in

Osmanlı’nın Son Günlerinden 80’lere Binlerce Film Dijitale Aktarılıyor

Osmanlı Devleti’nin son günlerinden 1980’li yıllara uzanan bir zaman dilimini kapsayan, yaklaşık 13 bin makaralık film arşivi dijitale taşınıyor.

Eski Film Arşivi Dijital
- Reklam -
- Reklam -

Dijitalleşme çağı ile arşivlerde toz tutan eserler internet ortamında milyonlarca insanın erişime açılabiliyor. Bu konuda bir adım da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan geldi. Bakanlık arşivlerinde bulunan, Osmanlı Devleti’nin son günlerinden 1980’li yıllara uzanan pek çok belge film; bir internet sitesinde dijital erişime açılacak.

UNESCO, bu yıl Dünya Görsel İşitsel Miras Günü için “Dünyaya Açılan Pencereniz” (Your Window to the World) temasını belirledi.

Sinema Genel Müdürlüğü de bu doğrultuda çalışmalara hız verdi. Bakanlık arşivinde yer alan filmlerin internet erişimine açılabilmesi için İngilizce ve Türkçe yayın yapabilecek bir internet sitesi planlanıyor. Dijitale aktarılan birçok film siteye taşınırken dijitalleştirilmesi süren filmler ise parça parça yüklenmeye devam ediyor.

- Reklam -

Arşiv’de Toplamda 13.500 Makara Film Yer Alıyor

Henüz dijital ortama taşınmamış filmlerin aktarım çalışmaları devam ediyor. Genel Müdürlük film arşivinin bünyesinde, değişik ölçülerde tahmini 13.500 makara film bulunuyor.

Eski Film Arşivi Dijital

Arşiv yapımlarının dijitalde olası korsan paylaşımlara kurban gitmemesi için manyetik etiketleme ve bu etiketlerle birlikte çalışan bir arşivleme program ile güvenlik sistemi bulunuyor.

Nitrat tabanlı filmlerin sayısal dünyaya taşınması Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Prof. Sami Şekeroğlu Sinema TV Merkezi tarafından üstleniliyor.

- Reklam -

Filmler Dijitale Taşınırken Kare Kare Restore Ediliyor

Yapımlar taranmadan önce temizlenip fiziksel bir onarım sürecinden de geçiyor. Taraması sona eren filmler ise restorasyon programları ile kare kare çağın şartlarına adapte ediliyor.

Pelikül filmler haricinde arşivde 5.000’e yakın video kaset yer alıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen ya da satın alınan uzun metraj, belgesel, animasyon ve kısa film türlerindeki bu filmlerin izleme, künyeleme ve dijital olarak kayıtlarının tutulması işlemleri gerçekleştirildi.

Osmanlı’nın son günlerindeki film denemelerinden, 1980’li yıllara dek uzanan bir kuşağı kapsayan belge filmler internet üzerindeki yerini alacak. Filmlerin yayınlanacağı internet sitesinin adı ise henüz açıklanmadı.

Peki siz bu dijitalleştirme hamlelerini nasıl karşılıyorsunuz? Sizce arşivde nasıl çalışmalar bizi bekliyor olabilir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Hitit Çivi Yazısı ile Yazılmış Metinler Dijitale Geliyor

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Güzel bir haber. İşe yarayacaktır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Brave New World 2. Sezon

Brave New World 2. Sezon İptal Edildi

The Batman Set Görselleri

The Batman Set Görselleri: Gotham Şehri Detayları Büyülüyor