in

Joker Şiddet Aşılıyor Söylemine Phoenix’ten Tepki

Joker filminin içerdiği şiddet sahneleri, izleyicileri psikolojik yönden kötü etkileyebilir iddialarına yanıt geldi. Yönetmen Todd Phillips ve başrol Joaquin Phoenix bu söylemlere tepki gösterdi.

Joker
- Reklam -
- Reklam -

Joker vizyona girmeden önce hakkında konuşulabilecek her şey konuşulmaya devam ediyor. Sıradaki haberimiz ise bir miktar tepki içeriyor.

20 Temmuz 2012’de The Dark Knight Rises filmi vizyona girmişti. O gün Aurora, Colorado’da filmin gece yarısı gösterimi başladıktan dakikalar sonra, zırhlı kıyafetler içerisindeki bir adam salona girip içeriye gaz bombası attı; ardından iki eline de ateşli silah alarak seyircilere ateş etmeye başladı. 12 kişiyi katleden James Holmes 82 kişiyi de yaralamıştı. Kendisi mahkemeye çıkarıldığında da amacının o an salondaki 400 kişiyi de öldürmek olduğunu söylemişti. Avukatları onu savunurken James’in psikolojik sorunları olduğunu ve bu planlamaları yaparken bir tür psikotik epizod geçirdiğini iddia etmişlerdi. Yapılan bu katliam Aurora Shooting ismi ile anılmaya başlandı.

Geçtiğimiz gün IGN, Joker filminin yönetmeni Todd Phillips ve başrolü Joaquin Phoenix ile bir röportaj yaptı. Sorun şuydu ki; önceki günlerde Aurora Shooting’te katledilen kurbanların aileleri, birlikte Warner Bros.’a bir mektup yollamışlardı. Bu haber hızla sosyal medyaya düştü. Ailelerin mektupta dile getirdikleri endişeleri Joker filminin yayınlanmamasıydı; çünkü Aurora olayı yaşandığı zamanlarda James’in bir nevi Joker rolünden etkilendiği düşünülüyordu. Şu anda izleyici kitlesi, birebir o karakter üzerine yapılmış bir filmde de başka birinin, başka bir salonda katliam yapmasından korkuyor. Tabii ki Phillips ve Phoenix bu konuyla alakalı sorulara hazırlıklıydılar ve her ikisi de Joker’in şiddet aşılamadığı yönünde savunmalarda bulundular.

- Reklam -

Phillips ve Phoenix’ten İddialara Karşı Tepki Geldi

Joaquin, The Telegraph ile olan röportajında bu konuyla ilgili bir soru geldiğinde çekip gitmişti. Ancak IGN çalışanı Jim Vejvoda ile olan dünkü röportajında Joker ve şiddet arasındaki ilişki hakkında konuşmaya epey hazırlıklıydı. Phoenix birazcık sert bir dille her insan için neyin doğru, neyin yanlış olduğunu ayırt etmenin gayet kolay olduğunu söyledi. İnsanlar şarkı sözlerini veya kitaplardan alıntıları bile yanlış yorumlayabiliyorlar diye de ekledi. Ve ona göre, izleyiciye ahlakın ve doğrunun ne olduğunu öğretmenin film yapımcısının sorumluluğunda olmadığını belirtti.

Phoenix’ten sonra Phillips konuşmayı devraldı. Joker filminin amacının, sevgiden eksik bir çocukluk travmasına ve dünyadaki merhamet eksikliğine vurgu yapmak olduğunu söyledi. Todd Phillips filmin sadece yönetmeni değildi; aynı zamanda senarist Scott Silver’la beraber Joker’in senaryosunu da tamamlamıştı. Kendisi sözlerine devam ederek bu mesajın algılanmasının çok kolay olduğunu söyledi. Joker filminin  yapım aşamasında Taxi Drive ve A Clockwork Orange gibi filmlerden etkilenildiği zaten belirtilmişti. Bu filmler kendi zamanlarında da tıpkı şu an Joker’e yapıldığı gibi pek çok suçlamayla karşılaşmışlardı. Her zaman aynı başlık altında: Şiddete Tahrik Etmek.

- Reklam -

Çoğu insanın ortak fikri, akıl sağlığı yerinde olan bir kişinin; film veya dizi izleyerek psikopat bir katil haline gelmeyeceği yönünde. Zaten bu tarz filmlerin hepsi 18 yaş ve üzeri etiketiyle yayınlanıyorlar. Yani ufak çocuklar bu filmlerden etkileniyor gibi bir cümle kurulması da mümkün değil. Reddit’deki izleyici kitlesi ise bu endişeler yersiz, ve eğer mantıklı olsalardı sinemaya gelen her psikopat katil filminde, salonlarda birileri ateş açıyor olurdu diyor; yine de yaşanmışlıkları olan ailelere sonsuz saygılarını sunuyorlar. Bizlerse Joker filminin vizyona girmesinden sonra izleyenleri nelerin beklediğini merak ediyor ve dört gözle bekliyoruz.


* Joker, Vizyondan Önce Filmekimi’nde Gösterilecek

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Böyle saçma bir mantık olabilir mi ? Şiddete yönlendirmek nedir ? Yani o kişi sağlam karakterli, psikolojisi düzgün ama bir filmle mi şiddete yöneliyor ? O kişinin zaten normal olmadığını düşünüyorum. Şiddete yöneltmek diye bir kavram yok, karakteri bozuk ve psikolojisi düzgün olmayan kişi var. Bu konuda Phoenix sonuna kadar haklı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

M. Night Shyamalan Servant

Shyamalan, Yeni Dizisi Servant ile Geliyor

The Matrix

The Matrix 4 Filminin Senaryosu Hazır