in

Luke Skywalker Hakkında Ortaya Atılan Yeni Teori Her Şeyi Değiştirebilir

Reddit’te bir grup insanın bir araya gelerek yaptığı sohbet aracılığıyla ortaya atılan teori, başından beri her şeyin çok farklı olduğunu gösteriyor.

Luke Skywalker
- Reklam -
- Reklam -

Son dört yılda pek çok Star Wars filmi vizyona girdi. Her yeni çıkan filmle gişede biraz daha düşüşe geçen seri, Last Jedi’ın da çıkmasıyla neredeyse bomboş salonlarda oynadı. Disney ise mantıklı bir karar vererek bu sene çıkacak Star Wars: Rise of the Skywalker filmiyle beraber ana filmlere ara vereceğini açıkladı. Star Wars’un devam eden hikayesinin üçlemesini bitirecek olan film için beklentiler ne kadar düşük olsa da, fanlar hala şok edici bir olay örgüsüyle karşılaşacakları beklentisindeler. İşte tam bu noktada Reddit’de sohbete dalan fanlar, akıllarındaki yeni bir teoriyi birbirleriyle paylaştılar. Gelin Luke Skywalker hakkındaki bu teoriyi bir de biz detaylıca inceleyelim.

Heyecan verici teori şu temele oturtulmuş durumda:

Luke Skywalker

Luke Skywalker aslında The Last Jedi’ın sonunda ölmedi. Hatta Luke yeni üçlemenin ilk safhası olan The Force Awakens’da dahi hayatta değildi. Teoriye göre Luke, Jedi tapınağının yıkıldığı gün Ben Solo’nun kollarında zaten ölmüştü. Olay sırasında hayatta kalan tek tanık R2D2’ydu ve bu öyle travmatik bir andı ki R2’nun devrelerini yakmaya yetti. Bu bilgi onun The Force Awakens’ın başında neden kullanım dışı olduğunun anlaşılmasını sağladı.

- Reklam -

Luke öldüğü zaman tam olarak nasıl Force-Ghost (Güç’ün Hayaleti) olarak geri döneceğini bilmiyordu. Bu da onun hayalet formundayken istem dışı olarak ilk Jedi tapınağının yapıldığı Ahch-To gezegenine sürüklenmesine sebep oldu. Rey’in Ahch-To’ya ulaştığında gördüğü şey Luke’un fiziksel benliği değil bir nevi ruhuydu. The Last Jedi filminin sonunda Luke artık hayalet formunda ustalaşmıştı ve bu sayede ruhunun yansımasını Galaksi’nin öteki ucuna, Kylo ile savaşmaya gönderebildi.

Luke Skywalker

Luke Skywalker Hakkında Ortaya Atılan Ölüm Teorisi Doğru Olabilir mi?

Bu teorinin gerçekleşme olasılığını ölçmek için asıl yapılması gereken şey son üçlemenin aynı isimleriyle çıkmış olan kitap uyarlamalarına da bakmak. The Force Awakens romanı Luke’un bakış açısından ve Luke’un hayatta olduğunu apaçık belli eden bir girişle başlıyor. Luke bu sırada “Keşke hayatımın başlangıcında takip ettiğim yol bambaşka olsaydı,” diyor. Hem filmde hem de kitap uyarlamalarında Luke Achc-To’da bulunduğu sırada Chewbacca ve R2D2 ile, adadaki diğer insanlarla ve son olarak da Yoda’yla iletişime geçiyor. Ancak Luke’un diğer insanlarla ve Yoda ile iletişim kurduğu anlar, Rey’in gözünün önünde gerçekleşmiyor. Bu da Rey’in Luke’u bir halisünasyon olarak görmediğinin kanıtı olabilir.

Yoda ağaca yıldırım çarptırdığı zaman Luke telaşlanarak oraya doğru koşuyor; bu sadece gerçekten olayları etkileyebilecek bir bedene sahip kişinin yapacağı bir şey. Ayrıca kitaptaki bir bölüm, adada sakinlerinin (bu insanlar için “bakıcı” anlamına gelen “caretaker” kelimesi kullanılıyor) lideri olan kadın tarafından yazılıyor. Bu satırlarda Luke’un filmde anlatılmayan kısımda da adada resmi bir şekilde, bedenen hayatta olduğu; günlük rutin işlere yardımcılık yaptığı ve birden Güç ile birleşmek için ortadan kaybolduğu bilgilerine kavuşuyoruz.

Chewbacca ve R2D2

Luke Skywalker’ın Gerçekten Ölmüş Olması Mümkün mü?

Anlatıcı bir bakış açısından bakılırsa, Luke’un kelimenin tam anlamıyla ölmüş olması çok mümkün bir olasılık değil. Fakat diğer bir açıdan, metaforik olarak Luke’un “ruhsal ölümünden” bahsediliyor olabilir. Sanılan şey şu ki; filmde ve kitapta anlatılmak istenen bu metaforik ölüm, Luke Ben’i öldürmeye çalıştığı zaman, onun bu eylemi Jedi tapınağının yok olması ve Luke’un her bir öğrencisinin ölmesiyle sonuçlandığında  gerçekleşiyor. Bu olayları takip eden sürede ruhen arafta kalan Luke, The Last Jedi ile birlikte sevdiği insanlara yardım ederek araftan sıyrılıveriyor. Eğer Luke gerçekten bedenen ölmüş olsaydı, onun içsel çatışmaları ve yaptığı fedakarlıklar çok da mantıklı olmazdı.

- Reklam -

Bunlara ek olarak, Luke’un güçle birleşmesinin tohumları, aslında 1977’deki ilk Star Wars filmi olan A New Hope ile ekilmişti. Obi-Wan’ın Darth Vader ile savaştığı sahnede, Vader onu alt ettiği an Obi-Wan’ın güçle birleşmesi, savaşı dikkatle izleyen Luke’u etkilemişti. The Last Jedi’ın başında ise Kylo, Rey’e bir Güç kullanıcısının Galaksi’nin öbür ucuna kendisini yansıtması için sarf etmesi gereken eforun öyle fazla olması gerektiğini belirtmişti ki; eğer Rey denerse bu eforun onu muhtemelen öldüreceğini söylemişti. Kylo’nun anlattığı gibi, Luke’un Crait’e Kylo ile savaşmaya gittiğinde harcadığı Güç öyle devasaydı ki, bu Luke gibi deneyimli bir Güç kullanıcısının dahi ölümüne sebep olmuştu.

Obi-Wan Darth Vader

Bütün bu bilgiler, ufak bir araştırma ve detaycılık da eklendiğinde teoriyi neredeyse imkansız kılıyor. Ne de olsa fanlara göre Star Wars filmleri genel olarak birazcık standart senaryolardan oluşuyor. Fakat değişen onca şeyden sonra böyle kompleks bir olay örgüsüyle karşılaşmak, serinin diriltilmesi adına güzel bir yol olabilir. Umuyoruz ki Disney bize bu filmde nerde o eski işler dedirtmeden güzel bir hikaye sunacak.

Sizce Luke Skywalker hakkındaki bu teori gerçekleşse yeni üçleme bambaşka bir boyuta taşınabilir mi? Yeni filmden beklentileriniz neler?

Görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Ewan McGregor, Yeni Star Wars Dizisinde Obi-Wan’ı Oynamak İçin Geri Dönüyor!

* Star Wars Filmlerinde Olması Düşünülen Fakat Gün Yüzü Görmeyen 10 Şey

* Star Wars Resistance 2. Sezon İçin İlk Fragman Yayınlandı

Kaynak: Cbr

Furkan Emir Aktaş

1999 Ankara doğumluyum. Çizgi romanlar, fantastik romanlar, bilgisayar oyunları özellikle ilgili olduğum alanlar. Hacettepe Üniversitesi'nin Amerikan Kültürü ve Edebiyatı bölümünde okumaktayım. 2013'ten beri serbest olarak bazı çizgi romanların ve çeşitli akademik makalelerin çevirilerini yapmaya devam ediyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Hayalperest bir yaklaşım olmuş :slight_smile:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

He-Man

He-Man Anime Serisi Olarak Netflix’e Geliyor!

Black Widow Marvel Corona

Black Widow İçin Neden Cenaze Töreni Yapılmadığını Avengers: Endgame Yönetmeni Açıkladı