in

Türkiye’deki Müslüman Feminist Hareketini Konu Alan “Hem Müslüman Hem Feminist” Belgeseli YouTube’da Yayında

Hem Müslüman Hem Feminist belgeseli YouTube üzerinden ücretsiz erişime açıldı. Nebiye Arı imzalı yapım, Türkiye’deki Müslüman feminist hareketini konu alıyor.

Hem Müslüman Hem Feminist belgesel izle
- Reklam -
- Reklam -

Hem Müslüman Hem Feminist belgeseli YouTube platformu üzerinden yayına girdi. Nebiye Arı imzasını taşıyan yapım 40. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Kategorisi’nde yarışmıştı.

Türkiye’deki Müslüman Feminist hareketin anlatıldığı Hem Müslüman Hem Feminist belgeseli, yönetmen Nebiye Arı’nın resmi Youtube hesabında yayınlandı.

Belgesel, Hizbullah tarafından katledilen Müslüman Feminist Konca Kuriş’e adanmış ve Müslüman çevre içerisinde yükselen kadın hareketi mücadelesine odaklanıyor. Proje, zorlu Koronavirüs pandemisi şartlarında, kısıtlı imkan ve kısa çekim takvimi içerisinde hayata geçirildi.

- Reklam -

Belgeselin yönetmenliğini Nebiye Arı, kameramanlığını ve görüntü yönetmenliğini Agit Akgöl, kameraman asistanlığını Mevlüde Ecem Öksüz, kurguyu yönetmenle birlikte Semih G. yer alıyor.

Belgeselin ne zaman ve nasıl genel izleyiciye sunulacağı bir süredir merak konusuydu. Yönetmen Nebiye Arı, geçen ayın sonlarına doğru yapımın kendi kanalında yayınlanacağını duyurarak bu merakı gidermişti. Belgesel, yakın zamanda İngilizce ve Türkçe altyazı seçenekleriyle Nebiye Arı’nın Resmi YouTube kanalında yayınlandı.

Hem Müslüman Hem Feminist Belgeseli | İZLE

YouTube video

Belgeselde Müslüman Feminist harekete yakın veya içinde yer alan, farklı kuşaklardan kadınlar yer alıyor. Necla Abide Ölçer, Mualla Gülnaz Kavuncu, Berrin Sönmez, Feyza Akınerdem, Rümeysa Çamdereli, Selma Şirin, Bahar Kılınç, Sıla Türköne, Rümeysa Nur Kara, Derya Çok ve Zeynep Uçar geçmişten günümüze doğru adım adım ilerleyen hareketi ve yaşanan süreçleri anlatıyor. Belgesel konusu itibarıyla Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıyor.

Yönetmen Nebiye Arı, Bianet’ten Evrim Kepenek’e verdiği röportajda belgeselin adından yola çıkarak amacını şu sözlerle açıklamıştı:

- Reklam -

“Hem Müslüman hem feminist olur mu?” bu sıkça dillendirilen bir soru. Sanki ikisi bir arada olmaz gibi bir algı var. Ben de belgeselin ismini biraz da ironik olarak böyle bir şey koymak istedim.

“Şunu sağladım aslında ironi yaparak, bu sorunun anlamsız olduğunu anlatmak istedim. Böyle şeylerle biraz da alay edince ya da sen kendin söyleyince o zaman değersiz bir şeye dönüşüyor. Onun için o ifadeyi kullanmak istedim. Yani orada olumsuz olarak kullanılan ifadeyi olumlu bir şeye çevirmeye çalıştım.”

2021’de Zoom Özel Gösterimi, 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali ve 40. İstanbul Film Festivali’nde çevrim içi gösterilen yapım; 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali “Kadınların Tarihi” Seçkisi’nde ise fiziksel olarak izleyicilerin karşısına çıkmıştı.

Belgesel hakkında Kayıp Rıhtım’da yayınlanan inceleme yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

Belgesele dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

9 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Çok merak ettiğim bir belgeseldi. Haber için teşekkür. :blossom:

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    İyi bir düşünce, güzel bir niyet olarak görüyorum :slight_smile: Bu tarzda özgün ve mikro çaplı sayılabilecek konuları işleyen belgesellerin, Gain 'de olduğu gibi diğer dijital yayın platformlarında da yayınlanmaya başlaması dileğimle :pray:

  3. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    @merveriii, @Nefrayto, @KubilayK
    ve belgeseli izleyecek diğer dostlar, övgülerinizi bizzat belgeselin sahibine iletebilirsiniz. Youtube’ da belgeselin yorum kısmına takdir ve teşekkürlerinizi bırakmanız yeterli. O kadar çabaladığı projenin birilerinde karşılık gördüğünü öğrenmek, yaratıcısı için büyük mutluluk ve motivasyon kaynağı.

    Değerli bulduğumuz şeyde yaratıcısına takdirimizi sunmaktan çekinmemeliyiz. Yollarına devam edebilmeleri ya da doğru yolda olup olmadıklarının ayırdına varmak, son tüketiciden gelecek karşılığa bağlı.

    Ay, neyse, uzattım gene.

  4. Avatar for KubilayK KubilayK dedi ki:

    Katılıyorum dediklerinize, ben de kendileri ile Instagram’da iletişime geçmiştim zaten izler izlemez :blush:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

4 cevap daha var.

maske kimsin sen? yayından kaldırılıyor fox

“Maske Kimsin Sen?” Programının Yayından Kaldırılacağı İddia Edildi: RTÜK Harekete Geçmişti

Hayatta Kalanlar - Alex Schulman | Haftanın Kitabı #208

Hayatta Kalanlar – Alex Schulman | Haftanın Kitabı #208