in ,

Metro 2033, Rus Yapımcıların Elinde Sinema Filmi Oluyor

Dmitry Glukhovsky’nin oyun serisine de uyarlanan meşhur post-apokaliptik bilimkurgusu Metro 2033, sonunda doğru ellerde beyaz perdeye geliyor!

Metro 2033
- Reklam -
- Reklam -

Kayıp Rıhtım okurları Rus yazar Dmitry Glukhovsky imzalı meşhur post-apokaliptik bilimkurgu Metro 2033 kitabına ve ondan uyarlanan oyun serisine oldukça aşina. Eserin yılan hikâyesine dönen film uyarlaması hakkında ise sonunda yeşil ışık Rusya’dan yandı.

Serinin film hakları ilk olarak Amerikalı yapım şirketi Metro-Goldwyn-Mayer Studios tarafından 2012 yılında alınmıştı. Ancak geçtiğimiz sene yapım aşamasındaki filmden iptal haberi geldi.

İptal sebebi olarak ise Rus metrolarında geçen eseri fazlasıyla Amerikanlaştırma çabası olarak gösterilmişti. Öyle ki hikâyenin Washington’da geçmesi planlanmış. Dmitry Glukhovsky de durumdan memnun kalmayarak anlaşmayı feshetmişti.

- Reklam -

Bizler bir yandan iptal haberiyle moralimizi bozarken diğer yandan da eserin aslına sadık bir uyarlama ihtimaliyle rahatlamıştık.

Şimdiyse Rus yapım şirketi Gazprom Media, Metro 2033’ü uyarlamak için devrede. Gazprom’a bu yapımda TNT Premier Studios, TV-3 Channel ve Central Partnership eşlik edecek.

Metro Serisi Oyun

Dmitry Glukhovsky’nin ilk açıklaması şöyle oldu:

’Herkesi Şaşırtacak Bir Yapım’

“Metro 2033 benim ilk romanım. Hayatımda çok özel bir rol oynadı ve gelen sayısız uyarlama teklifine rağmen, 10 yılı aşkın süredir hepsini geri çevirdim. Ancak sonunda Metro’yu emanet edebileceğim bir ekip buldum. Hedeflerimiz aynı: Dünya standartlarında, gişe rekorları kıran bir filmle birlikte, üçlemeyi okuyan ve hatta ezberleyen okurları bile şaşırtmayı başarmak.”

Metro 2033 Film Uyarlama

Daha önceki uyarlamanın iptali üzerine ise şunları söylemişti:

- Reklam -

‘Filmin Moskova’da Geçecek Olması Onları Korkuttu’

“Kitapta anlatılan şeylerin çoğu Washington’da anlamsızlaşır. Nazilerin Washington’da bir anlamı yok, Komünistlerin ise hiç yok. Karaderililerin de olmadığı kesin. Washington genel olarak siyah tenli insanların yaşadığı bir yer. Ben böyle bir göndermede bulunmak istemiyorum. Evet, Karaderililer yabancı düşmanlığına dair genel bir metafor oluşturuyorlar ama Afrika asıllı Amerikalılarla alakaları yok. Yani işe yaramaz.

“Karaderilileri sıradan bir canavarla değiştirmek zorunda kaldılar ve o canavarın insani bir görünümü olmadığından yabancı düşmanlığıyla ilgili tüm hikâye anlamsızlaşıyor. Ki ateşli bir enternasyonalist olarak bu benim için çok önemli. Karaderilileri sıradan bir şeye dönüştürdüler.

“Filmin Moskova’da geçecek olması onları korkuttu çünkü Amerikalılar genellikle Amerika’da geçen hikâyeleri seviyorlar. Ama hem kitaplarım hem de oyunlarım dünya çapında milyonlar sattı. İnsanların Moskova’da geçen bir hikâyeyi kabullenmesi artık o kadar da olanaksız değil. Çünkü hoşlarına giden asıl nokta zaten bu. Amerika’da yaşanan kıyameti pek çok kereler izledik; bu türden hoşlanan insanlar artık buna doydu ve aynı şeyi tekrar tekrar izlemek istemiyorlar.”

Metro 2033 Oyun Uyarlama

Filmin yapımcı koltuğunda ise iddialı bir isim olarak gösterilen Valery Fedorovich var. Fedorovich serinin, tüm dünyadaki bilimkurgu hayranlarının ve oyuncularının kültürel kodlarına kazındığını söylüyor. Kendisi bu konuda pek de haksız sayılmaz.

Metro 2033 filminin çekimlerine önümüzdeki yıl başlanması bekleniyor. Filmin vizyon tarihi ise şimdilik 1 Ocak 2022 olarak duyuruldu.

Siz bu haberi nasıl karşıladınız? Eserin Rus yapımcılara emanet edilmesi süreci nasıl etkileyecek? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz!


* Kayıp Rıhtım Özel: Dmitry Glukhovsky Röportajı

* Metro: Kıyamet Sonrası Ayakta Kalan Son Kaleye Hoş Geldiniz

Kaynak: Hollywood Reporter

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MuratBarisSari MuratBarisSari dedi ki:

    Maalesef başarabileceklerini düşünmüyorum. Son dönemde çekilmiş birkaç Rus gişe filmini şöyle bir inceleme fırsatım oldu. Amerikan kodlarıyla çekilen yerel filmlerdi. Ben başarılı bulmadım.

    Bu film ile ilgili şöyle bir paradoks var. Yerel bir hikayeyi veya şöyle diyelim Rus bilinçaltına hitap eden bir filmi ciddi bir yatırımla dünya piyasasına sunmak istiyorlar. Bunu başarabileceklerinden şüpheliyim. Yani yaparlar yapmasına belki iyi de olur da satabilirler mi?..

    Bir de Gazprom Media denen şirket Gazprom firmasının iştiraki mi? Çünkü benim bildiğim Gazprom’un resmi bir yapısı var ve bugün Rus devletinin desteklediği bir filmin pek de elit bir film olma olasılığı düşük diye düşünüyorum. Ama bu bir önerme, eğer bağımsız bir şirketse veya Gazprom konusunda yanılıyorsam bir geçerliliği yok bunun.

    Bu arada Amerikalıların teklifi de pek kabul edilebilir değilmiş. Washington’da olmaz, o konuda Ruslar haklı. Ölü doğmuş bu film kısaca.

  2. Avatar for Masketor Masketor dedi ki:

    metroyu bitireli bir - iki hafta falan oluyor, tam “filmi çıksa da izlesek.” kafasındayken gelen haber mutlu etti. önceki denenen yapımdan haberim yoktu, iyiki de olmamış; vaşinkton ne ya?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Türk Masalları Naki Tezel

Türk Masalları: Bu Derlemeyi Niçin Okumalıyız?

Behzat Ç. - 4. Sezon 5. Bölüm İncelemesi

Behzat Ç. – 4. Sezon 5. Bölüm İncelemesi: Ortak Bir Düşmanımız Var