in

Oscar Ödülü Kazanan İlk Siyah Oyuncu Sidney Poitier Yaşamını Yitirdi

Sidney Poitier hayatını kaybetti. En İyi Erkek Oyuncu dalında Oscar Ödülü alan ilk siyah oyuncu, 94 yaşında aramızdan ayrıldı.

Sidney Poitier ölüm
- Reklam -
- Reklam -

Sidney Poitier hayatını kaybetti. En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde Oscar Ödülü’ne layık görülen ilk siyah oyuncu, 94 yaşında aramızdan ayrıldı. Hollywood’un erken dönemlerinde birçok yapımda rol alan aktör sektördeki ırk engelini aşması açısından önemli bir yer tutuyordu.

1927 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Miami kentinde dünyaya gelen Bahamalar kökenli Amerikan aktör Sidney Poitier yaşamını yitirdi.

Oyunculuk kariyerine 1950’lerin ilk yıllarında başlayan Sidney Poitier In the Heat of the Night, Lilies of the Field, The Defiant Ones ve Guess Who’s Coming to Dinner gibi yapımlarla tanınıyor. Amerikalı aktör, 1964 yılında Lilies of the Field (Çayırdaki Zambaklar) ile Oscar’da En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü de kazanmıştı.

- Reklam -

Oyunculuğunun yanı sıra saygın bir diplomat olarak anılan Poitier, ayrıca bir insani yardım gönüllüsüydü.

Sidney Poitier Irk Ayrımının Şiddetli Günlerinde Birçok Siyah Bireye Umut Oldu

Bahamalar’da bir domates tarlasında büyüyen Poitier, henüz 16 yaşındayken New York’a taşındı. Kısa bir süre boyunca orduda görev yaptı. Ardından oyunculuk dersleri aldı ve çeşitli işlerde çalıştı.

1958’de The Defiant Ones (Kader Bağlayınca) filmindeki oyunculuğu ile Oscar’a ilk defa aday gösterdi. 1963’te ise nihayet ödülü alarak tarihe geçti. ABD’de ırk ayrımcılığının en şiddetli yaşandığı yıllarda, beyaz perdede düzenli şekilde rol alarak ve performansını ödüllerle taçlandırarak adından söz ettirmeyi bildi.

1966 tarihli Heat of the Night (Gecenin Sıcağında) filminde, ırkçılık ile yüzleşmek zorunda kalan siyah bir polis memuru olan Virgil Tibbs karakterini canlandırdı.

Sidney Poitier oyuncu

Poitier oyunculuğunun yanı sıra yönetmen ve yapımcı olarak da sinema sektörüne katkıda bulunmayı sürdürdü.

- Reklam -

Empire dergisinden Amon Warmann, oyuncu hakkında şu ifadeleri kullandı:

“O bir öncüydü, çok etkiliydi ve Oscar kazandığında ona saygılarını sunan Denzel Washington dahil sektördeki pek çok kişinin kendi izini bırakmasının yolunu açtı.”

Warmann ayrıca usta aktörün ırkçılık ile doğrudan mücadele ettiğini ifade ederken Poitier’in çok yönlü kişiliğini de tanımladı:

“O [Oscar kazandığında] siyah oyunculara bakışın değişmesine yardımcı oldu. O dönemin en büyük yıldızlarından biriydi.”

Sidney Poitier’in hayatı şu sıralar bir Broadway oyununa da uyarlanıyor. Charles Randolph-Wright tarafından yazılacak oyunu Ruben Santiago-Hudson yönetecek.

Sidney Poitier hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

fbi kitap hırsızı yakaladı

FBI, Yayımlanmamış Kitapların Taslaklarını Çalan Zanlıyı Yakaladı: Margaret Atwood da Mağdur Olmuştu

The Boys 3. Sezon Çıkış Tarihi

The Boys 3. Sezon Çıkış Tarihi Duyuruldu: Amazon’un “Çarpık” Süper Kahramanları Dönüyor