in ,

Çekilmeden Efsane Olmuştu: Jodorowsky’s Dune Kitabı Açık Artırmaya Çıkıyor

Jodorowsky’s Dune kitabı açık artırmaya çıkıyor. Alejandro Jodorowsky’nin 1974 yılında giriştiği Çöl Gezegeni uyarlamasının taslakları alıcısını bekliyor.

Jodorowsky's Dune kitabı
- Reklam -
- Reklam -

Alejandro Jodorowsky 1974 yılında Frank Herbert’ın Dune kitabını sinemaya uyarlamak istemiş ancak çılgın projesi çeşitli nedenlerle gerçeğe dönüşmemişti. Şimdi ise ünlü yönetmenin uyarlamayı tasarlarken hazırladığı kitap açık artırmaya çıkıyor.

Yönetmen Alejandro Jodorowsky imzalı, Dune kitabının ilk uyarlama çalışmasını yaptığı ve Frank Herbert tarafından “bir telefon rehberi gibi” olduğunu söylediği Jodorowsky’s Dune kitabı müzayede satışa sunulacak. Eser filmde çekilmek istenen sahneleri, karakter tasarımlarını ve çevre tasarımlarını içeriyor.

Villeneuve ve Finch’ten önce Şilili yönetmen Jodorowsky 1974 yılında ilk Dune uyarlaması için çalışmalara başlamıştı. Fakat maddi problemlerin yanı sıra uyarlamanın yapım ve çekim aşamalarının zorluğu yönetmeni uyarlama fikrinden vazgeçirmişti. Ancak Jodorowsky, H.R. Ginger, Chris Foss ve Jean Giraud gibi çizerlerle birlikte konsept çalışmalarının ve hikâye taslaklarını hazırlama fırsatını bulmuş ve Jodorowsky’s Dune kitabında bir araya getirmişti. Daha sonra Alien, Flash Gordon ve The Fifth Element gibi filmlere ilham kaynağı olan kitap açık artırmaya çıkarılıyor. Sınırlı sayıda basımı yapılan eser tahmini olarak 40 bin dolarlık fiyattan alıcı bulması bekleniyor.

- Reklam -

Jodorowsky's Dune kitabı açık artırma

2014 yılında Frank Pavich’in üstlendiği belgeselde kendisine yer bulan Jodorowsky’s Dune, ünlü yönetmenin filmi çekebilseydi nasıl olacağına dair önemli ipuçları veriyor. Moebius’un karakter tasarımlarını yaptığı, senaryosunu ise Alien’ın senaryosunu yazan Dan O’bannon’un üstlendiği eser kameraya alınabilecek şekilde kitapta işleniyor.

Jodorowsky’s Dune Versiyonunda İmparator’u Salvador Dali Oynayacaktı

Daha çok sürreal filmleriyle sinemada kendisine yer bulan Alejandro Jodorowsky, Dune eserini yorumlarken sadece karakter tasarımlarıyla değil aynı zamanda oyuncularıyla da dikkat çekiyor. Filmin kadrosunda Salvador Dali, Citizen Kane filminin başrolü Orson Welles, ödüllü oyuncu Gloria Swanson, Kill Bill filmlerinin yıldızı David Carradine ve Rolling Stones üyesi müzisyen ve oyuncu Mick Jagger yer alıyordu. Ancak Jodorowsky, Salvador Dali’nin yapımda yer almak için çok yüksek bir miktar talep etmesinden dolayı ünlü ressamın ekranda bulunduğu süreyi kısaltmış ve yerine cansız manken oynatmayı planlamıştı. Ayrıca yönetmen filmin başrolü için oğlu Brontis’i Paul Atreides rolü için düşündüğünü söylüyor.

- Reklam -

Jodorowsky's Dune

Denis Villeneuve’ün başarılı Dune adaptasyonu sonrası ise devam filminin geleceği açıklanmıştı. İzleyiciler ve eleştirmenler tarafından çoğunlukla olumlu yorumlar alan yapım Dune: Part 2 ile 20 Ekim 2023 tarihinde sinemalara gelecek.

Siz Jodorowsky’nin uyarlaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresi üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

9 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Sametay Sametay dedi ki:

    Jodorowsky Dune belgeselini izledikten sonra kitabı satın almak için netten aratmıştım. Tasarımlar, çizimler, fikirler olağanüstüydü, ileride kitabın kısa versiyonu çıksa iyi olur

  2. Avatar for Akuma_Blade Akuma_Blade dedi ki:

    Bana göre sinema tarihinin en büyük dolandırıcılık olaylarından biri idi. (Ha çekilemeyen Gilgamesh filmi, ha bu, zerre farkları yok gözümde) Alıcısına hayırlı olsun.

  3. Avatar for Sametay Sametay dedi ki:

    Giger Moebius, dano bannon gibi sanatçılar bu film çalışması aracılığıyla ünlü oldular, birçok film, çizgi roman piyasaya sürüldü. Bunları düşünmmekde saçma olur, indan dolandırıcılık derken düşünmeli.

  4. Avatar for MustafaYildiz MustafaYildiz dedi ki:

    Buna tam olarak katılmıyorum. Bahsettiğiniz sanatçılar zaten belirli bir seviyedeler zaten. Dune olmasa başka bir işle aynı mertebeye çıkarlardı.

  5. Avatar for Sametay Sametay dedi ki:

    Maalesef işler o kadar basit değil, dediğim sanatçıların yaptıkları çalışmalara bakın, yönetmenler tarafından bir rastlantı sonucu ekibe dahil edilmiş gibiler. En azından Alieni ,jodorowsky çizgi romanlarının çıkamaması demek oluyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

4 cevap daha var.

Transformers 7: Rise of the Beasts çıkış tarihi

Transformers 7’nin Çıkış Tarihi Ertelendi: Rise of the Beasts için Bekleyiş Sürüyor

türkçe ne zaman konuşuluyordu

Tarihi Değiştiren Araştırma: Türkçenin İlk Defa Ne Zaman Konuşulduğu Keşfedildi