in ,

Tiyatro ve Sinema Sanatçısı Nedret Güvenç Aramızdan Ayrıldı

Yönetmen, oyuncu ve seslendirme sanatçısı kimlikleriyle tanınan Nedret Güvenç hayatını kaybetti. Devlet Sanatçısı unvanını da alan isim, 90 yaşındaydı.

Nedret Güvenç Aramızdan Ayrıldı
- Reklam -
- Reklam -

Sinema ve tiyatro oyuncusu, seslendirme sanatçısı ve yazar kimlikleriyle tanınan Nedret Güvenç, yaşamını yitirdi. 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını da alan Güvenç, 90 yaşında aramızdan ayrıldı.

Türkiye sinemasında önemli bir yer tutan Nedret Güvenç’in ölüm haberi bugün resmi olarak paylaşıldı. Sanatçının vefatının ardından tanınmış birçok oyuncu da sosyal medya hesaplarından üzüntülerini paylaştılar.

Güvenç için 2 Ağustos 2021 Pazartesi günü saat 11.30’da Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde tören düzenlenecek. Usta sanatçı törenin ardından Kilyos Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

- Reklam -

5 Eylül 1930 yılında İzmir’in Çeşme ilçesinde Çiftlik köyünde doğan Nedret Güvenç, ilkokul yıllarından sonra oyunculuk hayatına başladı. Henüz 14 yaşında bir öğrenciyken Karel Çapek’in Yaşadığımız Devir adlı savaş karşıtı bir romanının tiyatro uyarlamasında başrol oynadı. İzmir’de öğrenimini tamamladıktan sonra Ankara Devlet Konservatuvarında şan ve piyano tahsili yaptı. Aynı dönemde tiyatro oyuncusu olmaya karar verdi.

Nedret Güvenç 200’den Fazla Tiyatro Oyununda Başrol Oynadı

Nedret Güvenç Aramızdan Ayrıldı

17 Şubat 1948’de, 17 yaşındayken ilk kez İzmir’de Portakal Kabukları adlı çocuk oyunu ve Hanımlar Terzihanesi oyunuyla İzmir Şehir Tiyatrosu’nda profesyonel olarak işe başladı. İzmir Şehir Tiyatroları 1950 yılında kapatılınca ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. 1950-1951 sezonunda İstanbul Şehir Tiyatroları’na katıldı. Ardından Ankara’ya yerleşti ve 1959-1960 yıllarında üç sezon boyunca Cüneyt Gökçer’in davetiyle Ankara Devlet Tiyatrosu’nda konuk oyuncu olarak sahneye çıktı.

- Reklam -

Daha sonra yeniden İstanbul Şehir Tiyatroları’na dönen Güvenç, hayatı boyunca toplamda 200’den fazla tiyatro oyununda başrol olarak yer aldı. Pek tabii bu oyunlar kendisine birçok ödül de kazandırdı.

Ancak Nedret Güvenç sektörde sadece oyuncu olarak kalmadı. 1974’te  En Büyük Kumar adlı oyunu sahneleyerek, yönetmenliğe adım attı. Yönetmenliğe adım attıktan sonra sinema sektörüne de geçen ve bu alanda da birçok yapımda çalışan sanatçı, ayrıca dublaj ve radyo tiyatrosu işlerinde de yer aldı. 1995 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları’ndan emekli oldu ve Gencay Gürün’ün kurucusu olduğu “Tiyatro İstanbul”’a katıldı.

Güvenç aynı zamanda yazdığı kitaplar ile de adından söz ettirdi. 1989 yılında ilk kitabı Kum Zambakları ile yazarlığa da adım atan isim, 1991 yılında Bir Zamanlar İzmir’de, 2003 yılında Dinle Beni ve son olarak 2005 yılında kaleme aldığı Aşk Yoksunları adlı romanları ile okurlarının karşısına çıktı.

Nedret Güven’in hangi filmlerini izlediniz? Ya da hangi kitaplarını okudunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

3 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Sinemada başrollerin arkasında kaldığı için büyüklükleri hemen anlaşılmayan oyuncular vardır. Nedret Hanım’da onlardan biriydi. Vefatına çok üzüldüm, Allah rahmet Eylesin.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

  3. Avatar for merveriii merveriii dedi ki:

    Allah rahmet eylesin. Devri daim olsun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

tom hanks wes anderson

Tom Hanks, Wes Anderson’ın Yeni Filminde Rol Alacak

Einstein, Genel Görelilik Teorisi kara delik

Einstein’ın Teorisi 100 Yıl Sonra Kanıtlandı: Kara Deliğin Arkasında Işık Tespit Edildi