in

The Shining ile Akıllara Kazınan Ünlü Aktör Joe Turkel Hayatını Kaybetti

Joe Turkel yaşama veda etti. Özellikle The Shining filmindeki barmen performansı ve Blade Runner’daki rolü ile tanınan aktör 94 yaşında yaşamını yitirdi.

Joe Turkel: Amerikalı Ünlü Aktör Yaşamını Yitirdi
- Reklam -
- Reklam -

Joe Turkel 94 yaşında hayatını kaybetti. Stanley Kubrick imzalı The Shining ve Ridley Scott’ın yönettiği Blade Runner filmlerindeki performansıyla hatırlanan oyuncu aramızdan ayrıldı.

Usta karakter oyuncusu Joe Turkel, 95. doğum gününe sadece birkaç hafta kala 94 yaşında yaşamını yitirdi. 15 Temmuz 1927’de New York’ta doğan Turkel, 17 yaşında ABD Ordusuna katıldı ve İkinci Dünya Savaşı’nda Avrupa’da görev yaptı. Savaştan sonra, 1948’de kariyerine başladığı ve 1998’de resmi olarak emekli olana dek 50 yıl boyunca yaptığı oyunculuğu sürdürmek için Kaliforniya’ya taşındı. Bu elli yıl içinde 140’ın üzerinde yapımda yer aldı ve ünlü yönetmen Stanley Kubrick ile sık sık işbirliği yaptı. İlk rolü 1948’de City Across the River’da küçük bir roldü ve burada bir toplum merkezinin güçlü iradeli başkanı tarafından ıslah edilen çocuk suçlular ekibinden biri olan Shimmy Stockton’u oynadı.

1965’te King Rat, 1966’da Steve McQueen ile birlikte rol aldığı The Sand Pebbles ve Stanley Kubrick’in 1957’de gösterime giren filmi Paths of Glory dahil olmak üzere bir dizi ikonik savaş filminde asker rollerini canlandırdı. Ayrıca Kubrick ile Quentin Tarantino’nun Reservoir Dogs’unda ve en önemlisi Kubrick’in korku başyapıtı The Shining’e ilham kaynağı olan The Killing adlı soygun filminde yer aldı. Turkel, Jack Torrance’ın (Jack Nicholson) alkolizminin hayalet barmen ve fiziksel tezahürü olan Lloyd’u canlandırdı ve genellikle onu içmeye teşvik etti. Ayrıca Ridley Scott’ın 1982 tarihli bilimkurgu macerası Blade Runner’da Replicants’ın rahatsız edici yaratıcısı Eldon Tyrell’i de canlandırdı.

- Reklam -

Yaşamını Yitiren Joe Turkel 94 Yaşındaydı

Joe Turkel Blade Runner

Variety’nin haberine göre Turkel, 27 Haziran Pazartesi günü Kaliforniya’daki St. John’s Hastanesi’nde vefat etti. Ancak ölüm nedeni açıklanmadı. Sadece her iki oğlu Craig ve Robert’ın yanında olduğu ve huzur içinde hayata veda ettiği söylendi.

Yaşamını yitiren oyuncunun emekli olmadan önce rol aldığı son filmi

- Reklam -

Turkel’in son rollerinden biri, House of Wax ve The Conjuring’in yeniden yapımını yazan senaristler Chad ve Carey Hayes’in erken işlerinden olan bilimkurgu korku filmi The Dark Side of the Moon’du. Son işi ise, Blade Runner’ın 1997’de çıkan bilgisayar oyunuydu ve burada Eldon Tyrell rolünü seslendiren isim oldu. Aktörün ölümünden önce ailesi, bu yıl içinde yayımlanması planlanan The Misery of Success (Başarının Sefaleti) adlı bir anı kitabını tamamladığını da duyurdu.

Aktörün rol aldığı yapımlardan hangilerini izlediniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

azınlık raporu gerçek yapay zeka suç

Akıllara “Azınlık Raporu”nu Getiren Çalışma: Suçları Gerçekleşmeden Önce Tahmin Eden Yapay Zekâ Geliştirildi

Nathan Fillion firefly joss whedon

Firefly’ın Yıldızı Nathan Fillion, Joss Whedon’a Destek Verdi: “Bir Saniye Bile Düşünmeden Onunla Yine Çalışırdım”