190’dan fazla ülkede yayın yapan ve 167 milyondan fazla kullanıcıya sahip olan Netflix, yayımladığı bazı içerikler sebebiyle bazı ülkelerde sansür ve içerik kaldırma gibi durumlar ile karşılaşıyor.
Yeni saydam olma politikasına göre hareket eden şirket, hükûmetlerin istekleri doğrultusunda yayından kaldırdığı film ve dizi isimlerini ilk defa açıkladı. Bundan sonra da hükûmete dayalı kaldırılan içerikler ile ilgili bilgileri her yıl yayımlayacaklarını da ekledi.
Şubat 2020 itibarıyla Netflix’in son beş yıl içerisinde yayından kaldırdığı yapımlar ise aşağıdaki gibi.
İşte Netflix Platformunda Hükûmet Baskısıyla Sansüre Uğrayan Yapımlar
2020: The Last Hangover
Brezilya yapımı Netflix orijinal serisinden olan film, İsa müritlerinin sıra dışı bir Son Akşam Yemeği partisinden sonra uyanmalarını anlatıyor. Film Singapur Infocomm Medya Geliştirme Kurulu’ndan (IMDA) gelen istek üzerine Singapur’da yayından kaldırıldı.
2019: Patriot Act with Hasan Minhaj
Suudi İletişim ve Bilgi Teknolojileri Komisyonu’nun yazılı isteği üzerine dizinin bir bölümü Suudi Arabistan’da yayından kaldırıldı. Özellikle tek bir bölümün kaldırılmasının istenme sebebi ise bölümde rejimin eleştirilmesi.
2019: The Last Temptation of Christ
Yine IMDA’nın yazılı isteği üzerine Singapur’da yayından kaldırıldı.
2018: Cooking on High, The Legend of 420 ve Disjointed
Üç yapım da IMDA’nın isteği üzerine Singapur’da yayından kaldırıldı.
2017: Full Metal Jacket
Vietnam Yayın ve Elektronik Bilişim Kurulu’nun (ABEI) yazılı isteğine göre Vietnam’da yayından kaldırıldı.
2017: Night of the Living Dead
George Romero’nun bir korku klasiği olan film, Alman Gençliği Koruma Komisyonu’nun (KJM) isteği tarafından Almanya’da yayından kaldırıldı. Ayrıca film ülkede yasaklanmış durumda.
2015: The Bridge
San Fransisco’nun Golden Gate Köprüsünde yapılan intihar denemelerini anlatan bir belgesel olan yapım, Yeni Zelanda’da sakıncalı olarak belirlendi. Yeni Zelanda Film ve Video Etiketleme Kurumu’nun isteği üzerine yayından kaldırıldı.
Listeyi incelediğimizde toplamda beş film olmak üzere en çok yapımın Singapur’da kaldırıldığını görüyoruz. Buna ek olarak Netflix, 2007 yılında yayına girdiğinden beri yalnızca bu dokuz yapımın sansür isteği sebebiyle hemen yayından kalktığını belirtti.
Netflix, içerik kaldırma talepleriyle sürekli karşılaşıyor. Son olarak İsa’nın eşcinsel olarak tasvir edildiği komedi filmi The First Temptation of Christ’ta da aynı durum söz konusu olmuştu. Şirket Brezilya Yüksek Mahkemesi’ne başvurdu ve mahkeme yasağı kaldırarak içeriğin platformda kalmasına karar verdi.
Peki, kaldırılan bu yapımlar hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Türkiye’de benzer uygulamalar göreceğimizi düşünüyor musunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşmayı unutmayın.
* Netflix Türkiye: “RTÜK’ten Sansür Talebi Gelmedi”
Kaynak: Variety
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!