in

Peter Dinklage, Disney’in Yeni Pamuk Prenses Uyarlamasını ‘Gericilik’ ile Suçladı: Disney’den Yanıt Gecikmedi

Peter Dinklage, Disney’in yeni Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler uyarlamasındaki tercihlerini gericilikle suçladı. Medya devi de konuya dair resmi ağızdan bir açıklama yaptı.

Yeni Pamuk Prenses Uyarlamasını Eleştirdi
- Reklam -
- Reklam -

Peter Dinklage, Disney’in yeni Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler uyarlaması hakkında ağır eleştirilerde bulundu. Game of Thrones’un yıldız oyuncusu, Snow White’ın sıradaki adaptasyonunu tamamen gerici bulduğunu kaydetti. Disney de konuya dair resmi bir açıklama yayınladı.

Disney’in 1937’deki orijinal animasyon filmine dayanarak hazırladığı yeni uyarlama, stüdyonun son 10 yıldır sürdürdüğü Cinderella, Güzel ve Çirkin, Aladdin, Aslan Kral, Mulan ve yakında gelecek olan Küçük Deniz Kızı gibi live action olacak. Filmin yönetmen koltuğunda, The Amazing Spider-Man ve (500) Days of Summer yapımlarından tanınan Marc Webb otururken, senaryosunu ise Greta Gerwig kaleme alacak.

Haziran 2021’de filmin başrolünde Pamuk Prenses olarak West Side Story’den Rachel Zegler’ın yer alacağı duyurulmuştu. Ayrıca bu filme özel olarak yaratılan yeni bir karakteri de Andrew Burnap’ın canlandıracağı söylendi. Son olarak Kasım 2021’de ise klasik masalın müzikal versiyonunda Kötü Kraliçe’ye Gal Gadot’un hayat vereceği belli oldu. Ancak kendisi de bir cüce olan ünlü aktör Peter Dinklage kısa süre önce bir podcast programı sırasında filmi “bir mağarada birlikte yaşayan yedi cüce hakkında gerici bir hikâye” olarak niteledi.

- Reklam -

Dinklage, yorumuna “kimse alınmasın ama” diyerek başlayıp şunları söylemişti:

“Pamuk Prenses’i oynaması için Hispanik bir aktris seçmekten gurur duyduklarını görünce biraz şaşırdım. Hâlâ Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler hikâyesini anlatıyorsunuz. Bir adım geri atın ve orada ne yaptığınıza bir bakın. Bana hiç mantıklı gelmiyor. Bir yönüyle ilericisiniz ama hâlâ yedi cücenin birlikte bir mağarada yaşadığı tamamen gerici bir hikâye anlatıyorsunuz, ne halt ediyorsunuz be adam? Oyuncuya ve doğru olanı yaptığını düşünen herkese sevgi ve saygılar. Ama ben sadece, ne yapmaya çalışıyorsunuz diyorum.”

Peter Dinklage, Disney Pamuk Prenses Cevap

Disney, Peter Dinklage Eleştirilerine Cevap Verdi

Oyuncunun tepkisi sonrası Disney de The Hollywood Reporter aracılığıyla Dinklage’a bir cevap verdi. Şirket, yaptığı açıklamada yedi cüce kavramına “farklı bir yaklaşım sergilediklerini” ve yeni bakış açıları için cüceler topluluğunun üyelerine danıştıklarını söyledi. Yaklaşık üç yıldır geliştirilmekte olan film ile ilgili stüdyo, “en erken aşamalardan beri cüce karakterleri yeniden canlandırdığını” ve Aladdin gibi diğer canlı aksiyon uyarlamalarında sahip olduklarına benzer “kültür danışmanlarına” sahip olduklarını söyledi:

“Orijinal animasyon filmindeki stereotipleri pekiştirmekten kaçınmak için, bu yedi karakterle farklı bir yaklaşım izliyoruz ve cüceler topluluğunun üyelerine danışıyoruz. Uzun bir geliştirme sürecinden geçtik. Çekimler başladıktan sonra filmle ilgili daha fazla bilgiyi paylaşmak için sabırsızlanıyoruz.”

Disney, Cüceler Yerine “Büyülü Yaratıklar” İfadesini Kullanabilir

Snow White cüce büyülü yaratıklar

- Reklam -

Disney’in ikonik animasyon filmi yaklaşık 85 yıl önce gösterime girdi. Ondan sonra Mirror Mirror’dan Snow White and the Seven Huntsman’a kadar sayısız uyarlama yapıldı. Ancak bu yeni filmin, ilk yapımın ruhuna uygun olarak inşa edileceği belirtiliyor. Yine de bazı önemli değişiklikler olabilir.

The Wrap’in edindiği kaynaklara göre Disney’in söz konusu karakterlere cüceler yerine “büyülü yaratıklar” deme ihtimali de bulunuyor. Hatta şu anda bu yaratıklara kişilik kazandırmak için seslendirme sanatçıları arayışındalar. Söz konusu büyülü yaratıkların cücelerle aynı rollere mi sahip olacağı yoksa farklı bir geçmişe mi sahip olacakları henüz bilinmiyor. Ancak bilinen şey, orijinal yedi cücenin yerini alacakları. Yeni karakterlerin CGI teknolojisi kullanılarak hazırlanacak filmde animasyon tekniğiyle ekleneceği de söylentiler arasında.

Orijinal Pamuk Prenses Masalının Farklı Versiyonları Bulunuyor

Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler uyarlamaları, Alman masal yazarları Grimm Kardeşler tarafından ilk defa 1812 yılında derlenmişti. Masalın Hollanda ve Belçika’da anlatılan farklı versiyonlarında, Pamuk Prenses bir kulübede yaşayan 7 cüce yerine, mağarada yaşayan 17 soyguncu ile arkadaşlık ediyordu.

Anlatının farklı yanlarını keşfetmek için Masallarda Cinsiyet Rolleri başlıklı yazı dizimizin ilgili bölümünü buradaki bağlantıdan okuyabilirsiniz.

Sizler Peter Dinklage’ın tepkisi konusunda neler düşünüyorsunuz? Disney’in cevabı tatmin edici mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Screen Rant, The Hollywood Reporter

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for altevren altevren dedi ki:

    Holywood filmlerinin öğrettiği birşey varsa oda yan karakterlere bile bir hikaye, bir düşünce ve ifade ediş biçimi tasarlandığıdır. Dinklage mağaraya mı kıl oldu yoksa hikaye mi sarmadı bilmiyorum ama nasıl anlattığın önemli. yıllar önce treasure ısland’ın uzayda geçen bir yorumunu izlemiştim başrolde de anthony quinn vardı. belki onu beklemiştir ama gericilik dıkıcıysa got’ ta neden oynadı? büyücüler ejderhalar ölümsüzler yarı tanrılar çok mu ilericiymiş, yok yaaa? Neyse ben, bir oyuncu olarak Dinkili başarılı bulurum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yapay zeka Antarktika göktaşı keşif

Yapay Zekâ, Antarktika’da Henüz Keşfedilmemiş 300 Bin Göktaşını Tespit Etti: “Hazine Haritası”

Üç Spider-Man Bir Arada: Örümcek Adamlar Birlikte Röportaj Verdi

Üç Spider-Man Bir Arada: Örümcek Adamlar Birlikte Röportaj Verdi