in

Martin Scorsese’nin ‘Sinemaya İnanmadığını’ Söyleyen Eleştirmene Guillermo del Toro’dan Sert Yanıt

Martin Scorsese hakkında, The Critic dergisinde yayımlanan sert eleştiriye Guillermo del Toro’dan yanıt geldi.

martin scorsese eleştiri Guillermo del Toro
- Reklam -
- Reklam -

Martin Scorsese geçen günlerde The Critic dergisinde yayımlanan yazıda ağır şekilde eleştirildi. Guillermo del Toro ise Scorsese’yi eleştiren ve yönetmenin prestijinin yeteneğinin önüne geçtiğine dair görüşlerini paylaşılan kişiye dair sosyal medyadan bir paylaşım yaptı. Del Toro, Scorsese’yi savunarak eleştiri yazısını düşmanca ve kötü niyetli bulduğunu söyledi.

Oscar ödüllü Pan’ın Labirenti (El laberinto del fauno) ve Suyun Sesi (The Shape of Water) filmlerinin yönetmeni Guillermo del Toro, yakın zamanda stop-motion Pinocchio filmi ile izleyicilerin karşısına çıkacak. Başarılı yönetmen, geçen günlerde Martin Scorsese’ye yöneltilen bir eleştiri yazısını Twitter hesabı üzerinden alıntılayarak yazılanların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

The Critic dergisinde çıkan ve Sean Egan’ın kaleme aldığı “Martin Scorsese: rinse and repeat self-indulgence” isimli yazısı, Martin Scorsese’nin film kariyerine ciddi eleştiriler getiriyor. Makalenin yazarı Scorsese’nin genel olarak yönetmenliğinin ve filmlerinin “tekrar eden, momentumu ya da alt metni olamayan, gözde çok büyütülen eserler” olduğunu söylüyor.

- Reklam -

martin scorsese

Sean Egan: “Martin Scorsese Sinemaya İnanmıyor”

Ünlü yönetmenin Goodfellas ve önceki yapımlarına dair görüşlerini yazan Egan, daha sonrasında yönetmenin aynı temaları basit bir şekilde işlediğini ancak yapımcıların ona “hayır” demekten korktuğu için filmlerini çekebildiğini söylüyor. Yazıda yeni filmlerinin “rutin olarak bir saat fazla ve yönetmenlik becerisi, istisnai bir şekilde başarılı olan Goodfellas filminde kandırarak izleyicilere iyi olduğunu düşündürdüğü biçimde” olmadığını da ifade ediyor.

“Scorsese Mafya Yapımı Yönetmeni koltuğuna tembel bir şekilde oturdu. Aslında bu takibe değer bir uğraşı olabilirdi, fakat Goodfellas filmi ile türe ait verilebilecek her şeyi o kadar kusursuz verdi ki bundan sonraki uğraşların hepsi boştu.

Casino (1995) ve The Irishman (2019) aynı ortamı, parçaları ve ahlaki dersleri anlatıyordu. Bu anlamda Scorsese sadece aynı eşyaları buradan oraya taşıyor. Ayrıca yönetmenin tembelliği aynı aktörleri yeniden oynatmasıyla daha da artıyor. Bu da garip bir deja vu hissi yaşatıyor.

“Şunu söyleyeyim, Scorsese sinemaya gerçekten inanmıyor.”

Goodfellas Martin Scorsese 90'ların En İyi Filmleri

Her ne kadar Martin Scorsese bu eleştirilere cevap vermese de ilk tepki başka bir yönetmenden, Guillermo del Toro’dan geldi. Yönetmen, Scorsese’yi savunarak sosyal medya hesabı üzerinden şunları söyledi:

- Reklam -

“Burada tartışma konusu olabilecek şeyleri çok nadiren paylaşırım. Ancak (bu yazı) yanlış anlaşılmalarla, doğru düzgün belirtilmeyen fikirlerle ve temellendirilmeyen ve düpedüz saldırgan olmak için konulmuş düşmanca sıfatlarla o kadar dolu ki. Yazı acımasız ve kötü niyetli. Bu makale (siteye) tıklanma getirecektir ancak ne uğruna?”

Guillermo Del Toro: “Bu Eleştiriler ‘Picasso’nun Perspektifi Yok’ Demekle Aynı”

Scorsese, 1980’li yıllarda ortaya çıkan Yeni Hollywood akımı sırasında ismini duyurmaya başlamış ve eleştiri yazısında belirtildiği üzere Goodfellas filmi ile kendisinden sonra gelen isimleri büyük ölçüde etkilemeyi başarmıştı. Buna göndermede bulunan del Toro paylaşımlarına şu şekilde devam etti:

“Eğer Tanrı bana, ‘Senin ömründen alıp Scorsese’ye vereceğiz,’ deseydi bunu kabul ederdim. O sinemayı anlıyor, koruyor, kendisinden bir parça olarak görüyor. O her zaman sinema sanatı ve endüstrisi için mücadele etti. Birileri tarafından kontrol edilmedi ve bu yüzden sinema dünyasında sarsılmaz bir yeri var… Eğer, ‘Hiçbir stüdyo ona hayır diyemiyor,’ diye bir şey yazılıyorsa, (o kişinin) film okuma, sinema tarihi ve araştırma derslerine ihtiyacı vardır.

“Bu makale Picasso’yu, ‘Perspektifi doğru değil,’ ya da Gaugin’i ‘cırtlak’ diye eleştirmekle aynı. Eğer söylemek istediğin bir şey varsa sesli bir şekilde, eleştirdiğin işi karşına alarak ve durduğun yeri netleştirerek, yaparsın. Öylesine bir fikir belirterek ve sıfatlar ‘sallayarak’ yapmazsın.

“Zamanımızın en başarılı ve bilge isimlerinden birine yöneltilmiş böyle yazıları okuduğumda toplumun yaklaşan yıkımı karşısında titriyorum ve merak ediyorum: “Ne için?” … ve kendimi büyük bir kaybın içinde buluyorum.”

Del Toro’nun bu açıklamasından sonra birçok takipçi yönetmenin yazı hakkındaki görüşlerini doğru bulduğuna dair paylaşımlar yaptı.

Siz Guillermo del Toro’nun açıklaması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Critic, Twitter

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

addams ailesi dizisi wednesday fragman

Tim Burton’ın Addams Ailesi Dizisi “Wednesday”den Resmi Fragman Yayında

Keanu Reeves The Devil in the White City ayrılık

Keanu Reeves, “The Devil in the White City” Dizisinden Ayrıldı