filmlerle de bağlantılı. Beklenti ve olasılık üzerine kuruldukları için de birbirleriyle çelişebiliyorlar. Her ne kadar doğrulukları teyit edilmiş olmasa bile beklentilerde oynama yaparak seyir zevkini öyle ya da böyle kaçırabilecekleri düşüncesiyle SPOILER UYARISI yaparak başlıyorum ([8], [9]).
- Godzilla ve Kong el birliğiyle Destoroyah’a karşı savaşabilir.
Teorinin çıkış noktası, Godzilla: King of the Monsters’ın fragmanında da yer alan oksijen yok edici bomba. 1954 tarihli orijinal Gojira filminde ikonik canavarı yok etmek için kullanılan bomba, aynı zamanda 1995 tarihli Gojira vs. Destoroyah filminde atom bombasının yaratımı Gojira’nın rakibi Destroyah’a hayat veren gücün de kaynağıydı. Eğer bu bomba gelecek King of the Monsters filminde yine canavar(lar)ı yok etmek için kullanılırsa, Destroyah veya onun türevi yeni bir canavar doğabilir. İnsan müdahaleciliğinin olumsuz yönlerine dikkat çeken seri için, insan hatasıyla hayat bulan canavar teması çok aykırı sayılmaz. MonsterVerse’teki Godzilla ve Kong, her ne kadar insan ölümlerine sebep olsalar da ekolojik düzeni altüst edebilecek diğer titanlara karşı savaşarak filmlerin “iyileri” rolünde karşımıza çıkartıldıklarını düşündüğümüzde, bu iki titan pekâlâ insan hatasıyla üretilen bir başka titanla savaşabilir.
- Filmde canavar olarak sadece Godzilla ve Kong bulunabilir.
Bu iddia en az 10 filmlik düşünülen seride Destroyah’ı görecek olsak bile henüz mümkün olmadığı görüşüne dayanıyor. Teorinin bir diğer dayanak noktasıysa, bu iki titanın solo filmleri içerisinde karşı karşıya geldikleri canavarların farklı türden olmaları ve içgüdüleri doğrultusunda çarpışmaları. Godzilla sürüngenken, Kong ise bir primat. Yani ikisi de farklı türler. Aynı bölgede bulunan bu iki farklı türün çatışması kaçınılmaz olacaktır.
Bu iki olasılık da akla yatkın geliyor. Son söz tabii ki yapımcıların. Ayrıca ana haberdeki demeci incelenirse, filmin yönetmeni ikinci olasılığa daha yakın bir film çekeceğe benziyor. Ben, iki olasılığın karışımı bir filme asla hayır demem açıkçası. Daha 2020’ye var ve sırada fragmanını izleyebildiğimiz King of the Monsters bizleri bekliyor.
Heyecanla bekliyoruz!
Güncelleme: Filmden ilk fragman yayınlandı. Godzilla vs. Kong filmi 26 Mart 2021 tarihinde hem vizyona girecek hem de HBO Max’e gelecek.
Kaynaklar
Yapımdan Gelişmeler
- Oyuncu Kadrosu | ImdB – [1]
- Oyuncu Seçimleri | Godzilla Movies – [2], Screen Rant [3], [4]
- Görsel Efekt | Geeks WorldWide – [5]
Diğer Haberler
Hayran Teorileri
Kong neyse de Godzilla’ nın şişman, yerinden kalkamayan bir yaratık görüntüsü var.
Ama devasalık epiklik gibi özellikleri de var.
Şimdi king kong:kafatası adası ile godzilla (2014)
Aynı filimdemi olacak.
Not : birkaç seneye pasifik savaşı filiminde bu evrenle birlestirebilirler.
Bence kesinlikle efsane bir film olacak
İki canavarda Monsterverse kapsamında, aynı evrende. Aslında ikilimiz 56 sene önce, King Kong vs. Gojira aynı evreni paylaşmıştılar zaten. Şimdi bambaşka bir evrende Godzilla Kong’la rövanş maçına çıkacak.
Pasific Rime evreniyle ortak film dedikoduları çıkmıştı. Yapımcı tarafından gelen açıklamalarsa bunu yalanladı. İki evrende de kaijular olsa da, hikâye, tarz, ton ve estetik açıdan iki evren pekte örtüşmüyor. Örneğin, PR’in dev robotları ile Monsterverse’in kaijuları yan yana getirilsin; ortaya çıkan görsel manzarayı ciddiye almak pek güç. Çünkü PR, popcorn aksiyon macera janrasında bir eğlence vadediyor; Monsterverse her ne kadar birincil amacı olmasa da korku-gerilim tabanlı canavarlı bilimkurgu janrasını temsil ediyor.
O işin dedikodudan öteye gidememesinin birden fazla geçerli sebebi var, yani.
Çok rahat kapışabilirler. Bunun birkaç sebebi var.
Bu filmde Kong’un boyu Godzilla’ya denk. Kong: Skull Island’da Kong’un büyümeye devam ettiği açıklanmıştı.
Monsterverse evreninde Kong ve Godzilla birbirlerinin doğal rakipleri. Yani güç ve yetenekleri açısından birbirleriyle kapışabilecek donanımdalar.
Godzilla’nın özel yetenekleri ancak özel müdahaleler sonucu, aşırı güç yüklenmesiyle ortaya çıkabiliyor. Normal şartlarda ortaya çıkan özellikler değil. Bu evrende Godzilla’nın nefesi yakıcıdan ziyade basınç uygulayan türden.
Filmin resmi oyuncak setinde Kong’un kristalden bir baltası var. Resmi oyuncaklarda filmde yer alabilecek ayrıntılar vardır. O balta da onlardan biri olabilir. Zamanında Konglara tapan halk, Kong’a savaşlarında yardımcı olması için öyle bir dev balta yapmış olabilir. Tabii balta mevzusu şu an için spekülasyondan ibaret. Kong’un alet edevat kullanmadaki yeteneğine Skull Island filminde şahit olmuştuk.Godzilla’ya karşı antik dev baltası olmasa bile etrafındaki şeyleri kolayca silah niyetine kullanabilir.
Kong Godzilla’yı 1962’de yenmişti. Ama atomik nefesten kaçınarak, ama arkadan dolanarak, ama helikopterlerle Godzilla’nın üstüne atılarak.
Özetle, senaristi yapımcısı kendi içinde tutarlı tasarımlar/cevaplar sundukça kapışmaları sırıtmaz.
Tabii bir de iki devin karşı karşıya gelmesinin altındaki mesaj meselesi var.
Godzilla etrafına ve insanlara zarar vererek mücadele eder. Doğası ve doğal dengeyi koruma tarzı gereği insan varlığını ve ona verdiği zararı önemseyemez. Godzilla dengeyi sağlarken insanlığı değil, yeryüzündeki yaşamın sürekliliğini korur. Godzilla: King of the Monsters’ta Godzilla için “İyi ki bizim tarafımızda.” yorumuna karşılık “Şimdilik…” cevabı verilir. Godzilla insanlardan değil dengeden yanadır. Dengenin sağlanması insanların yararına olunca, Godzilla’nın yıkımı çok sorun olmayabilir. Lakin doğal denge demek her zaman insan merkezli bakış açısındaki gibi insanların hoşuna gidecek şeyler olmayabilir.
Kong da doğası gereği doğal dengeyi koruyor. Lakin onun Godzilla’yla arasında ufak ama önemli bir fark var; insanlar. Kong Godzilla’ya kıyasla insan varlığına önem verebiliyor. Basit temellere dayansa da insanlar arasında ilkel bir iyi kötü ayrımı yapabiliyor. İyi insanları zarar görmesin diye dikkatli davranabiliyor. İnsanlar Kong’un koruyuculuğunda ilkel de olsa medeniyet kurup yaşayabilir.
Kong ve Godzilla bu noktada şöyle ayrılıyor: Godzilla’nın temsil ettiği dengede insan faktörüne fazla yer yok. Kong’un temsil ettiği dengedeyse insanoğlu pekala varlığını sürdürebilir.
Bu iki devin kapışması, temsilen, bir nevi, doğal dengede İnsanlarla Birlikte VS. İnsan Olmasa da Olur.
Bu iki dev film boyunca kendi tarzlarında doğal dengeyi koruyacaklardır. Hikâyenin bir yerinde biraz kapıştıktan sonra ortak düşmana karşı ortaklaşa hareket edebilirler bile.
Zaten kaiju filmleri özlerinde bir hayli folklorik hikâyeler. Şehirlere, insanlara ve insan medeniyetine zarar veren canavarların kıssadan hisse çıkartılacak maceralarıdır. Bu filmde verilmek istenen mesaj gereği, biri de kazanabilir, berabere de kalabilir, geçici müttefik bile olabilirler.
Özetle, “kim kimi döver, dövebilir mi” kısmı, hikâye kendi sunduğu gerçekliğin tutarlılığını kaybetmedikçe çok sorun değil.