in

Neredesin Firuze Yeniden Vizyona Girecek

Neredesin Firuze, Türkiye’de sinemaların yeniden açılmasıyla birlikte 16 yıl sonra tekrar vizyona girecek. Ezel Akay’ın sevilen filmi bir kez daha geliyor!

Neredesin Firuze
- Reklam -
- Reklam -

Ezel Akay’ın 2004 yapımı sevilen filmi Neredesin Firuze, 16 yıl sonra yeniden beyaz perdede sinemaseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. Kadrosunda Haluk Bilginer, Özcan Deniz ve Demet Akbağ gibi isimleri barındıran yapım; yerli sinemamızın öne çıkan örnekleri arasında yer alıyor.

Koronavirüs pandemisi sonrası Türkiye’de sinemaların 1 Temmuz 2020 itibarıyla açılması bekleniyor. Bununla birlikte vizyona ilk olarak hangi filmler girecek, izleyici salona gitme alışkanlığına ne kadar kısa sürede dönüş yapacak, önlemler yeterli olacak mı, gibi pek çok soru işareti var.

İşte tam da bu noktada, Neredesin Firuze filminin yönetmeni Ezel Akay, popüler yapımın 16 yıl sonra tekrar izleyicilerin karşısına çıkacağını duyurdu.

- Reklam -

Neredesin Firuze

Denizbank ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından düzenlenen senaryo yarışması kapsamında, Yönetmen Gözüyle Senaryo başlığı altında konuşma yapan Ezel Akay dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Neredesin Firuze Beyaz Perdeye Tam Olarak Ne Zaman Gelecek?

Dijital ortamda gerçekleştirilen sohbette Akay, bağımsız sinema ve popüler filmlere dair düşüncelerini aktardı. Bununla birlikte, yaz döneminde Neredesin Firuze filminin yeniden sinema salonlarına konuk olacağını da müjdeledi. Ancak Akay, film için net bir vizyon tarihi vermekten kaçındı. Ancak yaz dönemi içinde açıklaması Türkiye’de salonların açılacağı 1 Temmuz’dan hemen sonra olabileceğini işaret ediyor.

2004 yılındaki ilk uzun metrajı Neredesin Firuze ile büyük ses getiren Ezel Akay, yönetmenlik kariyerine 2006’daki Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? ve 2009’daki 7 Kocalı Hürmüz ile devam etti. Yönetmenin son filmleri 9 Kere Leyla ve Zeki Müren’in Öpücüğü ise henüz vizyona girmedi.

Neredesin Firuze Ezel Akay

Unkapanı zamanlarının CD-kaset üzerinden dönen müzik piyasası günlerini konu alan Neredesin Firuze, müzik dünyasında pek fazla başarılı işlere imza atamayan ve borçlar içinde yüzen Hayri Kalıpçı (Haluk Bilginer) ve Orhan’ın (Cem Özer) hikâyesine odaklanıyor.

Senaryosunu Levent Kazak’ın yazdığı filmin müzikleri ise Sunay Özgür ve Ender Akay’a ait.

- Reklam -

Ezel Akay Sanat Filmleri ve Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü? Hakkında da Konuştu

Yönetmen Gözüyle Senaryo başlığı altındaki söyleşide Akay, sanat filmlerinin de gişe yapımlarının da birbirlerinden beslenmesi gerektiğini vurgularken Türk sinemasının şu anki halini ise yaratıcılıktan uzak olarak tanımladı:

“Bağımsız diye tabir ettiğimiz filmlere de baktığımız zaman çoğunun yaratıcılıktan uzak olduğunu görüyoruz. Yapılan işlerin arasında çığır açan çok az iş var. Buradaki yaratıcılık az olduğu için de popüler filmler buradan beslenemiyor ve aynı konuları tekrar ediyorlar. Ülke olarak bunu aşmak için de ciddi bir yaratıcı dalgaya ihtiyacımız var.”

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?

Hacivat ve Karagöz Neden Öldürüldü? filmi hakkında ise Akay hikâyeyi ilk olarak Cem Yılmaz’a anlattığını ve her iki rolü (Hacivat – Karagöz) kendisinin oynamasını teklif ettiğini belirtti. Ancak bu fikir çekim tarihlerinin uyuşmaması nedeniyle rafa kalkmış.

Rolün Haluk Bilginer ve Beyazıt Öztürk’e gidişini ise şu cümlelerle açıkladı:

“Sonra Hacivat rolünü Haluk Bilginer’e, Karagöz rolünü Ata Demirer’e önerdim. Hoşlarına gitti, ama yine aradan vakit geçti, takvimler uymadı. Ben de Beyazıt Öztürk’e gittim. Sonra da Haluk Bilginer’e ’Rolleri değiştirelim, sen Karagöz’ü oyna’ dedim. Daha önce hiç böyle bir rol oynamadığı için çok heyecanlanmıştı. Böylece Karagöz rolü Haluk Bilginer’e, Hacivat rolü de Beyazıt Öztürk’e gitmiş oldu.”

Peki siz Ezel Akay’ın açıklamalarını nasıl değerlendiriyorsunuz? Normalleşen düzen içerisinde sinemalara Neredesin Firuze için gitme fikri ilginizi çekiyor mu? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Ezel Akay: “Televizyon 5 Sene İçinde Tarih Olacak”

Kaynak: NTV

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

avatar 2 harry potter David Thewlis

Harry Potter Oyuncusu, Avatar 2 Hakkında Konuştu

The Witcher Yaratık Ansiklopedisi Netflix

The Witcher Yaratık Ansiklopedisi: Netflix’ten Türkçe Altyazılı Rehber