in

Rama Film Oluyor: Denis Villeneuve Bir Başka Bilimkurgu Klasiğini Daha Sinemaya Taşıyor

Rama film oluyor. Denis Villeneuve, Dune sonrası Arthur C. Clarke imzalı bilimkurgu serisini beyaz perdeye uyarlamaya hazırlanıyor.

Rama Film Oluyor: Denis Villeneuve Yönetmen Koltuğunda
- Reklam -
- Reklam -

Rama film olmaya hazırlanıyor. Denis Villeneuve Dune sonrası yeni bir bilimkurgu uyarlaması üzerinde çalışıyor. Ünlü yönetmen bu sefer türün en önemli yazarları arasında gösterilen Arthur C. Clarke’ın Rendezvous with Rama kitabını beyaz perdeye taşıyacak.

Denis Villeneuve, yeni bilimkurgu uyarlaması için Prisoners ve Blade Runner: 2049 gibi filmlerin yapımcılığını üstlenmiş Alcon Entertaintment ile birlikte çalışacak. Firma yöneticileri Broderick Johnson ve Andrew Kosove de yapımcı koltuğunda oturacak. Ek olarak Morgan Freeman’ın 1973 tarihli romanın haklarını elinde bulundurması sebebiyle kurucusu olduğu Revelations Entertainment şirketi de filmin yapımcısı olarak adından söz ettirecek.

Johnson ve Kosove yaptıkları açıklamada serinin ilk kitabı olan Rendezvous with Rama (Rama’yla Buluşma) için şunları söyledi:

- Reklam -

“Kurgu türü içinde en zekice yazılmış işlerden biri. Birçok soruya cevap verirken aynı zamanda birçok soruyu da akıllara getiriyor. Zamanımız için oldukça uygun bir eser.

“Dostumuz ve çalışma arkadaşımız Denis’in olağanüstü anlayışı ve bilimkurguya olan tutkusu bu esere mükemmel uyuyor. Ayrıca bu eserin haklarını uzun zamandır elinde tutan Morgan (Freeman) ve Lori (McCreary) ile birlikte çalışacağımızdan dolayı memnunuz.”

Bilimkurgu Klasiği Rama, Denis Villeneuve Öncesinde David Fincher’ın da Radarındaydı

Rama Film Oluyor: Denis Villeneuve Yönetmen Rendezvous with Rama
İllüstrasyon: Blaine Fox

David Fincher, 2007 yılında Rendezvous with Rama eserini beyaz perdeye aktarmak istiyordu. Ancak başarılı yönetmen Alien 3 filminin çekimleriyle uğraştığı için yapımı sürekli ertelemek zorunda kaldı. O dönemde filmin oyuncu kadrosunda yer alacak olan Morgan Freeman’ın araba kazası sonrası yaşadığı sağlık sorunları da işlerin uzamasına neden oldu. Ayrıca senaryo yazımının istediği gibi gitmediğini söyleyen Fincher, filmin büyük ihtimalle gelmeyeceğini belirtti. Dediği gibi de oldu.

Bu eserle birlikte Denis Villeneuve’ün programı daha da sıklaşıyor. İlk Dune filminin gişede yakaladığı başarı sonrası Warner Bros. ikinci filme yeşil ışık yakmıştı. Ardından kısa bir süre sonra devam filmi Dune: Part II’nun 20 Aralık 2023 tarihinde izleyiciyle buluşacağı açıklandı.

- Reklam -

Arthur C. Clarke İmzalı “Rendezvous with Rama”, En iyi Bilimkurgu Eserlerinden Biri Olarak Gösteriliyor

Rendezvous with Rama filmi bilimkurgu
İllüstrasyon: Andreas Muller

İlk defa 1973 tarihinde yayımlanan Rama serisinin birinci kitabı olan Rama’yla Buluşma; 2130 yılında derin uzay araştırma grubunun güneş sisteminin dışında bir asteroidi keşfetmesi ile başlıyor. Cismin daha detaylı incelenmesi sonucunda silindirik ve kendi ekseni etrafında döndüğü anlaşılır. Bu garip nesnenin ne olduğunu anlayabilmek için uzayda farklı bir görevde olan Endeavour ekibi çağırılır.

Arthur C. Clarke’ın kaleme aldığı bu eser, insanoğlunun farklı yaşam biçimleriyle ilk temas konusunda aslında ne kadar hazırlıksız olduğunu muhteşem bir anlatıyla okura sunuyor. Bilimsel gerçeklikten kopmadan okuyucuyu Rama ile ilk temasa hazırlıyor. Kitap dilimize ilk defa İthaki Yayınları tarafından 1999 yılında Ümit Kayalıoğlu çevirisiyle kazandırılmıştı. Ancak güncel olarak bir baskısı bulunmuyor.

Rama’nın sinemaya uyarlanması ve Denis Villeneuve’ün de yönetmenliğini yapacak olması hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresi üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Hollywood Reporter

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

12 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Jaehaerys Jaehaerys dedi ki:

    Denis Villeneuve bilimkurgu klasiklerini beyaz perdeye taşımakta ne kadar usta olduğunu birkaç defa gösterdi, bir sonraki işinin de çok iyi olacağından eminim. Böyle giderse yakında yayınevleri Villeneuve’ün çekeceği filmlere göre kitap çıkarmaya başlayacak :grin:.

  2. Avatar for Srbs Srbs dedi ki:

    Ben de yönetmenin bilimkurgu konusunda başarılı olduğunu düşünüyorum.

    Bu arada İthaki, “kitapları bas bas bas bas” :slight_smile:

  3. Avatar for Lucifer Lucifer dedi ki:

    Oh be sonunda Rama Serisi basılacak ve okuyabileceğiz.

  4. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Ben de bu yorumu yapmaya gelmiştim :slight_smile:
    Proje kesinleşince İthaki hazırlıklara başlar. Tabii ki basması gayet normal bir şey ancak bugüne kadar basmamasını eleştirebiliriz.

  5. Avatar for HAKOYETO HAKOYETO dedi ki:

    Güzel bir haber ,umarım ithaki yakında rama serisi ile beraber uzay efsanesi serisini de basar .

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

7 cevap daha var.

yapay zeka savaş açıklaması Megatron

Yapay Zekâ, Yapay Zekânın Savaştan Kaçınmasının Tek Yolunun ‘Hiç Var Olmamaktan’ Geçtiğini Söyledi

Hawkeye 5. bölüm Daredevil Kingpin

Hawkeye 5. Bölüm ile Beklenen Marvel Karakteri Geri Döndü