Hem Müslüman Hem Feminist belgeseli YouTube platformu üzerinden yayına girdi. Nebiye Arı imzasını taşıyan yapım 40. İstanbul Film Festivali Ulusal Belgesel Kategorisi’nde yarışmıştı.
Türkiye’deki Müslüman Feminist hareketin anlatıldığı Hem Müslüman Hem Feminist belgeseli, yönetmen Nebiye Arı’nın resmi Youtube hesabında yayınlandı.
Belgesel, Hizbullah tarafından katledilen Müslüman Feminist Konca Kuriş’e adanmış ve Müslüman çevre içerisinde yükselen kadın hareketi mücadelesine odaklanıyor. Proje, zorlu Koronavirüs pandemisi şartlarında, kısıtlı imkan ve kısa çekim takvimi içerisinde hayata geçirildi.
Belgeselin yönetmenliğini Nebiye Arı, kameramanlığını ve görüntü yönetmenliğini Agit Akgöl, kameraman asistanlığını Mevlüde Ecem Öksüz, kurguyu yönetmenle birlikte Semih G. yer alıyor.
Belgeselin ne zaman ve nasıl genel izleyiciye sunulacağı bir süredir merak konusuydu. Yönetmen Nebiye Arı, geçen ayın sonlarına doğru yapımın kendi kanalında yayınlanacağını duyurarak bu merakı gidermişti. Belgesel, yakın zamanda İngilizce ve Türkçe altyazı seçenekleriyle Nebiye Arı’nın Resmi YouTube kanalında yayınlandı.
Hem Müslüman Hem Feminist Belgeseli | İZLE
Belgeselde Müslüman Feminist harekete yakın veya içinde yer alan, farklı kuşaklardan kadınlar yer alıyor. Necla Abide Ölçer, Mualla Gülnaz Kavuncu, Berrin Sönmez, Feyza Akınerdem, Rümeysa Çamdereli, Selma Şirin, Bahar Kılınç, Sıla Türköne, Rümeysa Nur Kara, Derya Çok ve Zeynep Uçar geçmişten günümüze doğru adım adım ilerleyen hareketi ve yaşanan süreçleri anlatıyor. Belgesel konusu itibarıyla Türkiye’de bir ilk olma niteliği taşıyor.
Yönetmen Nebiye Arı, Bianet’ten Evrim Kepenek’e verdiği röportajda belgeselin adından yola çıkarak amacını şu sözlerle açıklamıştı:
“Hem Müslüman hem feminist olur mu?” bu sıkça dillendirilen bir soru. Sanki ikisi bir arada olmaz gibi bir algı var. Ben de belgeselin ismini biraz da ironik olarak böyle bir şey koymak istedim.
“Şunu sağladım aslında ironi yaparak, bu sorunun anlamsız olduğunu anlatmak istedim. Böyle şeylerle biraz da alay edince ya da sen kendin söyleyince o zaman değersiz bir şeye dönüşüyor. Onun için o ifadeyi kullanmak istedim. Yani orada olumsuz olarak kullanılan ifadeyi olumlu bir şeye çevirmeye çalıştım.”
2021’de Zoom Özel Gösterimi, 4. Uluslararası Kadın Yönetmenler Festivali ve 40. İstanbul Film Festivali’nde çevrim içi gösterilen yapım; 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali “Kadınların Tarihi” Seçkisi’nde ise fiziksel olarak izleyicilerin karşısına çıkmıştı.
Belgesel hakkında Kayıp Rıhtım’da yayınlanan inceleme yazısına buradan ulaşabilirsiniz.
Belgesele dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Çok merak ettiğim bir belgeseldi. Haber için teşekkür.
İyi bir düşünce, güzel bir niyet olarak görüyorum Bu tarzda özgün ve mikro çaplı sayılabilecek konuları işleyen belgesellerin, Gain 'de olduğu gibi diğer dijital yayın platformlarında da yayınlanmaya başlaması dileğimle
Zamanında İstanbul Film Festivali’nde izlemiş ve çok beğenmiştim, o zaman şöyle yazmışım hatta:
Bu topraklarda feminizm üzerine düşünen herkes izlemeli
@merveriii, @Nefrayto, @KubilayK
ve belgeseli izleyecek diğer dostlar, övgülerinizi bizzat belgeselin sahibine iletebilirsiniz. Youtube’ da belgeselin yorum kısmına takdir ve teşekkürlerinizi bırakmanız yeterli. O kadar çabaladığı projenin birilerinde karşılık gördüğünü öğrenmek, yaratıcısı için büyük mutluluk ve motivasyon kaynağı.
Değerli bulduğumuz şeyde yaratıcısına takdirimizi sunmaktan çekinmemeliyiz. Yollarına devam edebilmeleri ya da doğru yolda olup olmadıklarının ayırdına varmak, son tüketiciden gelecek karşılığa bağlı.
Ay, neyse, uzattım gene.
Katılıyorum dediklerinize, ben de kendileri ile Instagram’da iletişime geçmiştim zaten izler izlemez