in ,

Aleviliği Konu Alan Fantastik Bir Film Geliyor: “Hünkâr Bektaş”

Aleviliği konu alan Hünkâr Bektaş adlı fantastik bir çizgi film geliyor. Hacı Bektaş Veli’ye farklı bir bakış açısı getiren yapımdan ilk fragman yayınlandı.

Hünkâr Bektaş: Aleviliği Konu Alan film
- Reklam -
- Reklam -

Aleviliği konu alan fantastik bir film yapılıyor. Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü imzasıyla hazırlanan ve Hünkâr Bektaş adını taşıyan yapımdan fragman yayınlandı.

Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü tarafından hazırlanan Hünkar Bektaş adlı çizgi film önümüzdeki haftalarda izleyicilerin karşısına çıkacak.

2021 yılı, Hacı Bektaş Veli’nin ölümünün 750. yıldönümü olması sebebiyle UNESCO tarafından Hacı Bektaş Veli yılı ilan edilmişti. Bu özel senede, çocuklar için Aleviliği konu alan bir çizgi film çalışmasına da imza atıldı.

- Reklam -

Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü, Alevi inançlarını ve mitlerini Aleviliğin temel öğretilerine dayanarak anlatan, Hacı Bektaş Veli’nin yaşamına dair kesitler de içeren Hünkâr Bektaş adlı fantastik bir çizgi film hazırladı.

Şimdilik yalnızca fragmanı görücüye çıkan yapımın önümüzdeki 2-3 hafta içerisinde yayına girmesi bekleniyor. Filmin süresi ise 22 dakika olarak açıklandı.

Aleviliği İşleyen Film Hünkâr Bektaş  FRAGMAN | İZLE

YouTube video

Hünkâr Bektaş’ın senarist koltuğunda, Kırklar Meclisi – Hünkâr Bektaş adlı kitabı da kaleme alan Ayşe Acar yer alıyor.

Animasyonun çizer ekibi Tuncer Çetinkaya, Gizem Deniz ve Erdal Durmuş’tan oluşuyor. Seslendirmeler Sedat Yılmaz’a, müzikler ise İlke Türkdoğan’a ait.

Independent Türkçe’nin haberine göre teknik hareket içermeyen eser çizgi filmden çok çizgi hikâye ya da çizgi sinevizyon olarak tanımlanıyor. Bu kararın ardındaki gerekçe ise animasyonun maliyetlerinin yüksek olması olarak gösteriliyor.

Alışılmışın Dışında Bir  Hacı Bektaş Veli Tasviri

Yapımda Hacı Bektaş Veli, alışılmış tasvirinin aksine sakalsız ve genç hâliyle izleyicilerin karşısına çıkıyor. Senaryonun ise Hacı Bektaş Veli’nin ölümünden sonraki dönemde yazılan ve ona dair söylencelerin yer aldığı Velayetname’ye uygun olarak hazırlanmış.

Mehmet Ersal

Almanya Alevi Bektaşi Kültür Enstitüsü Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ersal, Hacı Bektaş Veli’nin filmdeki tasviri hakkında şunları kaydediyor:

“Oysa Velayetname’ye göre Hünkâr Bektaş, Anadolu’ya geldiğinde 35 ile 45 yaşları arasındaydı. Saçları kazılmış, sakalları yok ve bıyıkları vardı. Biz projemizde Hünkâr Bektaş’ı aslına Velayetname’ye uygun olarak tasvir ettik.”

Uzun Metrajlı Film için Hollywood ile Temaslar Sürüyor

Ersal, projenin maliyetinin 120-130 bin lira civarında olduğunu ifade etti. Hazırlanan bu 22 dakikalık versiyonun daha kapsamlı bir çizgi filme dönüşmesi için ise Hollywood ile temaslar sürüyor.

- Reklam -

Uzun metraj bir animasyon için senaryolarının hazır olduğunu belirten Ersal, şöyle devam ediyor:

“Yine Ayşe Acar’a ait. Tabii ki bir saat 15 dakika civarında olacağını düşündüğümüz film, bizim kendi kaynaklarımızla yapabileceğimiz bir şey değil. Bunun için sponsor arayışına gireceğiz.

“AB fonlarına da başvurabiliriz. Hollywood’dan birkaç isme ulaştık. Animasyon filmimiz için yardımcı olmalarını isteyeceğiz.”

Ersal ayrıca çizgi filmde yer alan çizimlerden 100-120 sayfalık bir çizgi kitap da hazırlanacağını ve bu eserin gençlere ulaştırılacağının bilgisini paylaştı.

Hünkâr Bektaş: Aleviliği Konu Alan film

Çizgi filmin seslendirmeleri Türkçe olacak. Ancak yapım dünya çapında pek çok izleyiciye ulaşmayı hedeflediği için Almanca ve İngilizce versiyonlar için de hazırlıklar sürecek.

Hünkâr Bektaş Filmi İnternet Üzerinden Ücretsiz Olarak Yayınlanacak

Hünkâr Bektaş filmi hakkında dikkat çeken bir diğer detay ise yapımın ücretsiz bir şekilde birçok farklı video platformunda yayınlanacak olması. Filmden maddi bir beklentilerinin olmadığını aktaran Mehmet Ersal, “enstitünün adının geçmesi kaydıyla” dileyen herkesin filmi yayınlama hakkına sahip olacağını ifade etti.

Filmin senaryosunu kaleme alan Ayşe Acar da, odak noktalarının alışılageldik tercihlerden farklı olduğunu şu sözlerle aktardı:

“Hünkâr’ı anlatan bir film ama farklı perspektiflerden okumayı denedik. Hünkâr’ın Anadolu’ya güvercin donunda gelme hikayesi meşhurdur. Biz ona değil, aslanla ceylana odaklandık. Bu odak üzerinden Hünkâr’a bakıyoruz senaryoda.”

Siz bu çalışma hakkına ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independentturkish

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Fikir çok güzel. Ancak teknik detayını bilmeden konuşuyorum, fotoğrafların seslendirilmesi olacaksa çok güzel olmayabilir. Hareket de lazım bence.

    Eskiden çok muhafazakar şimdi ise agnostik bir adam olarak alevi bektaşi düşüncesini - geleneğini hep sevmişimdir. Çeşitli siyasi sebeplerle arka planda kalmış olsa da tanıtmak lazım, daha çok insana anlatmak lazım :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1. Oğuz Atay Öykü Ödülü kazananları

1. Oğuz Atay Öykü Ödülü Kazananları Belli Oldu

Michael K. Williams ölüm

The Wire Oyuncusu Michael K. Williams Hayatını Kaybetti