in

Peter Jackson’ın Yüzüklerin Efendisi Senaryosunu Neden Sızdırdığı Ortaya Çıktı

Peter Jackson, Yüzüklerin Efendisi filminin senaryosunu internete sızdırarak seriyi kendi istediği uzunlukta çekebilmek için yapımcılar üzerinde baskı kurmuş.

Peter Jackson Yüzüklerin Efendisi Dünyanın En Zengin İnsanı
- Reklam -
- Reklam -

Fantastik edebiyatın usta kalemi J.R.R. Tolkien’in büyük serisi Yüzüklerin Efendisi, sinema uyarlaması ile pek çok ilki beraberinde getirdi. Filmler bir yandan dönemin sinema anlayışını, fantastik edebiyata bakışı ve çok daha fazlasını şekillendirirken Peter Jackson da seri ile birlikte hızlı şekilde yükselişe geçti. Peki Jackson’ın, The Lord of the Rings senaryosunu bile isteye internete sızdırdığını biliyor muydunuz? Hangi yönetmen belki de hayatının filmi olacak yapımın senaryosunu önceden dijital ortama sızdırır? İşte bu sorunun yanıtı yıllar sonra ortaya çıktı.

Serinin ilk filmi Yüzük Kardeşliği 2001’de, ikinci filmi İki Kule 2002’de, son filmi Kralın Dönüşü ise 2003 yılında yayınlanmıştı. O yıllar sinemada bu denli büyük çapta fantastik bir film serisinin yola çıkması ve özgürce (mümkün olduğunca) istediklerini yapması; şu ana göre katbekat daha zordu.

Jackson da bu zorlukları bilen bir isim. Yönetmenin filmi perdeye taşıma süreci de en az filmlerin kendisi kadar dikkat çekici. Şimdilerde cinsel istismar ve taciz davalarından suçlu bulunması nedeniyle hapishanede olan Harvey Weinstein, o zamanlar The Lord of the Rings serisinin yapımcısı olarak görev alıyordu. Weinstein, seriyi üçleme yapma fikrine sıcak bakmıyordu. Ona göre toplam süresi çok daha kısa olan iki film, Yüzüklerin Efendisi’nin hikâyesini anlatmak için yeterli olacaktı.

- Reklam -

Peter Jackson Olmasaydı, Yüzüklerin Efendisi Serisi Daha Kısa Olabilirdi

Ancak Peter Jackson, anlatacağı hikâyeye ve kendisine güveniyordu. Yapımcısının iki filmlik isteğine karşı koymak için kendince bir savaşa girdi. Jackson filmi Harvey Weinstein ve Miramax (yapım şirketi) cephesinden uzaklaştırıp yeni bir stüdyoya taşımak istiyordu. Adresi ise New Line Cinema’ydı.

Peter Jackson Yüzüklerin Efendisi

Bu yüzden Jackson, Weinstein’ı zor durumda bırakmak için filmin senaryosunu internete sızdırdı. Dönemin güçlü “geek” sitelerinden Ain’t It Cool News’te yayınlanan senaryo, olayın gidişatını bir hayli değiştirdi. Sızdırılan senaryonun çok kısa olduğu, serinin daha yüksek bütçeyle bir üçleme halinde yapılması gerektiğine dair güçlü bir algı oluşturuldu.

- Reklam -

Böylece Jackson o andaki yapımcısından uzaklaşıp seriyi istediği gibi yapmasına izin verecek olan New Line Cinema ile anlaşma fırsatı buldu.

Peki siz bu hamle hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Mary Sue

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

supergirl sasha calle the flash

Yeni Supergirl Sasha Calle Oldu: The Flash Filmi ile Geliyor

Mars Helikopteri Ingenuity

Mars’taki İlk Helikopterden Dünya’ya Mesaj: “Her Şey Yolunda”