in

Natalie Portman, Oscar Töreni’nde Giydiği Kıyafetle Ödüllerde Es Geçilen Kadınları Hatırlattı

Natalie Portman, dün geceki 92. Oscar Ödülleri’nde giydiği kıyafetle ödüllerde yer verilmeyen kadın yönetmenleri gündeme taşımayı başardı.

Natalie Portman 92 Oscar
- Reklam -
- Reklam -

Sinema tarihinin en prestijli ödülleri olarak gösterilen 92. Akademi Ödülleri dün gece sahiplerini buldu. Oscar Töreni öncesi kırmızı halıda aktris Natalie Portman giydiği kıyafet ile geceye damgasını vurdu.

Portman, En İyi Yönetmen kategorisinde hiçbir kadın yönetmenin yer almamasını protesto ederek giydiği kıyafette bu yönetmenlerin isimlerine yer veren bir tasarım kullandı.

Gerek Oscar’da, gerek Goldon Globe’da kadın yönetmen ve senaristlerin az sayıda yer bulması uzun süredir tartışılan bir konu. Hatta hatırlarsanız geçenlerde Stephen King bile bu tartışmalara bir ucundan dahil olmayı başarmıştı.

- Reklam -

Natalie Portman 92 oscar odulleri

2010 yılında Black Swan ile En İyi Kadın Oyuncu dalında Oscar ödülünü alan, 2005’te Closer ve 2017’de de Jackie ile de bu ödülde adaylığı bulunan Natalie Portman; bu eşitsizliğe tepkisiz kalamadı.

Natalie Portman, Kadın Yönetmenleri Oscar Töreni’nde de Unutmadı

Başarılı oyuncu daha önce 2018 yılında da Golden Globe ödüllerinde En İyi Yönetmen kategorisini sunarken adayların tamamının erkek olmasını eleştirmiş ve dikkate değer bir konuyu gündeme taşımıştı. Portman şimdi de ödüllere tepkisini, kadın yönetmenlerin isimlerini elbisesinin bir parçası yaparak izleyicilerin karşısına çıktı.

92. Oscar Ödülleri’nin En İyi Yönetmen kategorisinde ödülü Parasite filmiyle Bong Joon-ho kazanmıştı. Martin Scorsese, Todd Phillips, Sam Mendes ve Quentin Tarantino ise diğer adaylar arasında bulunuyordu.

Natalie Portman 92 Oscar

Oysa 2019’un konuşulan filmleri arasında yönetmeni kadın olan pek çok alternatif vardı. The Farewell ile Lulu Wang, Beautiful Day in the Neighborhood ile Marielle Heller, Honey Boy ile Alma Har’el; kategoride bulunabilecek isimlerden yalnızca birkaçıydı. Yine de Akademi, listesini tamamen erkek yönetmenler arasında oluşturmayı tercih etti.

- Reklam -

Oscar Töreni’nde bu adaletsizliğe dikkat çekmek isteyen Natalie Portman, törene Akademi’nin göz ardı ettiği ve Portman’a göre adaylığı hak eden kadın yönetmenlerin isimlerini taşıyan bir elbise ile katıldı.

Natalie Portman 92 Oscar

Ünlü oyuncunun elbisesinde yer alan isimlerden bazıları şu şekilde oldu: Lorene Scafaria, Marielle Heller, Lulu Wang, Alma Har’el, Greta Gerwig, Mati Diop, Melina Matsoukas ve Céline Sciamma.

Portman kameralara, “Bu senene olağanüstü çalışmaları için göz ardı edilmiş kadınları ince bir şekilde göz önüne çıkartmak istedim,” açıklamasını yaptı.

Natalia Portman’ın protestosunu siz nasıl buluyorsunuz? Gelecek yıllarda bu alışılmış düzenin dışına çıkıldığına şahit olabilecek miyiz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Tüm Detaylarıyla 2020 Sundance Film Festivali

Kaynak: The Wrap

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Lewisruhu Lewisruhu dedi ki:

    Bu hareketin doğruluğu tartışılır. Gelecek yıl bir kadın yönetmen sırf tepkiler sebebi ile ondan daha iyi bir erkek yönetmenin önüne geçip aday olursa burada eşitlikten değil ayrımcılıktan söz etmemiz gerekir. Gerçek bir feminist, adayları cinsiyetlerine göre ayırmamalı.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Ragnarok 1. Sezon İncelemesi

Ragnarok 1. Sezon İncelemesi: Klişe ve Keyifli Bir Gençlik Dizisi

Diskdünya Kilden Ayaklar

Diskdünya Maceraları “Kilden Ayaklar” ile Devam Ediyor