in

Sean Connery Yaşamını Yitirdi: İlk James Bond’a Veda

Sean Connery aramızdan ayrıldı. 90 yaşındaki efsane oyuncu, James Bond serisi başta olmak üzere pek çok önemli yapımla hafızalara kazınmıştı.

Sean Connery - James Bond
- Reklam -
- Reklam -

Sir Thomas Sean Connery bugün, 90 yaşında Bahamalar’da aramızdan ayrıldı. İkonik ajan 007 James Bond rolü ile hafızalara kazınan Connery, bugüne kadar Indiana Jones ve The Untouchables gibi kült filmler de dahil onlarca yapımda rol aldı.

Çoğunlukla James Bond karakteri ile anılan Connery, Ian Fleming’in yarattığı süper ajan Bond’u ilk olarak 1962 yılında Dr. No filminde canlandırdı. Bunu 1963 yılında From Russia with Love (Rusya’dan Sevgilerle), 1964 yılında Goldfinger (Altın Parmak), 1965’te Thunderball (Yıldırım Harekatı), 1967’de You Only Live Twice (İnsan İki Kere Yaşar), 1971’de Diamonds Are Forever (Ölümsüz Elmaslar) ve son olarak 1983’te Never Say Never Again (İnsan Gibi Yaşa) takip etti.

1954 yılında başladığı sinema kariyerinde bir Oscar (En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dalında), iki BAFTA ve üç Golden Globe ödülü kazanmasını bilen Connery; yedi defa canlandırdığı James Bond karakteriyle birçok hayran tarafından 007’yi oynayan en iyi oyuncu olarak değerlendiriliyor.

- Reklam -

Sean Connery - James Bond

1988 senesinde Brian De Palma’nın yönetmenliğini üstlendiği The Untouchables (Dokunulmazlar) filminde Jim Malone’u canlandıran ve bu rol ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscar’ına layık görülen aktör, son olarak 2003 yılındaki Stephen Norrington imzalı The League of Extraordinary Gentlemen (Muhteşem Kahramanlar) filminde karşımıza çıktı. Connery, 2003 yılından beri oyuncu olarak izleyicinin karşısına çıkmıyor.

Başarılı aktör ayrıca Indiana Jones and the Last Crusade (Indiana Jones Son Macera) filminde Profesör Henry Jones’a hayat verdi. Conney ayrıca Highlander II: The Quickening (Highlander 2)’de Ramírez karakterini canlandırdı.

İlk James Bond Sean Connery, Kraliçe Tarafından Şövalye de İlan Edilmişti

Sean Connery, 2000 yılında Kraliçe tarafından şövalyelik unvanı aldı ve Sir Sean Connery olarak anılmaya başladı. Geçen ağustos ayında 90. yaşını kutlayan oyuncu, 31 Ekim 2020 tarihinde aramızdan ayrılmış oldu.

- Reklam -

Sean Connery

Bağımsız İskoçya’nın uzun da destekçisi olan aktör, 2014 referandumu öncesi verdiği bir söyleşide İngiltere’nin geri kalanından ayrılma kararı çıkarsa İskoçya’da yaşamak için evine dönebileceğini belirtmişti.

Peki sizin favori Sir Sean Connery filminiz hangisi? Ünlü oyuncuya dair görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Black Moon İncelemesi: Fransız Yeni Dalgası’nın Fantastik Yüzü

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

6 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Gelu Gelu dedi ki:

    Tam da bugün James Bond - Yaşamak İçin Öldür kitabını okumaya başlamıştım…
    RIP

  2. Avatar for Blackheart Blackheart dedi ki:

    Gerçekten çok üzüldüm. Connery çok beğendiğim bir aktördü. Özellikle (Roger Moore ile birlikte) James Bond rolü üzerine cuk oturuyordu. Işıklar içinde uyusun…

  3. Avatar for kara kara dedi ki:

    Hakiki James Bond 'u kaybettik ,The Rock,A bridge too far,Dr. No sevdiğim filmleriydi ,bir devir daha kapandı ,ışıklar içinde uyu.

  4. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Gülün Adı filminde rahip William rolü en iyi performansıdır.Huzur içinde uyusun.

  5. Avatar for Cesur53 Cesur53 dedi ki:

    Sevdiğim bir aktördü. Huzur içinde yatsın.:sob:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

1 cevap daha var.

black moon inceleme

Black Moon İncelemesi: Fransız Yeni Dalgası’nın Fantastik Yüzü

Poetik ve Politik - Besim F. Dellaloğlu

Poetik ve Politik: Bir Kültürel Çalışmalar Ansiklopedisi Raflarda