in

Netflix Yeni Yapımlarının Çoğunda Sigara Kullanımını Yasaklayacak

Netflix yeni orijinal serilerinde sigara ve tütün kullanımının bazı kesimler için tamamen yasaklanacağı veya asgari düzeye indirileceğini bildirdi.

Stranger Things Netflix
- Reklam -
- Reklam -

Netflix gerek dünya genelinde gerekse ülkemizde, internet üzerinden yaptığı çevrimiçi yayıncılıkla birçok televizyon kanalına göre bazı konularda daha cüretkâr davranabiliyor. Özellikle de ülkemizde, RTÜK tarafından bazı kuralların televizyon kanallarında oldukça katı bir şekilde uygulanması nedeniyle Netflix’in gelişiyle birlikte az da olsa rahatlama yaşandı.

Fakat ne olursa olsun bazı konularda Netflix yönetimi de bazı kararlar almakta çekinmiyor. ComicBookun ulaştığı bilgilere göre, Netflix platformu ileriye dönük olarak 14 ve daha düşük yaş grubuna hitap eden tüm filmler ve PG-13 veya daha düşük yaş grubu için hazırlanacak tüm yeni projelerde karakterler, tarihsel veya gerçek doğruluk nedenleri dışında, sigara ve e-sigara içemeyecek.

Açıklamada, yetişkinlere yönelik içerikler için şu bilgiye yer verildi:
“Sanatçının yaratıcı görüşü için gerekli bir durum olmadıkça veya karakter tanımlamasına elzem bir durum (tarihsel veya kültürel açıdan önemli) oluşturmadığında sigara veya e-sigara tüketilmeyecek.”

Russian Doll Netflix

- Reklam -

Aslında bu açıklamanın daha yeni gelmesinin nedeni, sigara karşıtı bir grup olan Truth Initiative’in geçtiğimiz hafta yayınladığı rapor olabilir. Rapora göre özellikle gençlerin izlediği dizilerin %90’ından fazlasında tütün ürünlerinin kullanıldığı, daha da vahim olanınsa son yayınlanan rapora göre bu oranın %16 arttığı belirtildi.

Netflix bu paket içeriğinde lider durumda ve platforma verilen referanslar artıyor. Raporda, Netflix gösterilerinde 2016-17 yılları arasında 866 tütün ürünü örneği bulunmuş. Bu rakam 2015-16 sezonuna göre üç katı demek oluyor. Örnek olarak Stranger Things’in ilk sezonunda 182 tütün örneğine rastlanmış. Bu sayı 2. sezonda 262’ye çıkmış.

- Reklam -

Bu durum elbette dizinin gençler arasındaki sigara tüketimini etkileyip etkilemediğini göstermez. Ancak 1980’lerde sigara kullanımını betimlemek tarihsel olarak doğru olduğu için buna ne derece müdahalede bulunacaklar, hep birlikte göreceğiz.

Peki ya sizin bu konudaki düşünceleriniz nelerdir? Sizce tütün ürünlerinin kullanımı azaltılmalı mı? Etkilerinin çocuklar üzerindeki etkileri fazla mı? Forumlarımızda yorumlarınızı belirtebilirsiniz.


* Netflix, Neil Gaiman’ın Meşhur Çizgi Roman Serisi “Sandman”i Diziye Uyarlıyor

* Binlerce Kişi Good Omens Dizisinin İptali İçin Netflix’e Başvurdu

Kaynak: cnet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

16 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Tobizume Tobizume dedi ki:

    Çok mantıklı bir karar. Sigarayı yasaklayıp uyuşturucuya daha fazla yer versinler.

  2. Avatar for Orhan_Kolibandi Orhan_Kolibandi dedi ki:

    Aşna fişneyi de aynı şekilde arttırmalılar.

  3. Avatar for zehir zehir dedi ki:

    "Aşna fişne"yi bence de artırmalılar çünkü "aşna fişne"nin insan sağlığına sigara (ya da uyuşturucu) gibi bir zararı olduğunu zannetmiyorum.

  4. Avatar for Agape Agape dedi ki:

    Yasakların insanları daha çok cezbetmesi ne olacak acaba? Bunu en iyi bizim toplum bilir. Bir şey yasaksa insan doğası onu çiğnemek için bir açık arar durur.

  5. Avatar for Buyici Buyici dedi ki:

    Sağlığa değil belki ama insan zihnine zararı var.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

11 cevap daha var.

Quentin Tarantino

Quentin Tarantino Emekli mi Oluyor?

tolkien film inceleme

Panik Yok! Tolkien Filmi Kötü Değil, Ama…