in

Yeşilçam’ın Ünlü Sanatçısı Kartal Tibet Hayatını Kaybetti

Kartal Tibet hayatını kaybetti. Karaoğlan ve Tarkan gibi ikonik rolleri canlandıran sanatçı 83 yaşında aramızdan ayrıldı.

Kartal Tibet ölüm haberi
- Reklam -
- Reklam -

Kartal Tibet 83 yaşında İstanbul’daki evinde hayatını kaybetti. Yeşilçam sinemasının önemli oyuncularından, yönetmen ve senarist Tibet; Karaoğlan ve Tarkan gibi ikonik rollerle de tanınıyordu.

Ünlü ismin ölüm haberi, oyuncu Orhan Aydın tarafından duyuruldu. Aydın, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Işık söndü… Sahnelerden setlere alkışlarla dolu bir ömür.
Toprağınız çiçekler koksun,” ifadelerini kullandı.

Vefat haberini duyuranlar arasında oyuncu Civan Canova da yer aldı. Canova, Instagram hesabı üzerinden, “Güle güle Kartal ağabeyim, seni çok özleyeceğim,” şeklinde konuştu.

- Reklam -

1938 yılında dünyaya gelen Kartal Tibet, 83 yıllık hayatına pek çok oyun, film ve dizi sığdırdı. Sanatçı, oyunculuğunun yanı sıra yönetmen ve senarist olarak da görev aldı.

Kartal Tibet 83 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü mezunu olan Kartal Tibet, Ankara’da uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı. Türkiye çapında çıkışını ise Suat Yalaz tarafından yaratılan meşhur çizgi roman kahramanı Karaoğlan’ın sinema uyarlamasında başrol oynaması ile gerçekleştirdi. 1965 tarihli Karaoğlan – Altay’dan Gelen Yiğit, aynı zamanda Kartal Tibet’in oyuncu olarak yer aldığı ilk film olma özelliğini taşıdı.

Tibet’i ayrıca Karaoğlan karakterinden sonra bir başka unutulmaz rol olan Tarkan ile izleme fırsatı bulmuştuk. Kendisinin hazırladığı bu yol, daha sonra Cüneyt Arkın’ın canlandırdığı Malkoçoğlu ve Kara Murat karakterlerinin de önünü açmıştı.

kartal tibet tarkan

Sezgin Burak’ın yarattığı çizgi roman kahramanı Tarkan’ın sinemadaki yolculuğu 1969’da Mars’ın Kılıcı ile başladı. Onu 1970’de Tarkan: Gümüş Eyer, 1971’de Tarkan: Viking Kanı, 1973’te Tarkan: Altın Madalyon, 1973’te Tarkan: Güçlü Kahraman takip etti.

- Reklam -

Karaoğlan serisi ise 1966’da Camoka’nın İntikamı ile başladı. Baybora’nın Oğlu, Yeşil Ejder, Bizanslı Zorba ile devam edip 1972’de Cengiz Han’ın Hazineleri ile sona erdi.

Aynı zamanda Bir Millet Uyanıyor, Çalıkuşu, Dokuzuncu Hariciye Koğuşu ve Çakırcalı Mehmet Efe gibi klasik filmlerde de görev aldı.

1976 yılında Tosun Paşa filminin başına geçerek yönetmenlik kariyerine başlayan Tibet, Zübük, Japon İşi, Öğretmen, Çarıklı Milyoner, Dünyayı Kurtaran Adam’ın Oğlu, Umudumuz Şaban, Gol Kralı, Şabaniye ve Gülen Adam gibi filmler; Bizim Aile, Süper Baba, Karate Can ve Zoraki Koca gibi diziler çekmişti.

Siz Kartal Tibet filmleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Kendisinin oynadığı, yazdığı ve yönettiği yapımlara dair görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Sanatla, sinemayla dolu dolu geçmiş bir ömür, ne mutlu. Allah rahmet eylesin.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Lord of the rings dizisi yüzüklerin efendisi

Amazon’un Yüzüklerin Efendisi Dizisi Oyuncu Kadrosu Yeni İsimlerle Genişliyor

Willy Wonka Ekibi Timothée Chalamet

Orijinal Willy Wonka Ekibi, Timothée Chalamet Hakkındaki Düşüncelerini Paylaştı