in

Bruce Lee’nin Kızı, Tarantino’nun Babasını Aşağıladığını Düşünüyor

Bruce Lee’nin kızı Shannon, Quentin Tarantino’nun “Once Upon a Time… in Hollywood” filminde babasını aşağıladığını düşünüyor.

Shannon Lee Bruce Quentin Tarantino
- Reklam -
- Reklam -

Bruce Lee’nin kızı Shannon Lee, Hollywood dünyasındaki beyaz adamların ayrımcı tutumunu ve Quentin Tarantino’yu eleştirdi. Tarantino, son filmi Once Upon a Time… in Hollywood’daki (Bir Zamanlar… Hollywood’da) bir dövüş sahnesi ile daha önce de eleştiri oklarının hedefi olmuştu.

Shannon Lee, konuk yazar olarak katıldığı The Hollywood Reporter’da yazdığı köşe yazısında sektöre ve Quentin Tarantino’nun babasını bayağı şekilde aşağılamasına tepkisini dile getirdi.

2019’da vizyona giren Once Upon a Time… in Hollywood filmi Oscar Akademi Ödülleri’nde En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Prodüksiyon Tasarımı ödüllerini kucaklamıştı.

- Reklam -

Shannon Lee de Oscar ile ödüllendirilen Brad Pitt’in canlandırdığı Cliff Booth karakterinin dahil olduğu bir sahne üzerinden Tarantino’yu hedef aldı.

Shannon, ünlü yönetmenin 1960 ve 70’lerde Hollywood’da aksanlı bir Çinli erkek olarak var olabilmenin neler gerektirebileceğine dair hiçbir fikri olmadığını ve onun bunu kavrayamayacağını savunuyor.

Shannon Lee, Tarantino’nun Babası ile Alay Ettiğini Düşünüyor

Shannon ayrıca şu sözleri ekliyor:

“Hollywood’daki beyaz erkeklerin onun güvenini, tutkusunu ve becerisini kibirle karıştırıp bu nedenle onu ve katkılarını marjinalleştirmeyi gerekli bulmalarından bıktım.

“Hollywood’daki beyaz erkeklerin Bruce Lee’nin yaptığı işte gerçekten iyi olabileceğine ve hatta belki de bunu onlardan daha iyi bildiğine inanmayı bu kadar zor bulmasından yoruldum.”

Aynı zamanda kendisi de bir oyuncu, dövüş sanatçısı ve iş insanı olan Shannon, Tarantino’nun son filminde babasını tasvir ediş yolunu eleştirmiş ve bunu saygısızlık olarak tanımlamıştı. Ayrıca yönetmenin Lee’nin mirası ile alay ettiğini de vurgulamıştı.

Shannon Lee Bruce Quentin Tarantino

Yapımda Mike Moh’un canlandırdığı Lee karakteri, dövüşte Muhammed Ali’yi yenebileceğini düşündüğü için Cliff Booth’un kendisi ile alay etmesini kaldıramıyor. Lee, Cliff’i dövüşe çağırıyor. Cliff de dövüş sırasında Lee’yi bir arabanın üzerine fırlatarak onu küçük düşürüyor.

- Reklam -

Shannon THR’daki yazısında şu ifadeleri kullanıyor:

“Bakın, Tarantino’nun ne yapmaya çalıştığını anlıyorum. Gerçekten. Cliff Booth o kadar belalı ve ölümcül ki Bruce Lee’yi alt edebiliyor. Karakter gelişimi. Anlıyorum. Sadece bunu çok daha iyi yapabilirdi diye düşünüyorum. Ama bunun yerine Tarantino’nun yarattığı sahne, Bruce Lee’nin gereksiz yere bayağıca aşağılanmasıydı. Beyaz Hollywood, Bruce Lee’ye beyaz Hollywood’un davrandığı gibi davranıyordu: Vazgeçilebilir bir klişe olarak…”

Shannon sözlerine, “Asyalı Amerikalıların fiziksel saldırıya uğradığı, Amerikalı olmadıkları için ’eve dönmelerinin’ söylendiği bu dönemde, Tarantino’nun Asya kökenli Amerikalı topluluğumuzun çığır açan ve yenilikçi bu üyesine yönelik devam eden saldırıları ve yanlış biçimde tasvir edilişinin şu anda hoş karşılanmadığını belirtirken kötü hissediyorum,” şeklinde devam ediyor.

Tarantino: “Bruce Lee Biraz Kibirliydi”

Ünlü yönetmen ise bundan önce kendisini savunurken, “Bruce Lee biraz kibirli biriydi,” ifadesini kullanmıştı. Filme yapılan eleştirilere ise şöyle yaklaşmıştı:

“Kızının bununla sorunu olmasını anlayabiliyorum. Lanet olası babasından bahsediyoruz. Diğer herkes gidip kendi işine baksın.”

Bununla birlikte Tarantino şu sıralar, filmde eleştirilere konu olan karakteri Cliff Booth’un perde arkasını aktaran romanı ile gündemde.

“Kapsayıcılık” standartları günden güne genişlemeye devam ediyor. Hollywood’da ise artık belli başlı çeşitlilik ilkelerine uymak genel bir kabule dönmek üzere. Dolayısıyla Shannon Lee’nin eleştirileri bu noktada gidilmesi gereken hâlâ çok fazla yolun bulunduğunu işaret ediyor olabilir.

Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yüzüklerin Elijah Wood Hobbit

Samwise Gamgee Konuştu: “Yüzüklerin Efendisi Dizisi Harika Olacak”

Yaşayan Dinozor: Avian - Pedram Türkoğlu

Kuşların Uzaktan Akrabası Dinozorlar “Yaşayan Dinozor: Avian” Kitabı ile Masaya Yatırılıyor