in

Fantastik Türk Sinemasının Unutulmaz Yönetmeni Kunt Tulgar Yaşamını Yitirdi

Kunt Tulgar hayatını kaybetti. Dünyayı Kurtaran Adam, Süpermen Dönüyor, Tarzan Korkusuz Adam gibi ikonik yapımlara imza atan yönetmen 76 yaşında aramızdan ayrıldı.

Kunt Tulgar vefat
- Reklam -
- Reklam -

Kunt Tulgar 76 yaşında hayatını kaybetti. Türk fantastik sinemasının öncül yapımlarında imzası bulunan Tulgar, yönetmenliğinin yanı sıra senarist, oyuncu, seslendirme sanatçısı ve yapımcı olarak da sinemaya emek vermiş bir isimdi.

Yönetmenin ölüm haberini Sinema Emekçileri Sendikası, sosyal medya hesabından duyurdu.

“Yönetmen, yapımcı ve oyuncu olarak sinemamızda önemli emekleri bulunan Kunt Tulgar 76 yaşında hayatını kaybetti.”

- Reklam -

Görüntü yönetmeni Sabahattin Tulgar’ın oğlu olan Kunt Tulgar, 1946 yılında İzmit’te doğdu. İtalyan Lisesi’nden mezun oldu ve sonrasında daha çok ses mühendisi olarak çalıştı. Ayrıca oyunculuk ve yönetmenliğin yanı sıra kurgu, eşleme, ses ve negatif kurgusu, ses çekimi ve kopya baskı yıkama işleri yaptı.

İlk olarak 1952 yapımı Tarzan İstanbul’da filminde Tarzan’ın çocukluğunu canlandıran Tulgar, 1960’ların ikinci yarısından itibaren birçok kült filmde rol aldı. Kunt Tulgar, oyunculuk ve yönetmenliğin yanı sıra kurgu, eşleştirme, ses ve negatif kurgu, ses çekimi ve kopya baskı yıkamanın yanı sıra ses mühendisi olarak yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır. Dünyayı Kurtaran Adam (1982), Yılmayan Şeytan (1983) gibi filmlerin ses ekiplerinde çalıştı.

Kunt Tulgar Oyuncu Olarak da Birçok Filmde Yer Aldı

Kunt Tulgar

- Reklam -

Oyunculuğunun ve kamera arkası birçok görevinin ardından ilk yönetmenlik denemesini 1974 yılında Tarzan Adam ve ardından 1976 yılındaki Süpermen Dönüyor ile yaptı. Ayrıca Keloğlan İş Başında (1975), İnsanlık Uğruna (1981) ve Gizli Kuvvet (1983) gibi Türk sinemasına damga vurmuş birçok filmde de yer aldı.

Son olarak 2015 yılında vizyona giren Yılmaz Atadeniz’in yönettiği İkimize Bir Dünya filminde yer alan oyuncu aynı zamanda Dünyayı Kurtaran Adam ve Yarasa Adam gibi birçok fantastik filmde ses mühendisi, seslendirme sanatçısı ya da kurgucu olarak görev almıştı.

Amerikalı yapımcı, yönetmen ve sinema tarihçisi Ed Glaser da Tulgar’ın ölüm haberinin üzerine Twitter’dan bir paylaşım yaptı. Glaser Tulgar için, “Türk yönetmen, teknisyen ve oyuncu, Türk Süpermen’i yapan adam Kunt Tulgar’ın vefat ettiğini öğrenince içim gitti. En havalı, en komik, en kibar insanlardan biriydi. Kendisiyle tanışmak benim için bir zevkti. Ne korkunç bir kayıp. O harika adamı özleyeceğim,” yorumunda bulundu.

Kunt Tulgar’ın emek verdiği hangi yapımları izlediniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for M3rett0 M3rett0 dedi ki:

    Üzüldüm be. Marvel’ı, DC’yi elinden geçirmiş adamdı.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Allah rahmet eylesin, ruhu huzur içerisinde olsun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Notre Dame Katedrali mezar lahit kesif

Notre Dame Katedrali’nin Altında Antik Mezarlar Bulundu

Kite Man dizisi Harley Quinn

Kite Man Odaklı Yeni Harley Quinn Spin-Off Dizisi Yolda