in ,

Sineklerin Tanrısı “Gerçek” Hikâyesi ile Sinemaya Geliyor

William Golding’in Sineklerin Tanrısı romanının bir benzerinin gerçekten yaşandığı ve işlerin kitaptan çok başka yönlere sürüklendiği haberi sonrası yapımcılar harekete geçti.

Sineklerin Tanrısı Gerçek Film
- Reklam -
- Reklam -

William Golding’in Sineklerin Tanrısı (Lord of the Flies) kitabındaki olayların bir benzerinin gerçekten yaşandığının ortaya çıkış hikâyesini “Sineklerin Tanrısı Gerçek Oldu: İşler Golding’in Anlattığı Gibi Değilmiş!” başlıklı haberimizde sizlerle buluşturmuştuk. İşte şimdi o çocukların hikâyesi beyaz perdeye geliyor!

The Revenant ve 12 Year a Slave filmlerinin yapımcısı New Regency, bir grup çocuğun ıssız bir Pasifik adasında bir yılı aşkın süre hayatta kalış öyküsünü beyaz perdeye taşımak için sürdürülen zorlu yarışı kazandı. Yapım şirketi böylece gerçek “Sineklerin Tanrısı” öyküsünün yayın hakkını elde etmiş oldu.

Şirket düşük maliyetli, milyonluk bir anlaşmayla Sineklerin Tanrısı’nın “gerçek öyküsünü” ileride bir film olarak beyaz perdeye getirecek. Firma, bir süredir kitabın yayın haklarının peşinde koşuyordu. Satışı ise Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen The Agency yürütüyordu.

- Reklam -

Lord of the Flies - Sineklerin Tanrısı

William Golding’in 1954 yılında yayımlanan romanı “Sineklerin Tanrısı’nın gerçek öyküsü” olarak lanse edilen hikâye, The Guardian’ın geçen günlerdeki sayısında tarihçi ve yazar Rutger Bregman’ın önümüzdeki ay çıkacak yeni kitabı Humankind: A Hopeful History için hazırladığı tanıtım yazısıyla beraber gündeme geldi.

Bregman, bunun üzerine New Regency’nin neden hikâyede geçenleri seçtiğine, ayrıca yapımcının “kültürel özgünlüğü korumaya ve mümkün olduğunca yerel film ekibi ve yapımcılarla çalışmaya gayret edeceğine” dair bir Tweet paylaşımında bulundu:

Bu hafta içinde Yorgos Lanthimos’un projesi The Hawkline Monster’da yer alacağını duyuran New Regency için bu uyarlama oldukça önemli bir adım. Çünkü dev stüdyolar ve birtakım yapımcılar da bu işin peşindeydi. Ayrıca Netflix, MGM, Anonymous Content ve Working Title gibi kuruluşların da aynı süreçte adı geçiyordu.

Sineklerin Tanrısı Öyküsünün Ardındaki Gerçek

Bregman’ın kaleme aldığı haber, 1965 yılında hayatlarından sıkılarak serüven peşine düşen altı yatılı okul öğrencisinin, nasıl çaldıkları bir balıkçı teknesiyle Pasifik adası Tonga’ya düştüklerini anlatıyor.

- Reklam -

Yazanlara göre bir fırtınayla tekneleri parçalanan çocuklar, sekiz gün boyunca açık sularda sürüklendikten sonra uzakta, kimsenin yaşamadığı bir adaya ulaşıyorlar. Burada tek başlarına kalan delikanlılar; bir takım çalışması, beceri ve kararlılıkla inanılmaz zorlukların üstesinden geliyor. Ancak William Golding’in klasik barbarlık hikâyesinin aksine çocukların macerası, arkadaşlık ve sadakate dair güçlü bir öyküye dönüşüyor. Çocuklar balık, Hindistan cevizi ve kuşlarla beslendikleri on beş ayın ardından adayı merak eden Avustralyalı bir denizci tarafından, yeşil kayalıklarda bıraktıkları yanık izleri sayesinde fark edilip kurtarılıyor.

Sineklerin Tanrısı Gerçek Oldu

Bregman’ın bu az bilinen hikâye parçalarını nasıl bir araya getirdiği, beyaz perdeye taşımaya değer. Nitekim anlatılanlar, en azından bir medya içeriğine kaynak olmak için sağlam bir kurgu niteliğinde. Ancak çocuklarla başlayan öykü burada bitmiyor. Bregman sözünü ettiği, bizzat kendisi de ilginç bir hayat hikâyesine sahip denizciyi birtakım dedektiflik çalışmasıyla takip etmiş ve onunla tanışmak için Avustralya’ya kadar gitmiş. Görünüşe bakılırsa bu olay, denizci ve çocukların arasında bugün hâlâ süren bir dostluğa önayak olmuş.

Gerçek Sineklerin Tanrısı Haberi Hızla Yayılıyor

Rutger Bargman ve kitabına dair The Guardian’da geçen yazı, geniş bir kitleye ulaştı. Haberin yedi milyondan fazla okunmasının yanı sıra Russell Crowe, Taika Waititi, ABD senatörü Ted Cruz ve eski Avustralya başbakanı Malcolm Turnbull gibi isimler tarafından paylaşıldı.

Bregman, “yapımcı ve yönetmenlerden mesaj bombardımanına uğradığı” bir dönemde Tweet paylaşımında bulunmuştu. Yazar, The Guardian’a hikâyede geçen beş kişinin yayın hakları konusuyla ilgili “işbirliği yaptığını ve birlikte karar vereceklerini” belirtti.

Sineklerin Tanrısı Gerçek

Peki siz gerçek Sineklerin Tanrısı’nın uyarlanacak olmasına ne diyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


Sealand, Machiavelli ve Sineklerin Tanrısı

Kaynak: Deadline

Rabia Elif Özcan

1995 yılında, dünyaya ilk defa dokunduğundan bu yana okuyor gözlerim, ellerim, kulaklarım ve hislerim. En çok doğayı okuyorum, sonra müziği, renkleri; ve edebiyat okuyup çeviriler yapıyorum, başka gözlerin bakışlarına dokunabilmek için. Dimağımın heybesinde biriktirdiğim kelimelerden masallar fısıldıyorum. Hayatı satır aralarına katık ediyorum; yağmurlu gökte vicdanı arıyor, mum ışığında güneşi buluyorum. Sabah günümü aydın eden kahve kokuları gece gözüme uyku sürüyor. Küçücük bir kutuda azıcık yaşıyorum, yetinmekle doyuyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Oruç Aruoba

Oruç Aruoba Aramızdan Ayrıldı

Ryan Gosling Wolfman

Wolfman Filmi Yeniden Geliyor: Başrol Ryan Gosling Olabilir