in

Joker Rolü Joaquin Phoenix’i de Neredeyse Gerçekten Çıldırtacakmış

Joker rolünü üstelenen aktörler her zaman çeşitli psikolojik zorluklarla yüzleşmişlerdi. Joaquin Phoenix için de işler pek farklı şekilde gelişmemiş.

Joker
- Reklam -
- Reklam -

Joker, Dc Comics’in en köklü karakterlerinden birisi. En beter kötü adamları bile dehşete düşürmüşlüğü vardır zamanında. Bir çizgi roman evreninde kendisine aynı anda hem en çok sempatiyi hem de en çok nefreti toplayan nadir kişilerdendir. Çünkü çizgi romanda oluşturulmuş acımasız Joker figürü ekranlara yansıtıldığında efsanevi oyuncular tarafından oynanmış; en başarılı seslendirme sanatçılarınca seslendirilmiştir.

Bu sanatçılara, oyunculara duyulan hayranlık da aynı zamanda Joker’a hayran olunmasına yol açmıştır. Fakat Joker rolünde şöyle bir gariplik var: Hiçbir aktör role normal bir filmdeki karakterine hazırlanır gibi hazırlanamıyor. İstese dahi yapamıyormış bunu aktörler. Muhakkak kendi psikolojilerinde derin izler bırakacak bazı olayların ardından oturuyormuş rol üstlerine.

joker-heath-ledger

- Reklam -

Heath Ledger’ı ele almakla başlayalım. Ledger, Joker rolüne seçildikten sonra bu işin altından günlük hayatını sürdürerek kalkamayacağını anlamış. Ne yönetmen, ne de diğer yapımcılar böyle bir talepte bulunmamalarına rağmen, Ledger kendini bir ay boyunca bir otel odasına kapatmış. Odadan dışarıya adım dahi atmadan, Joker’ın sesini, duruşunu ve kişiliğini kendi kişiliğiyle harmanlamış efsanevi oyuncu. Ayrıca bu bir ay içerisinde kendisi bir de günlük tutmuş. Bu günlükte Joker ve Batman’in çizgi romandan kesilmiş resimleri, vahşi hayvan fotoğrafları, Joker’ın hastane monoloğunun Ledger’ın el yazısıyla yazılmış bir kopyası ve daha birçok öge bulunuyormuş. Ayrıca Nolan, The Dark Knight filminde Joker’ın uyarı için gönderdiği videoları, Ledger’ın kendisinin çekmesine izin vermiş. Ledger’ın Joker’ının ses tonu ve replikleri hâlâ kulaklarımızda yankılanıyor.

Suicide Squad Filminde Joker’ı Jared Leto Canlandırmıştı

jared leto joker

Suicide Squad filmindeki Joker rolü için seçilen oyuncu Jared Leto’ydu. Ondan önceki Joker olan Ledger arkasında öyle bir karakter bırakmıştı ki, yükselen çıtanın aşılması neredeyse imkansızdı. Leto’nun setten ilk fotoğrafları geldiğinde, fiziken tamamen farklı olan Joker hayranlar tarafından çılgınlar gibi topa tutulmuştu. İlk kez fragmanda görüldüğünde ise, Leto hakkındaki bütün kötü yorumları tarihe gömdü. Heath’in Joker’ı kadar iyi olamasa bile, böyle zor bir karakterin altından rahatça kalkabildi Leto. Ancak şu anda bile onun Joker’ına nefret besleyen tonla hayran olduğu kesin.

Leto role şu şekilde hazırlanmış: Kameraların karşısında Joker olsa dahi, kameralar kapatıldığında bile rolünden hiç çıkmamış. Hatta psikopat karakterini rol arkadaşlarına yansıtmamak için, molalar sırasında onlardan uzakta zaman geçirmiş. Sette bulunamadığı zaman ekibe özür videosu ve minik hediyeler yollamış Jared. Ama videolar ve hediyeler açıldığında bunları yollayanın Letto değil, yine Joker olduğu anlaşılmış. Videoda ne olduğu bilinmiyor ancak ekibe gönderilen hediyelerin büyük bir kısmı yavru domuz cesetleriymiş. Deadshot’ı canlandıran Will Smith’e bir mermi yollarken, biricik aşkı Harley’yi canlandıran Margot Robbie’ye bir aşk mektubu ve yanında canlı bir sıçan yollamış.

Peki Joaquin Phoenix?

Gel gelelim Joaquin Phoenix’e. Tarihte ilk kez Joker karakterine solo bir film çekiliyor. Filmin fragmanları hayranları zaten sabırsızlandırmıştı; bunun üzerine bir de filmin ilk izlenimleri hakkında gelen olumlu yorumlar beklemeyi hayli zor kılıyor.

Joker

- Reklam -

31 Ağustosta İtalya’da vizyona giren Joker film, IMDB’de 9.7/10 puan alarak listelerde üst sıralara yerleşti. Diğer ülkelerde 4 Ekim’de vizyona girecek olan film için, eleştirmenler, “Joaquin bu sene Oscar almazsa film sektöründe ciddi bir sorun vardır,” yorumunu yapıyorlar.

Phoenix eğer söylendiği kadar iyi bir şekilde rolün üstesinden geldiyse, film çabucak klasikler arasına girecek gibi gözüküyor. Joker rolüne hazırlanmak için ilk olarak kilolarından kurtulmayı düşündü başarılı oyuncu. Ve kilolardan kurtulmaya çalışmanın dahi psikolojik bazı baskılar yaptığını belirtti. 23 kilo veren oyuncu, “Kilo vermenin psikolojiyi etkilediğini keşfediyorsunuz. Delirmeye başlıyorsunuz,” cümlelerini kurdu. Ardından da kendine ait olan Joker anlayışının filmin üretim aşaması boyunca sürekli değiştiğini, geliştiğini söyledi.

“Joker’ın Kişiliği Günden Güne Gelişti”

the joker joaquin phoenix ust
“Filmi geliştirme gidişatımız boyunca, ilk günden son güne kadar Joker’ın kişiliği hakkında yeni şeyler keşfettiğimizi hissettim. Benim için çok farklı bir şeydi Joker. Çekimin ilk gününde farklı, son gününde ise bambaşka birisiydi. Durmaksızın evrimleşiyordu. Daha önce hiç böyle bir deneyim yaşamamıştım. Biz Joker’ı daha serbest ve tahmin edilemez bir şekilde geliştirdikçe, o da daha heyecan verici bir karaktere dönüştü.”
Karakterimiz ayrıca Joker’ın o ikonik gülüşünü yapmak için hayli zorlanmış. Hatta ilk başta yapmakta başarısız olmuş ve bu onun rolü bırakmayı düşünmesine dahi yol açmış. Tek başına defalarca bu gülüşü çalışan Joaquin, filmin yönetmeni Todd’u çağırarak gülüşü için bir sınav yapmasın istemiş. İstediği her anda yapmak istemiş o gülüşü ve özellikle başkalarının önünde yaparken kendini son derece rahatsız hissetmiş. “Joker’ın gülüşü neredeyse acı dolu. Bence bu gülüş onun en yüzeyde tutmak istediği özelliği.” diyor Joaquin. Ne derece delirdiği hakkında fazla konuşmasa da psikolojisinde ufak farklılıklar olduğu apaçık ortada. Zaten Joker rolünü üstelenen aktörlerin hepsinin ortak derdi buydu ne de olsa.

Joker

Todd Phillips tarafından yönetilen Joker filminin kadrosunda Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Bill Camp, Frances Conroy, Brett Cullen, Glenn Fleshler, Douglas Hodge, Marc Maron, Josh Pais ve Shea Whigham gibi önemli oyuncular bulunuyor.

Film 4 Ekim 2019 tarihinde vizyona girerek listeleri alt üst edebilecek gibi gözüküyor. Bakalım yeni Joker’ımız rolün üstesinden gelebilecek mi?

Sizce Joaquin Phoenix Joker rolü için mantıklı bir seçim mi? Sizin Joker’ı canlandırabilir dediğiniz aktörler var mı?

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: CBR, Hollywood Reporter


* Joker Filminden İlk Yorumlar Gelmeye Başladı

* Joker’den Göz Alıcı Final Fragmanı

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Ledger ve Nicholsen Joker’leri efsaneydi. Leto berbattı. Phoenix’de bana göre aynı şekilde efsaneler arasında yer alacak. Umarım kafayı yemez :smiley:

  2. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Joaquin Phoenix, sahte belgesel dokusundaki filmi için “oyunculuğu bıraktım, şarkıcı olacağım,” bahanesiyle gerçekten sahnelere çıkıp kavgalara karışarak, tam bir yıl boyunca etrafa “Başarısız Şarkıcı” rolü kesmiş metot oyuncusu gillerden. Joker karakterini hakkıyla yansıtabilmek için vermiş olduğu çaba hiç şaşırtmıyor.

  3. Avatar for Duygu_Korkmaz Duygu_Korkmaz dedi ki:

    Hadi bakalım kolay gelsin :slight_smile: leto nun performansının eleştirilmesi bence tamamen filmin suçu, koskoca filmde yalnız 4-5 defa gösterildi. David Ayer suicide squad ı iyi kotaramadı bence. Bu filmi de merakla bekliyor olacağız

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Witcher

The Witcher: Sapkowski’nin Dünyasında İnsan Yine İnsan

One Punch Man

One-Punch Man Serisinde Parodi ve Gönderme Yapılan Animeler